Homepage  / Articole

Doru Octavian Dumitru, ultimul banc în română

Doru Octavian Dumitru, ultimul banc în română

de Redactia Tvmania

Comicul se retrage de pe scena românească, pentru a protesta faţă de nivelul la care a coborât comedia din ţara noastră. El lasă în urmă o moştenire de mii de spectacole şi un public de care se simte legat sufleteşte.

.

Doru Octavian Dumitru a anunţat că se retrage de pe scena românească la finele acestui an şi a susţinut ultimul său spectacol din Bucureşti pe 5 decembrie.

„Am auzit, la reprezentaţia de la Sala Palatului, ceva de care îmi era dor de mult: râsul bucureştenilor. Este ca un baraj care s-a rupt, pur şi simplu, şi vin către tine puhoaie de râs. Este ceva extraordinar şi m-a emoţionat foarte tare”.

Comicul spune că retragerea sa reprezintă un protest la adresa nivelului tot mai scăzut care se promovează în România vizavi de comedie.

„Ratingul nu înseamnă ceea ce vrea cu adevărat omul să vadă. Poate că e mult mai jos decât ce vrea omul. Poate că oamenii nu se mai uită sau o categorie de public s-a îndepărtat. Ăsta este un protest al meu, aşa l-am gândit eu. Cu toate că unii spun că le pare rău, alţii s-au bucurat. Mi se pare absurd să te bucuri când pleacă un comic”.

.

Un comic, mii de spectacole

Deşi nu şi-a contabilizat cariera, Doru Octavian Dumitru crede că a avut peste 6.000 de reprezentaţii în ultimii 25 de ani.

„Numai în sezonul estival stăteam pe litoral şi aveam o medie de şase spectacole pe seară. Asta doar în cele trei luni de vară, plus că urma turneul de toamnă-iarnă şi spectacolele de primavară. S-ar putea chiar să fi sărit de 7.000 de reprezentaţii, chiar nu mai ştiu”.

Actor la origini, Doru Octavian Dumitru a susţinut primul său spectacol de comedie în 1985, pe când avea 27 de ani.

„Mama zice că pe la patru ani am început neoficial.(râde) Am debutat cu un spectacol mai serios la Serbările Scânteii Tineretului. Norman Wisdom era idolul meu. Eram mic când l-am văzut prima dată pe ecran”.

.

La „studii” în America

Comicul român nu a plecat în Canada cu gândul de a se stabili acolo, în 1991.

„Am dorit să intru în competiţie cu ei, să învăţ comedie. De prin `97 am început să studiez serios comedia în SUA, nu mai eram doar privitor”. Pe lângă spectacolele pe care le-a susţinut pentru românii de pe continentul nord american, Doru Octavian Dumitru s-a ambiţionat să înveţe limba engleză la perfecţie, pentru a-i face pe americani să râdă.

„Am avut în jur de 30 de spectacole în SUA. Am jucat şi la copii, la început de tot, pentru că m-am gândit că este mai puţin importantă limba pentru ei. De unde? Ei ştiu tot“.

După ce va susţine ultimele spectacole din Constanţa, Râşnov, Galaţi, Slobozia şi Călăraşi, în această lună, Doru Octavian Dumitru se întoarce la familia lui în Canada.

„N-am plecat şi deja mi-e dor. Întotdeauna am plecat cu dorul de ţară şi de oamenii de aici, care sunt pe sufletul meu”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton