AMC difuzează serialul cu Bryan Cranston, în maraton săptămânal, de luni până vineri, la 23.45.
TVmania: Care a fost prima dată când ți-ai dat seama că „Breaking Bad” e un succes?
Bryan Cranston: E o poveste ciudată. Fiecare casă de producție are semne care sunt puse în orașele în care se filmează, care îi informează pe cei din distribuție și din echipă unde să-și parcheze mașinile. La a doua parte a sezonului al doilea erau aceste săgeți pe care scria „Breaking Bad”. Toate începuseră să fie furate. Și oamenii se rătăceau. Apoi au schimbat în simbolul serialului, „BrBa” și apoi și acelea au fost furate. Le-au schimbat din nou într-o denumire-cod și atunci am început să mă gândesc de ce le-ar fura. Am realizat că oamenii încep să înțeleagă serialul și ce înseamnă el. Atunci a început să funcționeze.
Vince Gilligan (creatorul serialului – n.r.) a declarat într-un interviu că la un moment dat și-a pierdut compasiunea față de Walter White și că era uimit că oamenii încă mai țin cu el chiar și după ce și-a arătat latura malefică. Sentimentele tale față de personaj s-au schimbat odată cu sezoanele? Dacă da, când?
Mie personajul mi s-a părut grozav. Și mi s-a părut grozav fenomenul. Un actor nu ar trebui să ajungă într-o poziție în care să se uite la personajul său cu obiectivitate. Suntem cine suntem, ne justificăm comportamentele ca ființe umane și cu siguranță Walter White exact asta făcea. Spunea: aceste lucruri sunt necesare. Îl omor pe acest tip pentru că e rău. Deci fac un lucru bun. Câștig acești bani pentru familia mea, ăsta e un lucru bun. Trecea prin viața sa și prin toate schimbările în acest fel.
La un moment dat am discutat ideea de a explora ego-ul personajului, ceva ce el nu putea să simtă înainte, pentru că viața lui nu mergea cum trebuie. Nu avea bani, nu se simțea puternic. Apoi lucrurile s-au schimbat și el lua decizii legate de ego sau impulsive, ceva pe care vechiul Walter White nu-l făcea. Trecea printr-o metamorfoză. Nu am stat să îmi judec personajul.
Revăzând serialul, mi-am adus aminte cât de monstruos era personajul în anumite momente. Cum a fost pentru tine să joci asta?
Cred că m-am descurcat f bine (râde). Mai ales pentru actori, avem nevoie de 4 ingrediente pentru a juca un personaj.
1. Trebuie să fii talentat, și să accepți talentul acela, nu într-un mod arogant, ci doar o recunoaștere a faptului că ai talent.
2. O dorință și un interes în a te documenta.
3. Abilitatea de a căuta în propriile tale emoții și de a scoate la suprafață ce ai simțit în viața ta: lăcomie, gelozie, furie, mânie, resentimente, dar și lucruri pozitive. Un actor trebuie să scoată acele sentimente.
4. Ultimul lucru este imaginația. Tot ce nu ai simțit sau experimentat în viața ta reală, trebuie să ai abilitatea de a-ți imagina cum ar fi să trăiești asta. Dacă ai fi criminal, dacă ai avea o furie care ar face atât de mult rău.
Așa că legi toate lucrurile acelea laolaltă și prezinți un personaj care este complex și a cărui personalitate te absoarbe când îl privești.
Serialul e extrem de popular în Europa…
Abia aștept să vizitez țările voastre și să vorbesc cu fanii, mai ales cu tinerii actori, scenariști și regizori. Sunt în Londra acum, lucrez la o piesă. Am fost la Oxford și Cambridge la o școală de film și teatru aici. Îmi place să fac asta pentru că vreau să ajut generația următoare de artiști să reușească. Să le spun cum este lumea reală pentru un artist, pentru un actor. Dacă pot ajuta tinerii să evite anumite capcane și probleme, m-aș simți grozav să fac asta. Aș vrea să vizitez țările voastre și să le descopăr nu doar frumusețea, ci și să cunosc oamenii și culturile.
Rețeta de drog din serial – cât de aproape a fost de cea reală?
Nu-i așa că ți-ar plăcea să știi? Eu și Aaron Paul (interpretul lui Jesse – n.r.) am fost învățați cum să facem tot procesul de la chimiștii consultanți ai serialului. Dar e complex și complicat. Eu am uitat complet de atunci. Dar am învățat cum să facem, pentru a ști cum să manevrăm echipamentul, cum se petrece procesul. Dar în serial, când ne vedeam pregătind metamfetaminele, în mod intenționat ne arăta făcând etapele în altă ordine, nu arăta procesul complet. Pentru că nu am vrut să devenim un show care să învețe pe nimeni să facă asta.
Rian Johnson, regizorul filmului „Star Wars: The Last Jedi” a regizat trei dintre cele mai bune episoade „Breaking Bad”. Cum a fost să lucrați cu el?
Rian este un regizor sclipitor și are un comportament grozav, lejer, nu ridică vocea niciodată. Este foarte deschis, ba chiar încurajează comunicarea, nu se simte amenințat de opinii puternice, ascultă. Și apoi ia o decizie legată de ce crede el că e cel mai bine. Oricine își dorește ca regizorul lui să fie la fel de plin de talent ca el. E o persoană minunată și nu încearcă niciodată să demonstreze că el este șeful sau că știe tot.
Semnul unui regizor care se simte comfortabil este atunci când acel regizor îți spune din când în cândȘ Nu sunt sigur în legătură cu această scenă. Își exprimă o opinie de care nu e extrem de sigur. Așa știm că el sau ea e om. E imposibil ca un regizor să fie complet sigur de fiecare dată. Rian sigur are această abilitate și încurajează colaborarea. Nu ține un regim dictatorial cu puterea doar la el. Un regizor bun îi încurajează pe cei din jur să își aducă aportul.
Vă așteptați la gloria pe care v-a adus-o „Breaking Bad”?
Dacă mă așteptam? Nu. Când am început serialul, eram un mic show în deșerturile din New Mexico și încercam să spunem o poveste foarte personală. Și foarte mică. Nu aveam așteptări de niciun fel, legat de înălțimea la care va ajunge serialul. Niciun actor nu știe dacă ceva va avea succes. Speri că rezonează cu un public, dar nu știi niciodată. Tot ce poți să faci e să lucrezi în continuare și să speri la ce e mai bun.
Așa cum s-a dovedit în timp, am traz lozul cel mare. Am atins vena unei mine de diamant. Spre surprinderea tuturor a mers bine și a devenit un succes pe plan internațional.
Care a fost episodul tău preferat, dintre toate? Și de ce?
Nu știu. Iarăși, nu prea m-am gândit la lucrurile acestea ca un fan. Pentru că le-am trăit. Nu sunt sigur că pot spune. Cred că primul episod, cel care a început toată călătoria, este cel mai important pentru mine.
Aaron Paul a declarat recent că nu poate merge nicăieri fără să strige cineva la el „Bitch!” Cum te abordează fanii pe tine? Care este cea mai comună abordare?
Probabil cea mai comună întrebare pe care o primesc este dacă voi apărea vreodată în „Better Call Saul” (spin-off-ul serialului – n.r.). Va apărea Walter White? Răspunsul este: nu știu. Cu siguranță dacă Vince Gilligan mă roagă, aș face asta. Nici n-aș avea nevoie să știu care sunt parametri poveștii. Pentru că știu că e foarte protectiv cu serialul și personajele și integritatea amândurora. Așa că aș permite să se întâmple asta și să fac orice ar vrea el să fac.
Dar până acum nu s-a întâmplat, așa că vom vedea.
Pentru posibili noi fani, crezi că serialul ar trebui văzut în sistem de binge sau savurat?
(râde) Asta e grozav la acest serial. Că depinde de individual. Am o filosofie care e pentru mine adevărată, cred că are sens pentru toată lumea: publicul are mereu dreptate. Orice ai simți… Apreciez mult că tuturor le place serialul. Dar există unele persoane care au simțit că nu este pentru ei. Și nu greșesc.
Asta e partea bună la artă: că este găzduită în cel care o experimentează. Așa că dacă cineva iubește serialul, are dreptate. Dacă cineva nu-l iubește, iarăși are dreptate. Deși dacă vor să îl vadă ca binge sau să se bucure de el încet, nu e nicio diferență pentru mine.