Homepage  / Seriale britanice

De ce nu trebuie să ratați noua miniserie „Eroi și ticăloși”, de la HBO Max

De ce nu trebuie să ratați noua miniserie „Eroi și ticăloși”, de la HBO Max

de Andreea Hentea,

După premiatul serial „Peaky Blinders”, Steven Knight ne oferă miniseria BBC „Eroi și ticăloși” / „SAS: Rogue Heroes”, despre care s-a spus deja că „nu va semăna cu nimic din ce am văzut până acum”, lansată recent la HBO Max. Un spectacol fabulos, care te ține lipit de ecran.

Miniseria este ecranizarea bestsellerului „Rogue Heroes”, al lui Ben Macintyre (istoric și editorialist la The Times). Acesta a avut acces unic și privilegiat la arhivele secrete SAS, iar rezultatul documentării sale este un roman despre care s-a spus că „sărbătorește gloria, spiritul și camaraderia acestor ofițeri uimitor de curajoși care au format SAS în cea mai întunecată perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial”.

De la „Indiana Jones” la „Ticăloși fără glorie”

Producția creată de imbatabilul Steven Knight exploatează perfect personajele excepționale ale cărții (cu atât mai uluitoare cu cât au existat în realitate), reușind o combinație de poveste concentrată, dramă istorică, aventură irezistibilă și umor sclipitor cum rar vedem pe ecrane. Aflată, stilistic, la intersecția dintre tarantinescul „Ticăloși fără glorie” și „Indiana Jones”, miniseria lui Steven Knight omagiază superb filme clasice de război precum „Un taxi pentru Tobruk”, „Atac împotriva lui Rommel” și „Duzina de ticăloși”.

O dinamită narativă în care acțiunea, umorul și personajele carismatice se succed cuceritor, „Eroi și ticăloși” are, pe deasupra, o coloană sonoră puternică și surprinzătoare, care infuzează cu energie evenimentele de acum 81 de ani. Steven Knight știe perfect cum să se conecteze cu publicul contemporan, aducându-i în față eroii de atunci pe ritmuri de AC/DC, Black Sabbath, The Clash, completate de Benny Goodman, The Cure sau Cream.

Eroii care au schimbat istoria

Cât despre eroii rebeli, visători și neînduplecați care au format atunci trupele de comando din Special Air Service (SAS), ei sunt visul oricărui scenarist. Excelenții actori din fruntea distribuției, Connor Swindells (David Stirling), Jack O’Connell (Paddy Mayne) și Alfie Allen (Jock Lewes) întruchipează câțiva tipi frumoși și liberi, care trăiau, după spusele unui personaj, „ca și cum și-ar fi scris chiar atunci autobiografia”. Actorii din distribuție au avut, în majoritate, vârsta eroilor pe care i-au jucat (puțin peste douăzeci de ani), fiindcă producătorii au dorit ca „oamenii descriși acolo, care au făcut lucruri extraordinare, să fie interpretați de actori de vârsta lor în acest proiect cu spirit de aventură care vrea să facă dreptate acelei epoci”.

Supraomenesc de curajoși, super-seducători și capabili de lucruri inimaginabile, demni de cele mai idealiste ficțiuni ale lumii, ei au trăit în realitate, înfruntând singuri forțele Germaniei naziste și Italiei fasciste, salvând portul Tobruk și crucialul Canal Suez de trupele lui Rommel și hotărând, în final, soarta întregului război. Foarte asemănători cu eroii prezentați în miniseria HBO Max, acești tipi formidabili, cu nesupunerea și vitejia lor, au intrat în istorie (maiorul David Stirling are o statuie în Scoția) și au salvat lumea.

Prima producție de război a lui Steven Knight a cucerit criticii fără drept de apel (celebrul site Rotten Tomatoes i-a acordat miniseriei un punctaj de 100%), iar experiența vizionării sale este un festin cum apare o dată în mulți, mulți ani.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton