Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

Dragoș Pătraru a trecut cu bine de carantină, s-a organizat și se pregătește pentru un nou contract

de Redactia Tvmania

Prezentatorul emisiunii „Starea nației” de la Prima TV, Dragoș Pătraru (42 de ani), și-a făcut timp să ne povestească cum a trecut prin carantină și ce planuri are pentru viitor.

– Cum a fost viața în carantină?

Dragoș Pătraru: Suntem ființe sociale. Sigur că a lipsit asta, socializarea. Oamenii. Cu care să te vezi, pe care să-i atingi, cu care să te îmbrățișezi, cu care să te cerți și așa mai departe. Dar dincolo de asta, eu fiind unul dintre privilegiații izolării, în sensul că mi-am păstrat rutina zilnică de a merge la redacție și de a face de patru ori pe săptămână emisiune, pentru mine a fost bine. Am descoperit, noi, ca organizație, că putem face totul mult mai simplu, mult mai confortabil pentru toată lumea, mult mai eficient, muncind mai puțin ca timp și lăsându-i pe oameni să aibă și viața lor. Să îi dai omului înapoi între două și patru ore pe zi, pentru că nu mai trebuie să se pregătească pentru a pleca la lucru și nu mai pierde timp în traficul infernal din București, asta înseamnă să îți pese de oamenii cu care lucrezi. Noi am reașezat deja totul, în privința modului de lucru și urmează să ne restrângem și ca spațiu, pentru că plătim aiurea sedii și birouri, când toată lumea poate lucra de acasă. Câștigăm de mai multe ori: în primul rând, oamenii au cheltuieli mult mai mici, pentru că nu se mai deplasează, nu mai cumpără de mâncare la birou, apoi, pentru că reducem cheltuielile cu consumurile putem să alocăm banii în alte investiții, proiecte. Nu în ultimul rând, poluăm mai puțin și ne enervăm mai puțin. Iar de văzut ne putem vedea o dată pe lună sau la două săptămâni, ca să tragem un chef fără să fim plictisiți unii de alții și afectați de tot felul de probleme care apar când stai toată ziua fizic, într-un colectiv.

Personal, am stat mai mult cu ai mei, de joi seara până luni dimineață. Și asta a contat, perntru că mi-a reamintit că tocmai de-aia am redus săptămâna de lucru la patru zile, de care am uitat, luați cu prea multe proiecte pe care le-am mutat în cele din urmă vinerea, sâmbăta și duminica. Acum, că ele s-au oprit, mi-am dat seama: stai așa, că nu e ok. Și după terminarea acestui sezon vom reveni la săptămâna de lucru de patru zile.

– Ce a fost cel mai greu de „îndurat” în vreme de pandemie?

Dragoș Pătraru: Am spus-o și la podcastul „Vocea nației”, dacă această pandemie mă prindea acum 20 de ani, când trăiam efectiv de la o zi la alta, probabil că ar fi fost groaznic. Așa, nu doar că nu pot să mă plâng, dar am reușit să-i ajut și pe alții să treacă mai ușor peste nebunia asta și sentimentul ăsta de utilitate este ceea ce mă face să fac în continuare ceea ce fac.

– Mulți s-au plâns că au fost „închiși” în casă cu copiii, care mai aveau pe cap și școala online. Cum a fost în cazul tău?

Dragoș Pătraru: Eu și soția mea, Monica, ne-am crescut copiii altfel. I-am îndrumat cât au fost mici și i-am învățat să se descurce singuri. Așa că nu știm ce fac ei la școală. Ba, eu am grijă ca ei să învețe singuri și să citească cu totul alte lucruri decât se predau la școală, pentru că le-am explicat de când erau foarte mici că școala de azi îi pregătește pentru trecut și că pentru a avea un viitor trebuie să se pregătească singuri. Ceea ce și fac. Andreea a terminat acum liceul, se pregătește pentru Bac, Robert a trecut clasa a opta, amândoi au rezultate școlare enervant de bune, în condițiile în care știu foarte bine că notele nu contează și că niciodată nu am pus presiune pe ei cu asta, așa cum fac, din păcate pentru copii, mulți părinți.

– Ai avut mai mult timp liber sau dimpotrivă?

Dragoș Pătraru: Mi-am luat mai mult timp liber, da. Deși la mine nu e vorba de muncă. Adică, eu niciodată nu am făcut lucruri care nu mi-au făcut plăcere. Deci, nu simt că muncesc. Deși e greu, deși te consumă, deși mă duc până la 18 ore de lucru în multe zile, de la vârsta de 15 ani, nu de acum, nu simt asta ca pe o greutate. Pur și simplu e ceea ce îmi place să fac. Dar timp mi-am luat mai mult, să stau cu ai mei, să discutăm, să ne jucăm, să citesc, să scriu. Și nu mai vreau să dau înapoi muncii acest timp, așa că-l voi ține pentru mine și după pandemie. Am reușit, din fericire, să îmi cumpăr destul timp în anii ăștia, muncind atât de mult, cu rezultate bune. Și vreau să mă bucur de acest timp în perioada următoare.

– S-a schimbat ceva în programul de lucru sau a rămas la fel?

Dragoș Pătraru: Programul e același, dar am schimbat ce făceam în timpul acestui program. Am făcut repede rutine noi, iar acum am timp și de o oră de sport în timpul programului (avem sală la redacție și masă de ping-pong), de 30 de minute de chitară, lucruri pe care nu le făceam zilnic pentru că apăreau tot felul de urgențe când eram 15-20 de oameni la birou. Așa, în doi, eu și Marius Ene (care face acum practic munca a cinci-șase oameni (regie platou, camere, lumini, sunet, prompter, schimbă pozele în videowall), e mult mai clar tot ce avem de făcut și merge mult mai repede, pentru că ne-am organizat foarte bine.

– Ce-ai schimbat după 15 mai?

Dragoș Pătraru: Noi am schimbat nimic după 15 mai în modul de lucru, vom merge așa până pe 30 iunie, când se termină sezonul. La mama am fost săptămâna asta, să-i duc ce avea nevoie, am văzut-o așa, peste gard și i-am dus un telefon d-ăsta inteligent, ca să ne poată vedea când ne sună, idee pe care o respingea înainte de pandemie. Cred că pericolul de a ne îmbolnăvi nu a trecut, din contră, cred că trebuie să fim foarte atenți și să încercăm să nu schimbăm prea multe, astfel încât să-i protejăm pe cei din jur și în special pe cei în vârstă. Deci, cine vrea să rupă lanțul după 15, îl sfătuiesc să se gândească de două ori înainte să facă ceva ce i-ar putea afecta pe alții.

– Mai ai planuri de vacanță pentru anul ăsta? Unde ai vrea să ajungi?

Dragoș Pătraru: Noi am schimbat deja de vreo trei ani modul în care percepem vacanțele. Nu mai sunt despre turismul de tip mușuroi, să mergi cu mii de oameni într-un loc și să stai practic într-o carantină, în care te simți șmecher, pentru că arunci cu banii pe care te-ai chinuit un an întreg să-i strângi. Apoi, nu cred că există chestie care să mă enerveze mai tare decât statul la plajă.

Nu, la noi vacanțele sunt deja despre mers în mai multe locuri, despre experiențe multiple, despre a vedea și a înțelege, despre a învăța, despre a ne educa. Acum doi ani am mers în toată Europa, timp de o lună, toți patru, anul trecut, la fel, am mers o lună în Italia, anul ăsta ne gândeam la Norvegia, la țările nordice, dar probabil pică. Asta și pentru că sigur vom merge în Olanda, dat fiind că trebuie să o instalăm pe Andreea la facultate, ca niște părinți responsabili, nu?

– Prima TV are un proprietar nou. Afectează în vreun fel acest lucru contractul stației cu „Starea nației”?

Dragoș Pătraru: Contractul actual a fost încheiat pe doi ani și se termină la 30 iunie. Noi suntem o casă de producție și facem mai multe produse, pe care le vindem televiziunilor care vor să cumpere. Desigur, avem niște condiții clare, de-aia am și dus produsul „Starea nației” în mai multe locuri, de unde am plecat când independența editorială ne-a fost pusă în pericol. S-a întâmplat la TVR, s-a întâmplat la Digi. Prima TV e singura televiziune la care, timp de doi ani, nici măcar nu m-a sunat cineva să îmi spună ceva în legătură cu partea editorială. N-am fost la nicio ședință, cred că am fost o singură dată în sediul Prima TV, când negociam contratul, noi având studioul nostru dotat complet, în care am investit peste 100.000 de euro, la Casa Presei. Pur și simplu, noi trimitem emisiunea, ei dau play la ora 22.00.

Ne-am dezvoltat bine și pe online, deci nu resimțim vreo presiune acum. Stăm foarte bine cu audiențele, suntem plătiți doar în funcție de audiență. Sigur că Prima TV are prioritate pentru prelungirea înțelegerii, dar să vedem condițiile, multe lucruri trebuie să se schimbe aici, pentru a ridica serios audiența postului. Am discutat cu reprezentanții noului proprietar, proiectul arată frumos, am venit și noi cu câteva propuneri, sunt idei bune, să le vedem și puse în practică, știți cum e, noi, românii, avem podul plin de promisiuni.

Emisiunea „Starea nației” poate fi văzută la Prima TV, de luni până joi, de la ora 22.00.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te