Modifica setarile cookie
Homepage  / Nu rata!

Discovery Science sărbătoreşte pe 30 iunie Asteroid Day

de Redactia Tvmania

Discovery Science anunță că a încheiat un parteneriat în exclusivitate, pentru al doilea an, cu Asteroid Day. După succesul de anul trecut, Discovery Science a lansat Asteroid Day: Numărătoarea inversă în iunie 2016, aducându-le telespectatorilor cele mai interesante programe despre spațiul cosmic și despre asteroizi, precum și o competiție destinată publicului larg și derulată în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană.

Pentru a sărbători Asteroid Day 2016 în Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu și Africa, Discovery Science lansează Asteroid Day: Numărătoarea inversă, o serie de programe difuzate începând din 20 iunie, având ca obiectiv educarea telespectatorilor cu privire la riscurile prezentate de asteroizi și eforturile pentru a proteja omenirea de un posibil impact. Asteroid Day este sărbătorită oficial pe 30 iunie, când Discovery Science va dedica întreaga zi programelor despre asteroizi, care vor culmina cu două titluri importante, difuzate în premieră – Oameni și asteroizi și Omul care a transmis mesaje din spațiu.

În plus, telespectatorii Discovery Science din Europa, Orientul Mijlociu și Africa au șansa de a câștiga o călătorie la Amsterdam, pentru a vizita sediul Agenției Spațiale Europene, dacă urmăresc online clipuri inspirate de asteroizi, intrând pe www.yourdiscoveryscience.com, apoi răspund la întrebări simple, pe baza cărora se va organiza ulterior tragerea la sorți a câștigătorilor.

 

Iată mai jos câteva dintre programele care pot fi urmărite joi, 30 iunie:

S-a mai întâmplat în trecut ca asteroizii să distrugă viața de pe Pământ și istoria s-ar putea repeta. Pe tot globul, cercetători, ingineri și astronauți se pregătesc acum pentru o bătălie de proporții cosmice, pornind să vâneze asteroizi ca să îi împiedice să intre în coliziune cu planeta noastră. În acest episod, telespectatorii fac cunoștință cu experți care construiesc noi telescoape și sonde spațiale, pentru a detecta cei aproximativ un milion de asteroizi estimați a fi suficient de mari pentru a putea distruge un oraș întreg. Explorăm planuri de luptă împotriva acestora, fie prin devierea lor de pe traiectorie, cu ajutorul unor navete spațiale kamikaze, fie prin pulverizarea lor cu lasere spațiale gigantice. Pătrundem apoi în interiorul celei mai îndrăznețe misiuni NASA propuse vreodată: capturarea unui asteroid în spațiul cosmic, cu ajutorul unei capsule uriașe, și aducerea acestuia pe Lună.

 

Programul spune povestea lui Damon Miller, un tânăr german foarte talentat. Într-o perioadă în care se luptă cu greutățile unei profesii apăsate de sărăcie și cu o relație personală în curs de destrămare, tânărul descoperă că o serie de asteroizi urmează să lovească Pământul, în mai puțin de trei săptămâni. Înarmat doar cu aparatul lui de filmat, Damon se pregătește să facă sacrificiul suprem pentru a-i salva pe cei pe care îi iubește.

 

Asteroizii cu impact ucigător nu sunt doar o apariție SF, ci reprezintă un pericol cât se poate de real! Programul spune povestea celor mai sclipitoare minți de la NASA, în încercarea de a controla cumva asteroizii care ne-ar putea distruge, dar în același timp ar putea fi cheia supraviețuirii noastre. Într-o declarație foarte curajoasă, președintele american Barack Obama spunea că următoarea misiune a NASA va viza asteroizii care s-ar putea apropia de Pământ, din adâncurile spațiului cosmic. Obiectivul este foarte ambițios, iar miza uriașă. Ca să se poată ridica la înălțimea ei, liderii comunității științifice trebuie să i se dedice total, sacrificând orice alte proiecte. Un eșec în această misiune ar putea fi sfârșitul planetei Pământ.

Încă din zorii civilizației, oamenii și-au ridicat privirile spre stele și s-au întrebat: ”Cum s-a format Universul? De unde venim noi? Oare suntem singuri în Univers?” De-a lungul timpului, ne-am construit instrumente tot mai mari și mai performante, în încercarea de a găsi răspunsuri pentru aceste întrebări. Filmul îi invită pe telespectatori să facă un tur al istoriei acestui dispozitiv, de la Galileo și Newton până la Hubble și Telescopul Spațial James Webb (JWST), care se construiește în prezent și urmează să fie lansat în 2018. Urmărim așadar în detaliu eforturile omenirii de a înțelege ce loc i se cuvine printre stele și ne întrebăm dacă – acum, cu ajutorul promis de JWST – nu suntem cumva pe cale să aflăm aceste răspunsuri.

 

Astronautul canadian Chris Hadfield a fost supranumit ”astronautul preferat al Internetului”. El transmite mesaje pe Twitter, face fotografii uimitoare și ia mereu legătura cu cei de acasă, în timp ce se rotește în jurul Pământului cu 28,000 km/h, la bordul Stației Spațiale Internaționale. Misiunea lui Hadfield ne-a aprins din nou în suflet dragostea pentru spațiu, cu primul documentar produs vreodată în timp ce vedeta sa se afla pe orbită, în spațiul cosmic. În plus, programul are ca invitați astronauți de ieri, de astăzi și de mâine, precum și colaboratori experți ai acestora.

 

Acest program special de o oră prezintă în detaliu Asteroid Day Foundation, o organizație înființată de Grigorij Richters și legendarul chitarist al trupei Queen, Brian May, relatând povestea celor mai dramatice incidente cu asteroizi din istoria Pământului – de la cel care a căzut în Rusia, în 2013, până la cel mai mare asteroid prăbușit pe planeta noastră în trecutul recent, în Tunguska. Materialul special va prezenta și asteroizi care au ”ratat” Pământul în ultima clipă, ca de pildă bucata de rocă spațială de peste 1,5 km lățime pe care oamenii de știință au denumit-o Apophis și care, după cum s-a crezut inițial, urma să se prăbușească pe Pământ vineri, 13 aprilie 2027. În plus, programul descrie și cumplitele distrugeri provocate pe Terra de asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor, ca specie.

 

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te