Ce sunt molarii de minte?
Molarii de minte, denumiți popular măsele de minte, sunt ultimii dinți permanenți care erup pe arcada dentară, în general între 17 și 25 de ani. Molarii de minte sunt vizați frecvent de extracții dentare, deoarece adesea erup incomplet sau erupția lor provoacă înghesuirea celorlalți dinți, cu potențiale complicații orale.
În ce situații se recomandă extracția molarilor de minte înaintea tratamentului ortodontic?
Extracțiile dentare efectuate înaintea tratamentului ortodontic reprezintă una dintre temerile pacienților, o procedură insuficient înțeleasă, care are ca scop asigurarea celor mai bune rezultate ale tratamentului. Recomandarea de extracție a molarilor de minte derivă de obicei din necesitatea obținerii de spațiu pe arcadă, atunci când o masea de minte nu erupe corecte și pune presiune asupra celorlalți dinți, care devin înghesuiți.
Nu toate malocluziile necesită îndepărtarea molarilor de minte, extracția fiind în general recomandată doar în malocluziile de clasa a II-a (dinții superiori sunt poziționați prea în față, comparativ cu dinții inferiori) și a malocluziilor de clasa a III-a (dinții inferiori sunt poziționați mai în față decât cei superiori). În cazul malocluziilor de clasa a II-a, este recomandată îndepărtarea molarilor de minte de pe arcada superioară, în timp ce, în cazul malocluziilor de clasa a III-a, vizați sunt molarii de minte de pe arcada inferioară, uneori împreună cu cei de pe arcada superioară.
Pot molarii de minte să afecteze tratamentul ortodontic?
Există controverse în ceea ce privește extracția molarilor de minte care au erupt corect și care nu afectează poziția celorlalți dinți, în general o astfel de abordare fiind evitată. Studiile arată că molarii de minte care nu influențează sănătatea orală nu pot afecta tratamentele ortodontice, dacă aparatele dentare sunt utilizate conform indicațiilor medicului ortodont. În cazul unui tratament ortodontic cu aparat dentar Invisalign Romania, deoarece gutierele sunt create în mod personalizat și plasate ulterior, în general nu se va efectua o extracție dentară, urmărindu-se rezultatele obținute, în vederea adaptării tratamentului.
Extracția molarilor nu determină în general efecte adverse, cu excepția situațiilor în care cheagul de sânge care acoperă plaga formată în alveolă este dislocat. În astfel de cazuri, în gaura formată după îndepărtarea dintelui se vor acumula bacterii, care pot duce la apariția alveolitei postextracționale, o complicație a extracției.