Homepage  / Netflix

De ce să vedem „Râcă” / „Beef”, o serie de asiatici săraci și țicniți angrenați într-un mountain rousse de decizii proaste

De ce să vedem „Râcă” / „Beef”, o serie de asiatici săraci și țicniți angrenați într-un mountain rousse de decizii proaste

de Mioara Tronaru,

Primul impuls pe care îl ai când te-apuci să vezi „Beef”, noul serial de la Netflix tradus la noi într-un mod foarte inspirat „Râcă” (cuvânt delicios care aproape nu se mai folosește astăzi), este să îți aduci aminte de „After Hours”-ul lui Scorsese sau de „Falling Down”-ul lui Schumacher. Aceeași cascadă de situații absurde, care pornesc din nimic, se generează unele din altele și antrenează totul în jur făcând praf viețile tuturor.

Nu vă faceți griji, „Beef” este o dramedie, adică un soi de mixaj de comedie și dramă, și nici nu o să vă dați seama când o să se termine cele 10 episoade de câte 30 de minute. Iar când rulează genericul de final al ultimului episod, o să vă dați seama că, după ce-ați stat cu sufletul la gură vreme de cinci ore, nu e deloc cinstit să se termine tocmai acum și ați vrea tare mult să vedeți ce urmează.

Nu mai claxonați în trafic!!!

America minunatelor suburbii a fost dintotdeauna decorul perfect pentru scenariști. Aici, în spatele minunatelor gazoane, gărduțelor vesele și sistemelor din ce în ce mai performante de securitate, cresc departe de ochii curioși ai vecinilor tot felul de traume.

Este și cazul perfectei Amy Lau (Ali Wong), o femeie de afaceri de succes, o soție, o noră, o prietenă și o mamă impecabilă în fiecare dintre aceste ipostaze. Numai că, dacă sapi un pic sub zâmbetul ei profesional, Amy nu e decât un cazan sub presiune gata să explodeze la primul impact.

Iar impactul se produce în trafic, unde în spatele geamurilor fumurii ale SUV-ului ei alb și impecabil pornește o cursă nebună pe străzile suburbiei după o altercație cu ratatul Danny Cho (Steven Yeun). Nici Danny nu e vreo ușă de biserică. Și în cazul lui numeroasele frustrări legate de lipsa banilor, de normele rigide ale familiei tradiționale coreene (greu de transplantat pe pământ american) și de confruntarea cu rasismul au lăsat urme adânci.

Acțiunea serialului pornește ca un mic bulgăre de zăpadă care se tot rostogolește devenind tot mai mare și trecând ca un tăvălug peste toate viețile din jur.

Actori și personaje

Distribuția serialului „Beef” este condusă de Steven Yeun și Ali Wong, iar alături de ei sunt: Young Mazino, Joseph Lee, David Choe, Maria Bello.

Pe Steven Yeun (39 de ani), coreeanul născut în Seul și mutat cu familia în Canada și apoi în SUA, îl știm din serialul american „The Walking Dead” (2010) sau din filmul coreean „Burning” (2018, prezent în competiția de la Cannes, unde a primit premiul FIPRESCI). Vârful carierei sale, cel puțin până în acest moment, este desigur rolul din „Minari” (2020), care i-a adus o nominalizare la Oscar și l-a trecut în cărțile de istorie drept primul actor asiatico-american care-a ajuns astfel pe multrâvnita listă a Academiei Americane de Film.

În „Râcă”, Steven Yeun are rolul Danny Cho, în principiu un băiat bun care luptă să supraviețuiască, să-și pună pe picioare afacerea în construcții, să-și aducă părinții din Coreea în America, să aibă grijă de fratele lui, Paul (Young Mazino), și să se descurce cu vărul aducător de necazuri, Isaac (David Choe). Prea multe lucruri depind de el, așa că Danny s-a obișnuit să pară gata de a le face tuturor pe plac. Dar bărbatul este și un fin manipulator, care-și găsește propria cale de a se strecura printre greutățile vieții. Steven Yeun îl portretizează perfect, reușind un adevărat tur de forță de acțiune și sentimente și dezvăluind încetul cu încetul toate fațetele, bune și rele, ale unei personalități complexe.

Ali Wong (41 de ani pe 19 aprilie) este o actriță de stand-up, americancă născută în San Francisco, dintr-o mamă vietnameză și un tată chinezo-american. Pentru umorul ei ireverențios a primit anul trecut o nominalizare la Emmy. Iar dacă vreți să o vedeți cum se dezlănțuie pe scena de stand-up, sunt disponibile pe Netflix show-urile: „Ali Wong: Don Wong” (2022), „Ali Wong: Hard Knock Wife” (2018) și „Ali Wong: Baby Cobra” (2016).

În noul serial de la Netflix, Ali Wong deține rolul principal feminin, acela al femeii perfecte, dar gata să clacheze nervos, Amy Lau. Amy Lau și-a construit din greu o afacere de succes, cu plante decorative. Nu știe nimic despre plante, deși este considerată o specialistă, așa cum nici Danny Cho nu știe nimic despre construcții, soțul ei nu știe nimic despre artă sau fratele lui Danny habar nu are despre criptomonede. Dar față de restul care au eșuat sau sunt pe cale să eșueze, ea a reușit. N-ar putea să spună exact cum, dar îi prinde tare bine tot discursul de lemn care se vehiculează astăzi în jurul succesului, discurs pe care-l stăpânește impecabil. Are o casă, un soț, un copil și un munte de nefericire pe care-l abia ascunde sub grimasele cu care mimează fericirea. Așa că atunci când i se ivește ocazia de a mai scăpa de stres implicându-se într-un „război” de gherilă cu Danny Cho se aruncă înainte cu tot avântul fără să se mai gândească la consecințe.

Dintre personajele secundare se detașează savurosul Isaac Cho (interpretat de David Choe), vărul plin de relații și de învârteli al lui Danny, genul cu care nu vrei să ai de-a face în nicio situație. Dar Danny nu-l poate evita, pentru că familia e sfântă în tradiția coreeană.

Trailer

„Beef” va avea premiera la Netflix, pe 6 aprilie.

Puteți vedea trailer-ul serialului aici:

https://www.youtube.com/watch?v=_QpIgQSjO34
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton