Homepage  / Știri / Televiziune

Despre „Adevăruri despre trecut” (TVR 1), într-o discuție on-line cu Raluca Rogojină, realizatoarea seriei

Despre „Adevăruri despre trecut” (TVR 1), într-o discuție on-line cu Raluca Rogojină, realizatoarea seriei

de Redactia Tvmania

Raluca Rogojină, producător şi realizator al seriei documentare „Adevăruri despre trecut”, de la TVR 1, ne-a povestit cum a ajuns să facă acest serial, cum e primit de public și care sunt subiectele care vor fi abordate în perioada următoare.

 

TVmania: Ai ajuns deja la sezonul al zecelea și la peste 100 de episoade. Aveai asta în plan în momentul în care te-ai înhămat la această treabă?

Raluca Rogojină: Habar nu aveam, ăsta-i adevărul! În 2014 s-au împlinit 25 de ani de la Revoluția din 1989, iar în TVR s-a făcut atunci un proiect amplu intitulat „După 25 de ani”, în care au fost incluse emisiuni ale mai multor producători. Seria realizată atunci de mine a avut mare succes, așa că decizia a fost să continuăm cu ea. Cum în anul următor nu avea cum să se mai intituleze tot „După 25 de ani”, pentru că deja trecuseră 26 de la Revoluție, i-am găsit titlul „Adevăruri despre trecut” și așa am continuat și în anii următori.

TVmania: De ce „Adevăruri despre trecut”? Ce te-a făcut să realizezi această serie?

Raluca Rogojină: Adevărul este că am fost pasionată întotdeauna de istorie, dar nu mi-aș fi imaginat vreodată că eu voi fi cea care voi face documentare istorice, întrucât aveam pe atunci la TVR redacție specializată pe acest domeniu, iar eu lucram la redacția „Social-Politic-Economic” și făceam anchete. Întâmplarea sau poate faptul că îmi iubesc și respect enorm profesia, indiferent la ce producție aș lucra, a făcut ca din cele 4 episoade-pilot care s-au realizat atunci, al meu să fie cel câștigător. Și a mai fost ceva! Când mi s-a propus proiectul „După 25 de ani”, producătorul executiv al TVR 1, Alina Amza, m-a chemat la ea în birou și mi-a prezentat-o pe doamna Lavinia Betea (prof. universitar Lavinia Betea este consultantul de specialitate al emisiunii) cu care aveam să lucrez ca scenarist. Eu, pe Lavinia Betea, o cunoșteam după nume și o apreciam enorm pentru ce făcea la „Jurnalul Național”, la departamentul „Istorie Recentă”. Mi-am dorit cu tot dinadinsul să nu dau greș în munca pe care o aveam de făcut împreună cu doamna Betea și am reușit!

TVmania: Ce procent din viață ai trăit în comunism? Cum te-a afectat acest lucru?

Raluca Rogojină: Eu aveam doar 7 ani la Revoluție, deci, slavă Domnului!, am scăpat de ce a fost mai rău! Sigur că nici la începutul anilor ’90 lucrurile nu au stat prea grozav… Iar din primii mei 7 ani trăiți în comunism, mai mult de jumătate s-au petrecut la țară, la bunici, ca în cazul oricărui copil născut în acele vremuri și ai căror părinți trebuiau să muncească. Să ne amintim că femeile aveau atunci doar 4 luni de concediu de maternitate! Chiar dacă a fost puțin timpul pe care l-am petrecut în comunism, se știe că primii 7 ani de viață sunt definitorii, iar faptul că un copil trăiește de la câteva luni până la 5 ani, la 400 de km depărtare de părinți, indiferent cât de iubitori ar fi bunicii, își pune amprenta asupra întregii lui vieți. Ore în șir priveam pe geam după ce mama pleca, în rarele ocazii când putea să vină în vizită și când mă întreba bunica ce am, îi răspundeam – atenție aveam doar vreo 3 anișori – „Am o jale!”. Evident că asta m-a marcat și mai târziu – sunt un adult emotiv și exagerat de empatic la suferința umană. Binențeles că mai erau și lipsurile caracteristice acelor ani. Mama se chinuia luni în șir să îmi facă rost de o rochiță mai de Doamne-ajută sau de o păpușă… Nu am murit de foame, dar erau episoade de genul celui în care mestecam frunze lăudându-mă celor din jur că am gumă.

TVmania: Ce fel de public are „Adevăruri despre trecut”? Tânăr sau bătrân?

Raluca Rogojină: Publicul emisiunii „Adevăruri despre trecut” este același cu publicul TVR, în general. Publicul tânăr se adună pe YouTube, unde înregistrările emisiunilor noastre adună de la zeci de mii, la sute de mii de vizualizări. „Adevăruri despre trecut” este producția TVR cu cele mai multe vizualizări pe internet.

TVmania: Sunt interesați tinerii de poveștile care par scoase din altă realitate?

Raluca Rogojină: Am primit foarte multe mesaje de la liceeni și de la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani care ne felicitau pentru ceea ce facem, pentru că prin intermediul nostru pot afla informații, dar mai ales pot vedea imagini din timpuri despre care le-au vorbit părinții și bunicii lor sau despre care au citit doar în cărți. Suntem, de asemenea, foarte fericiți când aflăm că ediții de-ale emisiunii noastre sunt proiectate și comentate la orele de istorie, în școlile din toată țara!

TVmania: Ce feedback ai de la public?

Raluca Rogojină: Feedback-ul este în cea mai mare parte, extraordinar de bun. Emisiunea noastră este unică în spațiul media românesc. O emisiune care să trateze exclusiv subiecte de istorie recentă și să beneficieze de mărturiile și imaginile pe care le oferă arhiva TVR este mană cerească atât pentru iubitorii de istorie, cât și pentru publicul obișnuit care a trăit în acele vremuri. Evident că orice subiect care este legat de perioada comunistă naște pasiuni și controverse. Aici nu prea există griuri, se vobește doar în extreme! Așa că, orice gen de abordare ai adopta ca realizator, invariabil apar si criticile!

TVmania: Cum sunt alese subiectele?

Raluca Rogojină: Există mai multe variante. Având în vedere că temele noastre sunt extrem de variate – de la subiecte grele de politică externă, evenimente politice, fenomene, până la subiecte soft – moda în perioada comunistă, trenduri în băuturi, bucătărit sau distracții, etc., ne inspirăm fie din istoria crudă – fapte datate și consemnate, fie din întâmplările trăite de oamenii care au trecut prin acea perioadă, fie din reportajele pe care le găsim în arhiva TVR. Au fost multe cazurile în care am pornit de la un subiect sau personaj găsit într-un reportaj și i-am urmărit traseul, am căutat să vedem ce s-a mai întâmplat după 30-40 de ani de la difuzare. Surprizele au fost colosale în cazul acestor subiecte!

TVmania: Ce urmează să vedem pe post în perioada următoare, la „Adevăruri despre trecut”?

Raluca Rogojină: În 18 și 25 noiembrie sunt programate două episoade la care se lucrează de mai mult de un an de zile [despre care TVmania a dat mai multe detalii aici, n.red]. Întâmplările documentate sunt cumplite! Mărturiile și documentele găsite în arhivele de stat prin intermediul scriitoarei Larisa Turea relevă în premieră pe ecran, nenorocirile pricinuite de marea foamete din 1946, faptele de necrofagie și canibalism fiind la ordinea zilei. Un documentar inedit va fi și cel despre felul în care funcționa de fapt Securitatea în România, în perioada comunistă. Erotismul, sexualitatea, prostituția și homosexualitatea vor fi temele care se vor regăsi într-un alt documentar programat pentru luna decembrie. Ultima ediție din an va fi dedicată ultimului Moș Gerilă – cum și-au petrecut românii Crăciunul din 1989, dar și unui documentar despre ce au însemnat romanțele pentru românii trăitori ai epocii ceaușiste.

TVmania: Cât de greu este să realizezi un astfel de material?

Raluca Rogojină: Totul se raportează la amplitudinea subiectului abordat. Dacă faci un documentar despre niște personaje pe care le-ai găsit într-un reportaj de arhivă difuzat în 1973 de exemplu, s-ar putea să îți ia ceva timp până le găsești, mai ales dacă au nume comune – Popescu, Ionescu… Sunt de asemenea subiecte unde informațiile sunt încă secretizate, după 40-50 de ani de la întâmplarea faptelor. Sunt subiecte care relevă întâmplări la care nu mai ai martori, vorbitori, din cauza trecerii unei perioade foarte îndelungate de la derularea lor. Lucrurile sunt cu atât mai grele cu cât periodicitatea difuzării emisiunii este săptămânală, iar ca realizator nu te poți întinde la nesfârșit cu documentarea unui material.

TVmania: Cât de greu este să mai găsești oameni care au trăit în acele vremuri? Vor aceștia să-și spună poveștile?

Raluca Rogojină: Și de aici decurge dificultatea! Oamenii sunt în vârstă, suspicioși, unii dintre ei rămași cu sechele de pe urma faptelor trăite! Pe mulți nu mai reușim să-i prindem în viață. Uneori, întâmplările sunt atât de cumplite, încât oamenii refuză pur și simplu să își mai aducă aminte. Subiectul legat de foametea din 1946 este unul dintre ele. Nu este deloc plăcut să-ți amintești că un frate sau un vecin de-al tău a fost fiert în ceaun și apoi mâncat.

TVmania: Ai deja planuri pentru următorul sezon? Vei continua?

Raluca Rogojină: Așa ne dorim, să continuăm! Din păcate, filmăm și montăm în limita în care pandemia ne permite. Din fericire, avem susținerea publicului și susținerea coordonatorilor TVR 1. În privința subiectelor, avem zeci în așteptare!

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton