Friedrich, marele detectiv este povestea unui copil din Germania anului 1933, martorul ascensiunii la putere a partidului nazist, care acaparează încetul cu încetul și fără a întâmpina vreo urmă serioasă de împotrivire școlile și universitățile, viața artistică și culturală, presa scrisă și, de fapt, întreaga societate germană. Friedrich, care are 13 ani în 1933, visează să devină detectiv. Este un personaj irezistibil: are cultură generală, spirit de observație, o minte ascuțită și pătrunzătoare. Este tot atât de inocent precum eroul cărții sale preferate scrise de Erich Kästner, Emil și detectivii, dar, din cauza nazismului, Friedrich este silit să aleagă între a-și vedea visul împlinit și a-și păstra libertatea individuală. Lumea lui Friedrich, și nu doar a lui, în care prietenia, loialitatea și curajul sunt valorile esențiale, începe să se destrame, îndreptându-se către un cumplit deznodământ.
Philip Kerr (1956–2018) este celebru atât pentru romanele sale polițiste avândul ca erou pe detectivul german Bernie Gunther, a căror acțiune este plasată în Berlinul interbelic, cât și pentru seria de romane fantasy pentru copii și adolescenți, Copiii lămpii fermecate, care a fost publicată în România de Editura Corint.
Colecția Smart Age, dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, cuprinde romane care abordează teme și subiecte importante pentru formarea tinerilor cititori. Coordonatoarea colecției este Nona Rapotan, care conduce și una dintre cele mai active platforme culturale on-line din România, Bookhub.