Homepage  / Timp liber

Filmul și muzica își „dau mâna” într-o nouă ediție a festivalului Dokstation

Filmul și muzica își „dau mâna” într-o nouă ediție a festivalului Dokstation

de Doinel Tronaru,

Cea de-a șasea ediție a tradiționalului festival dedicat filmelor documentare despre muzică, Dokstation, începe astăzi la București și ține până duminică. Nu mai puțin de 29 de filme vor fi proiectate în patru locații neconvenționale din Capitală, locuri bincunoscute de strângere a hipsterimii nonconformiste.

Poate nicăieri nu se vede mai bine pasiunea pentru artă a tinerilor bucureșteni, decât în acest festival prestigios, de ținută, dedicat filmelor documentare despre muzica rock și pop (dar și, eventual, altor genuri de muzică). Dovadă că manifestarea a ajuns, anul acesta, la cea de-a 6-a ediție și, din fericire, nu dă deloc semne că se va opri prea curând.

Cu această ocazie, tinerii – așa-numiții “hipsteri”, dar și adolescenți și young people obișnuiți – se strâng în câteva locații bucureștene, tradiționale pentru spiritul “hipsteresc”, și vizionează în liniște, cu pietate am putea spune, filme documentare dedicate marilor “idoli” ai muzicii pop & rock, figuri în mare măsură legendare.

Un fel de “muzeu” al rock-ului

Chiar dacă manifestarea nu mai are loc în acele “caverne” (chiar Cavern Club se numea un club legendar) pline de fum gros de țigară și, eventual, de alte “substanțe interzise” (dar care, pe vremea evocată, majoritatea erau permise), așa cum se întâmpla în anii plini de “sturm und drang” (“furtună și avânt”) și de patos artistic, care-au definit acea epocă la care ne raportăm acum cu respect și nostalgie, poate că este mai bine așa și că abordarea de acum este mai profesionistă, evident cu o oarecare tentă “muzeală”.

Așadar, astăzi, miercuri, începe DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat filmelor documentare despre muzică –, ajuns la cea de-a 6-a (!) ediție, care, în perioada 21-25 septembrie, prezintă o selecție de 29 de filme, majoritatea în premieră națională, ce vor fi proiectate în mai multe spații “neconvenționale” din București: Control Club, Apollo111, Expirat și Grădina cu Filme.

Filme, muzică şi… distracție en-gros

Sinéad O’Connor, Cesária Évora, Sheryl Crow, A-ha, Kate Bush, Leonard Cohen și Jim Morrison sunt doar o parte dintre artiștii ale căror povești vor putea fi urmărite pe marele ecran și la volum maxim, în cadrul deja tradiționalei manifestări DokStation, la Control Club, Apollo111, Expirat și Grădina cu Filme.

Programul proiecțiilor și evenimentelor conexe este disponibil la www.dokstation.ro. Biletele s-au pus deja în vânzare prin Eventbook.ro.

Filme și concerte, la Control Club

Conform organizatorilor, “DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din România, este conceput să atragă comunități largi din diverse sectoare ale Capitalei, combinând două dintre cele mai populare arte – filmul și muzica –, prin proiecții de filme documentare muzicale și concerte live, în clădiri cu istorie și tradiție, dar și în spații neconvenționale”. Cea de-a șasea ediție DokStation Music Documentary Film Festival este organizată de Wearebasca și Asociația DokStation.

Festivalul debutează miercuri, 21 septembrie, de la ora 18.00, la Control Club, cu proiecția în premieră națională a documentarului “Anonymous Club” (2021), despre cantautoarea australiană Courtney Barnett. În aceeași seară, scena underground autohtonă este reprezentată prin documentarul “Swamp City” (2021), proiecția fiind însoțită de un concert al trupei cult timișorene Arc Gotic.

Corina Sîrghi și Jean Americanu se “produc” la Expirat

Joi, 22 septembrie, DokStation continuă cu filme despre curentul grunge și indie, dar și cu documentare despre artiști consacrați: Bryan Ferry și A-ha la Apollo111 Teatrul, Leonard Cohen la Control Club, Patti Smith și Sinéad O’Connor la Grădina cu Filme. 

În paralel, proiecția în premieră națională a documentarelor “Cesária Évora” (2022) și “Between Times and Worlds – A Musical Journey Through Romania” (2022) va fi însoțită de un concert al Corinei Sîrghi alături de Taraful Jean Americanu, la Expirat – Halele Carol.

Programul DokStation de vineri, 23 septembrie, aduce, în premieră, filme cu și despre cantautorul englez Paul Weller și legenda funk Rick James, la Apollo111, artistul de origine algeriană Rachid Taha și vedeta britpop Damon Albarn, la Control Club, americanii Dinosaur Jr. și britanicii Talk Talk, la Expirat; la Grădina cu Filme, o seară dedicată vocilor feminine: Kate Bush și Sheryl Crow.

Nu lipsesc din program ucrainenii

Sâmbătă, 24 septembrie, DokStation continuă cu premiere: filme despre artistul francez Sébastien Tellier și legendarii Bee Gees, la Apollo111, o seară alternative rock cu documentare despre trupele dEUS și IDLES, la Control Club, dar și întâlniri inedite cu legendele classic rock Jim Morrison și King Crimson, la Grădina cu Filme. 

Programul de sâmbătă aduce și două producții despre formații ucrainene îndrăgite: “Dakh Daughters: ROSES – Film Cabaret” (2020) și “DakhaBrakha: On the Road” (proiecție în premieră a unei versiuni rough cut, filmul urmând să fie finalizat în 2023), ce vor fi prezentate la Expirat – Halele Carol.
DokStation se încheie duminică, 25 septembrie, la Control Club, cu două lungmetraje documentare în premieră: “Other, Like Me: The Oral History of COUM Transmission & Throbbing Gristle” (2020) și “Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan” (2020) – un film emoționant despre frontman-ul trupei irlandeze The Pogues.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton