Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

EXCLUSIV. Mirela Retegan: „Sunt astăzi cine sunt datorită faptului că am învățat să ascult nevoile copiilor”

de Redactia Tvmania

„Casa Zurli”, show-ul pentru copii de la Antena 1, a revenit de curând cu un nou sezon, iar TVMania a stat de vorbă cu „Tanti prezentatoarea”, adică Mirela Retegan, despre cum se face o emisiune pentru copii și în ce mod i-au schimbat viața micuții de care este permanent înconjurată. 

 

 

TVMania: Posturile tv nu prea se înghesuie să aibă emisiuni pentru copii, dar „Casa Zurli” e din nou pe micile ecrane. Care este secretul?

Mirela Retegan: O mână de oameni foarte curajoși și care și-au dorit un produs sănătos și frumos care să adune familia în fata televizorului, pentru o lectie despre iubire si acceptare. Ducu Ion se numește norocul meu. Este producătorul serialului Casa Zurli și a înțeles exact proiectul pentru că el a fost parte din Abracadabra.

De la Abracadabra încoace nu a mai existat niciun produs pe TV pentru familie, care să atingă sufletele tuturor, copii, părinți și bunici. Familiile din România aveau nevoie de asta, iar noi încercăm să le oferim în fiecare săptămână părinților instrumente prin care  să învețe să-i asculte pe copii, iar cei mici învață cum să spună ceea ce simt.

 

Sezonul trecut al „Casei Zurli” de la Antena 1 a avut drept motivație ajutarea părinților „blocați” cu copii în case să facă față stresului. Ce și-a propus noul sezon?

Ne-am propus să-i învățăm lucruri care să-i ajute pe cei mici în evoluția lor, și pe părinți să poată mai ușor să se facă înțeleși. De exemplu, într-un episod, copiii află de ce e important să ne spălăm în fiecare zi, în altul de ce trebuie să fim atenți la cheltuielile zilnic, în altă zi de ce nu e bine să râdem de copiii grași, altă dată vorbim despre cum ne exprimăm iubirea. Asta din perspectiva copiilor. Din perspetiva adultului, părinții văd sub ochii lor ce mult rău fac favoritismele, impunerea agresivă a punctelor de vedere, lipsa de comunicare, neatenția oamenilor mari la adevăratele nevoi ale celor mici.

În fiecare ediție descoperim o meserie: ce înseamnă să fii medic, să fii om de radio, să fii stilist sau prezentator de televiziune, pompier sau cofetar, și din acest sezon am deschis și usa pentru musafiri. În fiecare ediție vine o vedetă cu copiii și jucăm împreună Roata Zurli, un joc de familie inventat de mine.

Ce feedback ai avut după sezonul trecut?

Foarte, foarte, foarte bune. Reacțiile tuturor au fost minunate. Oamenii ne-au scris că așteaptă de ani de zile așa ceva pe televizoarele din România. Audiențele au fost foarte bune, iar părinții ne-au declarat că abia așteaptă duminica să se adune toți în pijamale, în fața televizorului, pentru o oră în care cântă, se întreabă și se bucură.

 

Care este publicul căruia i te adresezi? Este unul matur sau nu?

Familia! Părinți, copii, bunici. Ne adresăm întregii familii și din fericire, așa cum românii s-au obișnuit deja din spectacol, serialul îi adună pe toți în sufragerie, pentru o experiență unică.

Sunt deja generații de copii care au crescut cu Zurli. Ne întâlnim cu adolescenți care ne spun „voi sunteți copilăria mea, am crescut cu voi”, ceea ce e incredibil. Noi ne adresăm tuturor părinților și copiilor, fără nicio excepție. Tanti Prezentatoarea este reprezentantul oamenilor mari (ei se regăsesc în greșelile si răspunsurile mele), iar personajele Zurli reprezintă diferite tipologii de copii, și cei mici se uită și se regăsesc în felul în care personajele abordează povestea.

 

Cum reușești să-i atragi și pe părinți în fața televizorului? De obicei, pentru aceștia televizor plus copil înseamnă timp liber pentru ei…

Proiectele Zurli sunt gândite astfel încât să existe interactivitate între copii și părinți, iar ceea ce noi transmitem trece dincolo de ecran. Familia face lucruri împreună uitându-se la noi. E ca la spectacole, când îi ții în priză și pe unii și pe alții. Acesta e farmecul.

 

Noul sezon are și invitați. Ne poți dezvălui ce alte vedete vor mai intra în Casa Zurli, în acest sezon?

Daaa, sezonul acesta am introdus o componentă nouă în emisiune, Roata Zurli, un joc care a prins la public foarte repede. În fiecare ediție avem un invitat cu copilul sau copiii lui și jucăm Roata Zurli cu ei. Mă bucur să-i văd cum fac echipă la provocări ori cum răspund la ghicitorile Fetiței Zurli. Sezonul l-am început cu Anca Sigartău și nepoțica ei, Anastasia, cu Mirela Vaida și copiii. O să vină și Cornel Ilie cu Zara, Andreea Balan, Sore și nu vă mai zic, vă învit să urmăriți emisiunea duminică, de la 10.00.

 

Ce alte noutăți ai mai pregătit?

Am în permanență proiecte la care lucrez, așa am fost de când mă știu. În perioada asta avem în derulare campania Adoptă o mamă. Suntem la a 6-a ediție și a crescut de la an la an. Mi-am propus să am grijă de femeile aflate în situații grele, de mame care și-au pus viața pe hold ca să aibă grijă de copiii lor bolnavi. Strângem cadouri pentru aceste mame ca să le facem o bucurie de 8 martie. Adoptă o mamă se desfășoară în vreo 20 de orașe din țară și la Chișinău.  E o campanie iubită de oameni, pentru că îi scoate din zona lor de confort și îi mobilizează să facă un bine unei femei care are nevoie de ajutor. Oricine poate face un pachet în care să pună un deodorant, o cremă de față, o ciocolată pentru o mamă care nu a primit un cadou niciodată. Vă invit să intrați pe blogul meu, www.mirelaretegan.ro, acolo actualizăm permanent informații cu locațiile unde românii pot trimite pachete.

Anul trecut am strâns 5.000 de pachete pentru 5.000 de femei din țară. Eu cred foarte tare ca românii sunt buni și că sunt capabili să facă Roata Binelui să se învârtă.

 

De câți ani lucrezi alături de copii?

De-o viață, dacă stau să mă gandesc. În 95 făceam Tip Top Prichindel și mă chinuiam să fac rost de pufarine și pufuleți pentru premiile copiilor. Aveam 25 de ani pe atunci. Iubesc copiii, eu mi-am dorit să fiu educatoare.

 

Ce ai învățat în tot acest timp de la copii?

Sunt astăzi cine sunt datorită faptului că am învățat să ascult nevoile copiilor. De la copii am învățat să-mi pastrez bucuria și curiozitatea, am învățat să fiu recunoscătoare și să nu îmi pierd bucuria. Copiii sunt cei mai sinceri spectatori și de la ei am învățat să exprim simplu și clar ce simt și ce vreau.

Îmi place să cred că Dumnezeu o să-mi numere, la final, copiii pe care i-am făcut fericiți.

Sunt incredibili de curajoși și de isteți copiii de azi. Ei știu ce vor și, mai ales, ce nu vor. Eu mă simt norocoasă să-i înțeleg, să-i iubesc și să simt toată dragostea lor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te