Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

Festivalul de film Anonimul 2022. 5 filme pentru care merită să mergi la Sfântu Gheorghe

de Doinel Tronaru,

A devenit deja o tradiție ca, în mijloc de august, cinefilii tineri să-și pună minimul necesar în rucsac și să ajungă, prin orice mijloace, în localitatea tulceană Sfântu Gheorghe, unde are loc festivalul de film Anonimul. Miruna Berescu, directoarea festivalului, a făcut pentru tine o selecție, din care nu lipsește filmul de deschidere, impresionantul “Mariupolis 2”.

Timpul a trecut și iată că Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul, inițiat de Fundația Anonimul încă din anul 2004, a ajuns la cea de-a 19-a ediție. Specificul acestui festival, pentru cei care reușesc să ajungă – pe calea apei, e singura posibilitate – până acolo, este faptul că filmele se văd într-un mirific decor natural, în apropiere de plajă și de vărsarea Dunării în mare, sub cerul liber și în aerul înțesat de… țânțari. Anul acesta pot fi văzute câteva filme de excepție dedicate momentului istoric cu care suntem contemporani: războiul dus de Rusia pe teritoriul țării vecine, Ucraina.

ANONIMUL 2022 se va desfășura atât în aer liber, în Green Dolphin Camping, cât și în sălile cinematografului din Green Village Delta Dunării. Accesul la proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. Printre invitații de anul acesta ai festivalului, te vei putea întâlni cu “minunata” actriță Emilia Popescu, așa cum o prezintă directoarea Miruna Berescu, precum și cu deja iconicul actor al Noului Val, Vlad Ivanov.

Festivalul de film Anonimul 2022. 5 filme recomandate

Directoarea “tradițională” a Festivalului și cea cu care se identifică Anonimul încă de la începuturile sale, Miruna Berescu, a făcut pentru tine o selecție de 5 filme pentru care merită să-ți pui bocceluța în spinare și să ajungi până la Sf. Gheorghe (o parte din filme vor fi aduse însă în toamnă și la București, la retrospectiva acestei ediții a festivalului).

Nu lipsește filmul de deschidere al ediției 2022, “Mariupolis 2”, realizat de regizorul lituanian Mantas Kvedaravičius (1976-2022), ucis, se pare de armata rusă, în orașul-port devastat de putiniști.

Cea de-a 19-a ediție a festivalului de film independent Anonimul va avea loc, ca de obicei, în Deltă, în localitatea Sfântu Gheorghe, timp de o săptămână întreagă, în perioada 8-14 august. Cinci lungmetraje de ficțiune și documentare vor concura anul acesta pentru marele trofeu al acestei ediții.

“Alegerile mele sunt făcute doar din secțiunea OFF a Festivalului. Aș fi ales să pomenesc aici filme care m-au emoționat, impresionat, m-au făcut să râd și să plâng în același timp, însă prezența lor în secțiuni competiționale la Anonimul m-a oprit”, spune Miruna Berescu despre selecția de cinci filme speciale din line-up-ul festivalului Anonimul 2022 pe care-a făcut-o.

Iată care sunt cele cinci filme alese de Miruna Berescu de la această ediție a festivalului:

1. MARIUPOLIS 2, regia Mantas Kvedaravičius (Lituania)

“Mantas Kvedaravičius a fost un regizor lituanian ucis în Mariopol după capturarea de către ruși, cel mai probabil la finalul lunii martie. El a lăsat în urmă un film neterminat în acea ultimă călătorie, pe care logodnica sa Hanna Bilobrova, monteusa Dounia Sichov și producătorii filmului l-au terminat într-un timp record pentru a-l putea prezenta la Cannes, în luna mai. 

Kvedaravičius se întorsese în Mariopol, la scurt timp după izbucnirea războiului, pentru a-i reîntâlni și filma pe cei pe care îi cunoscuse în 2015, atunci când a filmat pentru prima oară în regiune pentru documentarul MARIUPOLIS (2016). În martie 2022, acești oameni își duc viața, în cel mai propriu sens, între două bombardamente.

Filmul va deschide ANONIMUL 2022, luni, 8 august.”

2. MAROCCO/Mikado, regia Emanuel Pârvu

Cu: Şerban Pavlu, Ana Indricău, Tudor Cucu-Dumitrescu, Emilia Popescu, Crina Semciuc

“Este al doilea film al regizorului Emanuel Pârvu și este a doua proiecție în România a filmului, după premiera avută la TIFF, în competiția internațională. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian de anul trecut și va ajunge în cinematografe în octombrie.

Aș remarca întoarcerea în film a minunatei actrițe Emilia Popescu, care va fi prezentă și la Festival, dar și pe cei doi tineri actori – Ana Indricău și Tudor Cucu-Dumitrescu –, pe care am certitudinea că îi vom mai vedea în filme românești.”

3. BUTTERFLY VISION, regia Maksim Nakonechnyi (Ucraina)

“Este un film pe care noi l-am adus la ANONIMUL din selecția Un Certain Regard de la Cannes de anul acesta, regia aparține tânărului Maksim Nakonechnyi – un film cel puțin tulburător, care alege să nu arate ororile războiului din regiunea Donbass a Ucrainei, ci se concentrează pe revenirea acasă, în familie, a protagonistei, după 6 luni de prizonierat în mâinile rușilor. Actrița din rolul principal, Rita Burkowska, va călători aproape 14 ore ca să ajungă de la Kiev la ANONIMUL, pentru a sta de vorbă cu publicul.”

4. METRONOM, regia Alexandru Belc

“Este debutul în lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc, care l-a dus direct în competiția Un Certain Regard de la Cannes, tot de anul acesta, unde a și câștigat premiul pentru regie. Belc reușește o întoarcere în timp, foarte reală, crudă, dar și sentimentală, la începutul anilor ‘70, cu o poveste de dragoste între doi liceeni. Este, evident, mult mai mult decât acest love story, însă cred că mă voi opri aici cu povestea filmului, lăsând spectatorii de la ANONIMUL și, apoi, din cinematografe să o descopere. Aș pomeni, însă, 3 nume de actori tineri: Mara Bugarin, Mara Vicol și Şerban Lazarovici, precum și pe Vlad Ivanov – aceștia, alături de regizor, se vor întâlni cu publicul de la Sfântu Gheorghe, după proiecție, pentru a sta de vorbă.

Cred că va fi foarte interesant de observat și modul în care acest film va rezona la noi, cei care am trăit mai mult sau mai puțin din perioada comunistă, dar și la cei tineri, pentru care uniformele de liceu, ceaiurile din apartamentele părinților atunci când aceștia sunt plecați, teroarea în care se trăia în timpul regimului comunist sunt doar povești auzite în familie (acolo unde s-a vorbit despre asta).”

5. STRĂJERII DELTEI, regia Liviu Mărghidan

“Las aici un film pentru copii și adolescenți, din două motive. Primul este că un film românesc cu un astfel de target de public este rar. Al doilea motiv este că acest film va funcționa ca suport principal pentru un program nou de la ANONIMUL, «Vocația mea, filmul».

Prin acest program, aproximativ 12 copii din satele din Deltă, aflați încă în gimnaziu, în clasele a 7-a sau a 8-a, pot afla de la invitații noștri ceva mai mult despre «meseriile» din zona filmului: actorie, regie, scenaristică, operatorie, producție de film, jurnalism în zona de cinema și se vor implica activ în festival, participând la proiecțiile din sală și la sesiunile de întrebări & răspunsuri cu realizatorii. Le vor fi tot timpul aproape invitați ai festivalului – Emanuel Pârvu, Bogdan George Apetri, Silviu Stavilă etc. – și, poate așa, acești copii își vor descoperi talentul, vocația sau măcar se vor gândi la viitorul lor, atunci când vor alege drumul spre liceu și mai departe, spre facultate.”

Pentru transportul către Sfântu Gheorghe se pot rezerva bilete online la cursele NAVROM către Sfântu Gheorghe și retur, din Tulcea și Mahmudia. Line-up-ul complet al ediției de anul acesta se poate consulta pe site-ul www.festival-anonimul.ro.

Program Anonimul 2022

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te