Homepage  / HBO

Documentarul „The Last Movie Stars”, despre Paul Newman și Joanne Woodward, e disponibil la HBO Max. Motivul pentru care a fost lăudat de toată lumea

Documentarul „The Last Movie Stars”, despre Paul Newman și Joanne Woodward, e disponibil la HBO Max. Motivul pentru care a fost lăudat de toată lumea
4

de Ruxandra Dinca,

La HBO Max este disponibil apreciatul documentar „The Last Movie Stars”, o serie în șase episoade regizată de Ethan Hawke, despre povestea de dragoste și carierele impresionante ale actorilor Paul Newman și Joanne Woodward, care au fost căsătoriți timp de 50 de ani.

„The Last Movie Stars” (în traducere „Ultimele staruri de cinema”) nu este documentarul biografic clasic. De altfel, într-o secvență, regizorul Ethan Hakwe îi explică fiicei sale, Maya, și ea actriță, că își dă seama ce vrea de la proiect pe măsură ce avansează, un fel de „văzând și făcând”.

Inclusiv povestea realizării seriei este neobișnuită: cu câteva săptămâni înainte de pandemie, Hawke a fost abordat de una dintre fiicele cuplului Joanne Woodward – Paul Newman pentru a face un documentar despre părinții ei.

„S-a gândit că angajarea unui actor e o variantă potrivită”, a declarat Hawke pentru People.

George Clooney îi împrumută vocea lui Paul Newman

Acesta a avut la dispoziție, din partea familiei, suficient material brut: în anii ‘80, simțind nevoia să ofere publicului o imagine corectă, autentică, a propriului sine, Paul Newman (care a murit în 2008, la 83 de ani) lua în calcul realizarea unui proiect biografic. Așa l-a angajat pe scenaristul Stewart Stern („Rebel fără cauză”), bun prieten de familie, să facă interviuri extinse cu el, cu Joanne, cu prieteni artiști și membri ai familiei.

Până la urmă, nu se știe de ce, Paul Newman a ars benzile înregistrate. Dar a supraviețuit transcrierea interviurilor. Iar Hawke apelează la prieteni, actori celebri, pentru a readuce la viață cuvintele din interviuri – George Clooney îi împrumută vocea lui Paul Newman, iar Laura Linney, lui Joanne Woodward.

Alți actori care apar în documentar sunt: Brooks Ashmanskas, Vincent D’Onofrio, Oscar Isaac, dar și Sally Field și regizorul Martin Scorsese.

Paul Newman și Joanne Woodward – iubiți, dar și actori

Ceea ce rezultă este o privire intimă, fascinantă, în povestea a doi oameni talentați, cu personalități puternice, care s-au iubit cu patimă, dar au înfruntat și numeroase probleme împreună.

Ethan Hawke, el însuși actor, pune mare accent pe cât de importantă a fost actoria în relația dintre Paul Newman și Joanne Woodward și cât de pasionați erau de profesia lor. Deși Joanne a fost prima dintre ei laureată a Oscarului, a suferit ulterior, când el a devenit sex-simbol, iar ea, ajunsă la maturitate, nu mai primea roluri.

Dar același Hawke nu se teme să treacă și prin teme „delicate”, precum faptul că Paul și-a lăsat prima soție, cu care avea trei copii, pentru Joanne (aventura lor a durat cinci ani și s-au căsătorit în 1958). Sau faptul că Newman a devenit la un moment dat alcoolic. Sau impactul uriaș pe care l-a avut asupra cuplului moartea singurului băiat al actorului, Scott Newman, la 28 de ani, în 1978, din cauza unui supradoze.

„Am căutat să fac portretul a doi artiști care au încercat să fie cei mai buni”, povestea pentru People Ethan Hawke. „Dar toată lumea eșuează și felul cum te raportezi la eșec este interesant. Dacă nu vorbești despre eșeuri, despre umbre, nu există lumină”.

The Long Hot Summer – 1958Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton