Homepage  / Vedete / Vedete străine

EXCLUSIV. Jason Silva („Origini: Drumul omenirii”): „Am multe frici existențiale”

EXCLUSIV. Jason Silva („Origini: Drumul omenirii”): „Am multe frici existențiale”
4

de Redactia Tvmania

Noua serie de documentare de la National Geographic – „Origini: Drumul omenirii” – explorează, de-a lungul a 8 episoade, difuzate în fiecare duminică, de la ora 22.00, momentele-cheie care au civilizat ființa umană.

Revista „TVmania” s-a întâlnit cu gazda documentarului, Jason Silva (35 de ani), la Londra, iar acesta ne-a povestit, în exclusivitate, detalii despre această producție spectaculoasă.

 

ORGIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4

Ce te-a motivat să te implici în acest proiect?

Șansa de a face ceva diferit față de „Îți joacă mintea?” („Brain Games”), de a face ceva împreună cu John Boswell (cunoscut sub pseudonimul Melodysheep –n.r.), cu care am colaborat la alte proiecte pe internet; șansa de a încerca să realizăm un show mare pe televiziune, care să aducă ceva din stilul meu, plin de reflecții despre ceea ce face oamenii umani.

Sunt teme la care țin și șansa de a aduce aceste teme pe tv, într-o producție de amploare, a fost o mare oportunitate. Nu ai cum să refuzi așa ceva.

 

Care este episodul tău favorit și de ce?

 

Mi-ai spus că episoadele despre bani și comunicare sunt favoritele tale. Care a fost, însă, cel mai greu de făcut?

Cel cu banii. Există tot felul de legături interdisciplinare, este fascinant cum aceste  creații simbolice atrag după sine mecanismul biologic al recompenselor. La oamenii entuziasmați că fac bani se activează același mecanism în creier ca la oamenii care iau cocaină, sau se îndrăgostesc sau care se împerechează cu un nou partener. Or fi realități/construcții virtuale, dar au au niște piloni biochimici foarte reali.

Mie, recunosc, mi-e teamă de pariuri, de investiții. Nu îmi place să risc. Sunt ca bunica, să îmi țin banii sub saltea, să îmi păstrez economiile într-un cont de economii.

Și sunt foarte entuziasmat și de cel despre comunicare. Limbajul pentru oameni a fost o singularitate transformatoare, un fel de upgradare a speciei.

 

„Îți joacă mintea?” a fost nominalizat la Emmy. Ai aceleași speranțe și pentru „Origini”?

 

Pentru un  al doilea sezon, la ce teme te-ai gândi?

Rolul gazdei… eu am fost norocos, deoarece sunt într-un mediu controlat, într-un studio din Los Angeles, am avut un ecran digital în spate, cu un anumit background al episodului, iar la momentul filmărilor deja scenariul era îmbunățățit, l-am citit și am improvizat un pic, rămânând fidel temei. Deci toate au presupus același efort pentru mine. D

in punct de vedere al poveștii, al secvențelor filmate – acele momente din trecut – au fost filmate în Africa de Sud timp 75 de zile. Sunt sigur că au fost suficiente momente complicate, ca la orice film, mulți actori, bugete, variabile cu care să lucrezi. Dar rezultatul e grozav.

 

Vorbești despre tehnologie, despre istorie, războiaie, creier, comunicații…despre orice. Câte ore citești/studiezi zilnic?

 

Esti tot timpul atât de entuziast?

Cred că ”Origini” ar trebui să câștige un Emmy! Am avut ambiții foarte mari cu acest serial, asta nu înseamnă că oamenilor trebuie să le placă, lumea are gusturi diferite, dar sper că vor aprecia cât de ambițios și curajos a fost Nat Geo și mi-ar plăcea ca acest curaj să fie premiat.

„Origini” este despre a face cunoașterea sexy. Într-o lume în care fake news și ignoranța devin virale, trebuie să facem ca stiința să fie din nou la modă! Asta încearcă „Origini”!

 

Dacă ai putea călători în timp, în ce perioadă ți-ar plăcea să trăiești?

 

Totuși, unde locuiești acum?

O, nu știu…cred că ar fi foarte tare să facem un episod despre originile drogurilor. Oamenii din toate religiile și din toate timpurile au folosit plante care alterează mintea pentru a aduce creierul într-o stare mai receptivă spiritualității. Fie că e vorba de șamanii din America de Sud sau de indigenii din Mexic care ingerau ciuperci halucinogene, mulți au folosit aceste plante pentru a trata oamenii care suferă de „boli ale sufletului”.

Acum se fac studii pentru a trata oamenii depresivi cu ajutorul ciupercilor halucinogene. Ar fi interesant să mergem la originea lor. Toate artele vin dintr-o stare alterată a conștienței, toată muzica rock`n` roll pe care o iubim, tot cinema-ul nebunesc, chiar și tehnologia: Steve Jobs spunea că  LSD a fost cel mai important lucru din viața lui.

CITEȘTE ȘI:

Seria „Origini: Drumul omenirii” are premiera la National Geographic 

Nat Geo People difuzează un nou serial documentar: „Spitalul plutitor”

„Povestea lui Dumnezeu, cu Morgan Freeman” se întoarce la National Geographic. Când începe sezonul 2 al seriei

National Geographic anunță data premierei pentru serialul „Geniul: Einstein”

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton