Între 24 şi 30 august, Discovery Channel va difuza o serie de documentare despre lumea rechinilor. „Shark Week”, cel mai longeviv și mai așteptat eveniment al verii, va fi difuzat, în fiecare seară, de la ora 23.00.
Între 24 şi 30 august, Discovery Channel va difuza o serie de documentare despre lumea rechinilor. „Shark Week”, cel mai longeviv și mai așteptat eveniment al verii, va fi difuzat, în fiecare seară, de la ora 23.00.
Ediția din această vară include programe despre istoria celui mai impunător rechin de pe coasta Cubei, poreclit „El Monstruo”, studii ale cercetătorilor despre cei mai spectaculoși și neobișnuiți rechini de pe glob sau experiențe ale experților Jeff Kurr, Andy Casagrande și Dickie Chivell din largul coastei de vest a Peninsulei Baja California din Mexic, unde trăiesc cele mai mari exemplare de rechin alb.
Programul urmărește trei celebri experți în rechini, Jeff Kurr, Andy Casagrande și Dickie Chivell, care ajung în Guadalupe, o insulă vulcanică în Pacific, în largul coastei de vest a Peninsulei Baja California din Mexic. Aici trăiesc unele dintre cele mai impunătoare exemplare de rechini albi din lume, iar Kerr, Casagrande și Chivell caută unul dintre cei mai mari rechini albi găsiți vreodată, folosind diverse tehnologii și metode inovatoare.
Oamenii de știință o caută pe așa-numita ”Ioana Shark”, cel mai mare exemplar de rechin femelă căruia i-a fost montat vreodată un dispozitiv de monitorizare.
Programul își propune să explice de ce o serie de atacuri ale marilor rechini albi s-au produs cu precizie matematică pe aceeași plajă, în aceeași lună, la interval de doi ani. Locul este Surf Beach, în California. Ultimele două atacuri, din 2010 și 2012, s-au soldat cu victime. Experții în rechini Ralph Collier și Brandon McMillian caută răspunsuri pentru marile întrebări ridicate de acest caz: oare același rechin se face vinovat și de atacurile anterioare? Vor mai exista și alte atacuri? Și care este motivul lor?
În urmă cu 70 de ani, un exemplar considerat cel mai masiv rechin capturat vreodată în lume a fost prins în largul coastelor Cubei, un mare rechin alb de aproape 6,5 metri lungime, poreclit „El Monstruo.” Rechini cubanezi marchează o premieră absolută pentru Shark Week: o expediție în Cuba care reunește cercetători americani și cubanezi, în încercarea de a răspunde la întrebarea ”Mai există și alți rechini de mari dimensiuni în această zonă încă neexplorată a lumii?”.
Shark Week vine și cu a treia parte din Rechinii din abis, o serie de mare succes în rândul iubitorilor acestor programe. Anul acesta, Paul Clerkin, expert în rechini, se întoarce în cele mai adânci și mai întunecate zone ale oceanului, înarmat cu cele mai noi tehnologii disponibile, pentru a se apropia cât mai mult de unii dintre cei mai uimitori și mai neobișnuiți rechini de pe glob, rareori filmați până acum. În premieră absolută, un exemplar de peste 6 metri lungime este dotat cu un dispozitiv de monitorizare prin satelit și filmat în largul coastei de est a Taiwanului.
Rechinii mako sunt cea mai rapidă specie de rechini din lume. Trăiesc în ape calde, dar și la temperaturi mai scăzute, în străfundurile oceanului, dar și în ape mai puțin adânci din apropierea țărmului. Și totuși, știm prea puține despre marii rechini mako care trăiesc în Golful Mexic. În emisiunea Marele rechin mako, explorăm tocmai zona respectivă, căci cercetătorii montează camere de filmat pe un exemplar din această specie, ca să scoată la lumină misterele universului său, încă necunoscut, deși aflat foarte aproape de noi. Printre materialele filmate se numără și o secvență foarte rară, cu un rechin mako care sare deasupra apei, spărgând valurile, chiar în timpul expediției.
De ce coasta Floridei este noul punct de atracție pentru marii rechini albi din Atlantic? Biologul marin Dr. Greg Skomal monitorizează prădătorii de lângă Cape Cod, ca să afle.