Homepage  / Știri / Televiziune

Discovery Channel difuzează în premieră, duminică 13 mai, documentarul ”Ucigașii invizibili”

Discovery Channel difuzează în premieră, duminică 13 mai, documentarul ”Ucigașii invizibili”

de Redactia Tvmania

În cel mai nou documentar marca Discovery, trei virusuri letale și capacitățile lor apocaliptice intră în lumina reflectoarelor. Gripa, variola și Ebola joacă în ”Ucigașii invizibili” – premiera, duminică 13 mai, ora 21:00.

Virusurile ne-au demonstrat cum pot să ne influențeze nu doar sănătatea ci și evoluția și istoria. În ciuda puterii de adaptare a umanității și a progreselor majore din medicină, acești ucigași invizibili continuă să ucidă milioane de oameni în fiecare an. Gripa, variola și Ebola se numără printre cele trei virusuri care au lăsat cele mai multe decese în urma lor. Fiecare dintre cele trei a jucat un rol imposibil de uitat în istoria omenirii. Fiecare epidemie de gripă este o adevărată amenințare, variola a omorât mai mulți oameni decât toate războaiele din istoria omenirii, în timp ce Ebola șochează și terorizează lumea de fiecare dată când apare.

Realizat pe parcursul a trei ani, documentarul Discovery prezintă în cele trei părți o călătorie în jurul lumii prin care telespectatorii înțeleg modul în care virusurile ne-au influențat sănătatea și istoria, impactul biologic și social pe care îl au asupra societății noastre globale și munca incredibilă dusă împotriva lor. În lupta lor continuă cu oamenii, UCIGAȘII INVIZIBILI lansează o întrebare simplă: Câștigăm? Vom fi pregătiți când va izbucni următoarea pandemie?

Premiera documentarului va avea loc duminică 13 mai, la ora 21:00 pe Discovery Channel și este susținută în România de o campanie dedicată pe pagina de facebook Discovery România; postările din cadrul acestei campanii pot fi urmărite folosind #UcigașiiInvizibili. Seria ”Ucigașii invizibili” cuprinde interviuri cu oficiali de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, Organizația Mondială a Sănătății, diverse Institute Naționale de Sănătate (NIH), Institutul Național de

 

Alergie și Boli Infecțioase din SUA (NIAID), precum și informații de la experți din cadrul Națiunilor Unite și experți în biosecuritate.

Prima parte a documentarului: GRIPA (premiera pe 13 mai la ora 21:00 pe Discovery Channel) caută să descopere impactul uimitor și puțin înțeles al acestui virus aflat în continuă evoluție, adesea tragic subestimat de oameni ca fiind doar o rudă mai mică a simplei răceli. În fiecare an, cu șase luni înaintea fiecărui sezon preconizat de gripă, reprezentanții organismelor medicale mondiale se adună pentru a încerca să presupună ce tulpină de virus va fi cea mai răspândită și să determine care vaccin va fi cel mai de succes în tratarea celor afectați.

„Trebuie să privim ca într-un glob de cristal și să putem spune: care dintre aceste mii și mii de tulpini s-ar putea răspândi peste șase luni? Apoi, nu ne mai rămâne decât să facem vaccinul potrivit.”, explică Dr. David Morens, Senior Scientific Advisor, NIAID / NIH.

Acest episod al documentarului tratează celebra pandemie care a avut loc în urmă cu o sută de ani, într-o epocă în care nu existau vaccinuri și în care gripa a ucis aproximativ 50-100 de milioane de oameni din întreaga lume, 700.000 doar în SUA. Datorită progreselor medicale, în ziua de astăzi milioane de oameni de pe planetă au acces la vaccinuri antigripale, la prețuri accesibile – deși multe persoane consideră că aceste vaccinuri sunt chiar factorul provocator – o convingere pe care oficialii medicali o combat cu tărie.

Partea a doua a documentarului, VARIOLA (premiera pe 20 mai la ora 21:00 pe Discovery Channel) spune povestea uneia dintre cele mai mari realizări medicale: eradicarea completă a celei mai grave boli cunoscută omenirii, un flagel care a dus la un număr estimat de cinci sute de milioane de decese doar în secolul XX.

Jurnalistul Michael Specter explică: „Probabil că variola a ucis mai mulți oameni decât toate războaiele din istoria omenirii adunate la un loc”.

Astăzi, cu boala eradicată de aproape 40 de ani, acest virus temut și mortal se poate întoarce ca una dintre cele mai semnificative amenințări biologice cu care s-ar putea confrunta omenirea.

Ultima parte a documentarului, EBOLA (premiera pe 27 mai la ora 21:00 pe Discovery Channel), examinează unul dintre cele mai mortale virusuri din lume. Răspândit prin contactul fizic cu fluidele corpului infectat – acest ucigaș invizibil transformă compasiunea umană într-o vulnerabilitate care atacă pe oricine încearcă să aibă grijă de bolnavi. Episodul analizează modul în care a izbucnit o adevărată „furtună epidemiologică perfectă” în Africa de Vest în 2014 într-un spațiu unde practicile culturale, lipsa infrastructurii de sănătate publică și o mobilizare globală lentă au contribuit la dezvoltarea celui mai periculos focar de Ebola din istorie.

Seema Yasmin, epidemiolog al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a afirmat: „Epidemia din Africa de Vest ne-a arătat că trebuie să fim gata în orice moment pentru că o epidemie izbucnită oriunde pe glob, reprezintă un pericol pentru întreaga planetă.” Acest episod dezvăluie și modul cum a fost dezvoltat și testat un vaccin într-o cursă contratimp precum și succesul avut în stoparea epidemiei.

Videoclipul de promovare a documentarului ”Ucigașii invizibili” poate fi urmărit aici:

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton