Homepage  / Trailer

„Decizia de a pleca”, la hotarul dintre dragoste și vinovăție. Tot ce trebuie să știi despre filmul premiat la Cannes

„Decizia de a pleca”, la hotarul dintre dragoste și vinovăție. Tot ce trebuie să știi despre filmul premiat la Cannes

de Andreea Hentea,

Multipremiatul film „Decizia de a pleca” (prezent în cinematografe din 17 februarie), al regizorului sud-coreean Chan-wook Park, combină intriga polițistă cu o poveste de dragoste tulburătoare și enigmatică.

Recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes, în 2022, unde s-a aflat și în competiția pentru Palme d’Or, „Decizia de a pleca” / „Decision to Leave”, cel mai nou film al regizorului Chan-wook Park, a fost nominalizat, anul acesta, la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și la două premii BAFTA.

Rafinatul cineast sud-coreean conturează aici o poveste cu accente neo-noir, străbătută însă de o tandrețe neașteptată. Personajul său central, detectivul Hae-joon (Hae-il Park), investighează moartea unui bărbat căzut de pe o stâncă. Principala suspectă este văduva acestuia, Seo-rae (Wei Tang), pe care Hae-joon o interoghează de la bun început. Treptat, detectivul se simte tot mai atras de tânără, însă enigmatica Seo-rae refuză să se lase descifrată, atrăgându-l într-un joc captivant pe multiple planuri.

Un mister aproape hitchcockian

Filmul lui Chan-wook Park a sedus criticii prin modul sofisticat în care este construită ancheta, dar și prin emoția și umorul fin care însoțesc povestea de dragoste dintre protagoniști. Aceasta se amplifică mai ales în plan abstract, desenând un spațiu al potențialităților infinite și învăluind spectatorul într-o nostalgie specială.

Un film caracterizat ca „un model de eleganță și discreție”, în care delicata Wei Tang ne oferă o interpretare splendidă, și care a fost asemănat cu clasicul hitchcockian „Vertigo”.

Regizorul Chan-wook Park a povestit că filmul lui Hitchcock l-a influențat mai curând la nivel subconștient. „Decizia de a pleca”, mai ales în a doua parte, este plasat într-un oraș cețos, pe care regizorul l-a transformat „într-o lume de vis, în care te simți pierdut, nu știi în ce direcție să mergi și totul este difuz”.

Filmul ne prilejuiește, în plus, o serie de trimiteri cinefile subtile, de-a lungul unei povești superbe, cu un final imposibil de uitat.

„Decizia de a pleca” transformă în chip măiestrit elementele specifice thriller-ului polițist în delicate piese ale unei povești de dragoste dantelate în mii de nuanțe, ce amintește inclusiv de magnificul „O iubire imposibilă” (2000), al lui Wong Kar-Wai.

Povestitorul care ne intrigă permanent

Marele cineast Chan-wook Park a deschis maiestuos calea cinematografiei sud-coreene, cu mult înainte de „Parazit”, filmul-fenomen al lui Bong Joon-ho din 2019. Cariera internațională a lui Chan-wook Park a început în 2000, cu filmul „Joint Security Area”, aflat în competiția pentru Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin.

În anii următorii ani, regizorul și-a consolidat filmografia cu povești care nu semănau niciodată între ele și în care a jonglat formidabil cu genuri extrem de diverse, de la filmul cu vampiri („Setea” / „Thirst”) la thrillerul erotic construit în imagini de o frumusețe uimitoare („Slujnica” / „Handmaiden”) sau la transpunerea uluitoare a unei povești de inspirație manga („Căință și răzbunare” / „Oldboy”) într-o dramă cinematografică memorabilă.

Trailer Decizia de a pleca / Decision To Leave

O: Decision to Leave, Coreea de Sud, 2022 R: Chan-wook Park D: Hae-il Park, Wei Tang, Jung-hyun Lee, Go Kyung-Pyo, Kim Shin-Young, Teo Yoo.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton