Homepage  / Știri / Televiziune

Eroare la Antena 3. Postul a difuzat imagini dintr-un joc pe calculator ca fiind de la conflictele din Ucraina

Eroare la Antena 3. Postul a difuzat imagini dintr-un joc pe calculator ca fiind de la conflictele din Ucraina

de Cătălina Matei,

Despre ce este vorba, mai precis? Imaginile prezentau un avion de război, atacat de un sistem antiaerian. La un moment dat, avionul este lovit, iar pilotul se catapultează. Filmarea cu pricina a fost difuzată și în emisiunea „Sinteza Zilei” din 26 februarie, unde invitații prezenți în studioul Antena 3 au comentat ca fiind un subiect real, atribuit conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, scrie Libertatea. Astfel, Mihai Gâdea, Mircea Badea, Radu Tudor şi purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu, au fost cei care au comentat imaginile ca fiind reale.

„Iată imaginile cum se trage. Este un avion de luptă după care se trage cu antiaeriană. Cred că a existat un contact, dar trage în continuare”,  a comentat Mihai Gâdea.

„Semnalele alea luminoase erau lansate de avion ca să atrag tirul, domnule general?”, întreabă Mircea Badea. În fundal, i se răspunde „Da, da!”.

Iar Radu Tudor concluzionează: „L-a lovit şi s-a prăbuşit. S-a catapultat pilotul militar, dar probabil s-a catapultat în interiorul unităţii militare ucrainene. Lupta asta militară antiaeriană e fantastică”.

Gafa a fost semnalată și de Marian Godină, pe pagina sa de Facebook, care a postat și imaginile din jocul video numit numit ArmA 3.

Imaginile au circulat pe mai multe platformele online

Clipul video cu pricina a fost preluat și postat drept subiect real și de alte site-uri și platforme online.

Potrivit Libertatea, acest exact fragment a circulat masiv pe Facebook, cu mesaje precum „Breaking News! Rusia atacă Ucraina acum!” sau „Navă doborâtă în Ucraina”.

Pe Twitter, fragmente din același video au fost descrise ca fiind din războiul Rusiei contra Ucrainei: „Rusia distruge baza aeriană a Ucrainei”, „Așa arată controlul absolut al Rusiei asupra Ucrainei”, potrivit publicației AltNews.

Fragmentul video difuzat și de ei d ela Antena 3 este de fapt dintr-un joc de simulare de război, numit Arma 3, lansat în 2013. 

În realitate, soldatul care se catapultează la finalul clipului, după ce aeronava militară pe care o conducea este doborâtă, nu este nici ucrainean, nici rus, nu este nici măcar o persoană reală. Ci un personaj dintr-un joc video.

„Pot confirma că aceste imagini sunt din filmări făcute de tineri care joacă Arma, descrise în mod fals ca fiind din conflictul din Ucraina”, au confirmat pentru AP reprezentanții companiei Bohemia Interactive, creatoarea seriei de jocuri Arma. 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton