Modifica setarile cookie
Homepage  / Netflix

De ce să vedeți noul serial „The Sandman”, adaptarea după Neil Gaiman, de la Netflix

de Mioara Tronaru,

Netflix și Neil Gaiman au câștigat pariul cu „The Sandman”. Noul serial de 10 episoade are premiera astăzi, 5 august, pe Netflix, și merită să-i dedicați weekend-ul.

De aproape 30 de ani se chinuie scriitorul Neil Gaiman să aducă pe ecrane – mari (inițial s-ar fi gândit la un lungmetraj) sau mici – aventurile straniului Morpheus pe care și l-a imaginat el însuși în seria de benzi desenate „The Sandman”. Dar poate că așteptarea a meritat, mai ales că acum, cu bugetele imense care investesc în producțiile tv și cu tehnologia din ce în ce mai performantă, ai toate șansele să îți iasă un produs bun.

O poveste mereu surprinzătoare

Din păcate, România nu are niciun fel de tradiție legată de benzile desenate, așa că șansele să citim romanul grafic „The Sandman” au fost nule. Prin urmare, cel puțin la noi, serialul vine pe un teren… „extravirgin”, am putea spune. Cum scenariul ne este complet necunoscut nu avem decât să plonjăm în extraordinara lume imaginată de Neil Gaiman. Iar scriitorul nu dezamăgește nici de această dată.

Serialul este populat cu personaje pe care le știm – cum ar fi chiar Morpheus (Tom Sturridge), regele viselor, sau Lucifer Morningstar (Gwendoline Christie), stăpânul Iadului, sau cele două personaje biblice arhicunoscute Cain (Sanjeev Bhaskar) și Abel (Asim Chaudhry) – dar și cu surprinzătoare personaje noi, ca șarlatanul ocultist Roderick Burgess (Charles Dance) sau coșmarul evadat numit Corinthianul (Boyd Holbrook).

Povestea, care combină mai multe lumi, mai multe epoci istorice, mai multe mitologii, se dezvoltă în ritmul corect, ținându-și captiv privitorul și nelăsând loc de pauze prea mari. Întâmplările se întrețes unele din altele și dacă ești fan fantasy nu ai nicio șansă să mai dormi până nu ajungi la finalul serialului cu Stânul viselor în rolul principal.

Decoruri și interpretare

Filmările pentru „The Sandman” au început în octombrie 2020, după ce au fost amânate din cauza pandemiei, și s-au finalizat în august, un an mai târziu. Dar probabil oamenii de la postproducție au avut și mai mult de lucru. Serialul abundă de lumi imaginare, realizate impecabil, și de multe ori și lumea reală pare desprinsă din imaginar.

Este foarte interesant turul de forță făcut cu barul în care Stăpânul viselor se întâlnește cu un muritor (a cărui dorință de a nu muri i se îndeplinește) la fiecare 100 de ani în care barul însuși, personajele secundare, lumea din jur, costumele, coafurile, totul se schimbă de fiecare dată.

Nu atât imaginația cu care e desenată fiecare scenă e surprinzătoare, dar mai ales migala cu care a fost lucrat fiecare detaliu. Nimic nu pare la voia întâmplării, nici în decoruri, nici în poveste.

Dar, bineînțeles, că nimic nu ar fi mers dacă actorii ar fi fost falși. Ceea ce e departe de a se fi întâmplat. Tom Sturridge reușește un întreg episod să joace gol și aproape fără nicio replică. Gwendoline Christie e perfectă cu aripi, iar Charles Dance este foarte bun ca personaj sinistru. Ca și David Thewlis care are rolul unui nebun ce vrea să salveze lumea.

Ca să știți la ce să vă așteptați, aveți aici trailer-ul serialului „The Sandman”:

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te