„Gâlceava zeilor” este un text inspirat de una dintre metamorfozele mitologiei antice – transformarea frumoasei fecioare Critis în cârtiţă, ca pedeapsă pentru semeţirea sa şi faptul că a întrecut-o la un concurs de frumuseţe pe zeiţa Aphrodita. Conflictul ia amploare, căci în apărarea lui Critis sare zeiţa Athena, cu o veche antipatie faţă de Aphrodita încă de la întâmplarea cu mărul lui Paris. Zeița înțelepciunii o ia pe pământeancă sub dubla ei ocrotire –ca fecioară și ca locuitoare a cetății Atenei. Din acest moment, încurcăturile şi certurile în Olimp se ţin lanţ, implicând tot mai mulţi zei, supuşi cu toţii aceloraşi pasiuni, invidii, gelozii, resentimente ca şi oamenii, părtinitori şi arbitrari în judecăţi şi în acţiuni.
Ca absolvent al Facultăţii de litere şi filosofie a Universităţii din Cluj, Radu Stanca a fost membru al Cercului literar de la Sibiu, asistent al lui Lucian Blaga, la catedra de filosofie a culturii, şi profesor de estetica teatrului la Sibiu. Creator de teatru, regizor, el este unul dintre fondatorii secţiei germane a Teatrului de Stat din Sibiu (1 oct 1956), teatru care i-a preluat acum numele devenind Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.
„Întreprinderea noastră se duce de râpă. Muritorii nu vor mai avea încredere într-o astfel de societate şi îşi vor căuta alţi zei” – îl atenţionează îngrijorat zeul Hermes (Virgil Ogăşanu) pe Zeus (Constantin Dinulescu) cel înspământat de certurile zeiţelor în „Gâlceava zeilor”. Cum vor rezolva olimpienii şi pământenii disputa, aflaţi luni, la ora 19.50, pe TVR 2.
Gâlceava zeilor
În distribuţie: Virgil Ogăşanu (Hermes), Ilinca Tomoroveanu (Pallas Athena), Ioana Bulcă (Hera), Cezara Dafinescu (Aphrodita), Tania Filip (Critis), Constantin Dinulescu (Zeus), Marian Râlea (Phoebus), Răzvan Popa (regele Atenei), Valentin Teodosiu (Hefaistos), Andrei Duban (Eros), Constantin Răşchitor, Andrei Ionescu, Gabriel Dănciulescu, George Ulmeni.