De Paște, când mare parte dintre noi se bucură de o binemeritată mini-vacanță, puteți profita de ocazie pentru a urmări filme tematice. Iată ce filme de Paște - sau, în cazul desenelor animate, cu iepurași - puteți vedea la TV sau pe platformele online.
Totodată, v-am pregătit și o listă cu recomandări TV pentru mini-vacanța de Paște 2023.
Cuprins
Filme de Paște cu Iisus
Patimile lui Hristos (2004)
Mult mediatizat și la fel de controversat, filmul lui Mel Gibson face referire la ultimele douăsprezece ore din viața lui Iisus Hristos. În Grădina Ghetsmani, aproape de muntele Măslinilor, Iisus (James Caviezel) e trădat de Iuda Iscarioteanul (Luca Lionello). Condamnat pentru blasfemie, e dus în fața guvernatorului roman Pilat care pune în mâinile mulțimii soarta Mântuitorului. Acesta e dus pe Golgota pentru a fi crucificat.
În rolul Fecioarei Maria apare actrița Maia Morgenstern, care a ținut secret față de aproape toată lumea faptul că, la momentul filmărilor, era însărcinatã. Rolul Mariei Magdalena i-a fost atribuit Monicăi Belucci.
În 2005, Mel Gibson a eliminat șase minute din peliculă, cuprinzând imagini considerate mult prea violente din timpul crucificării lui Iisus Hristos. Pelicula, filmată aproape în totalitate în studiourile Cinecitta din Roma, a fost nominalizată la Oscar pentru imagine, coloană sonoră și machiaj.
Iisus din Nazareth (1977)
Unul dintre cele mai apreciate filme despre Iisus Christos, pelicula lui Franco Zeffirelli a stârnit controverse încă înainte de premieră. Motivul: regizorul declarase că este interesat mai mult de Iisus-omul decât de Iisus-zeul.
Pentru rolul lui Iisus, Zeffirelli i-a luat în considererare și pe Dustin Hoffman și Al Pacino, iar Elizabeth Taylor ar fi vrut să o interpreteze pe Maria Magdalena.
Rolul principal e interpretat magistral de Robert Powell, alături de care apar nume celebre ale cinematografiei: Anne Bancroft – Maria Magdalena, Olivia Hussey – Fecioara Maria şi Peter Ustinov – Irod cel Mare. Nominalizări la BAFTA şi Emmy.
Maria, mama lui Iisus (1999)
Filmul „Mary, Mother of Jesus” este regizat de Kevin Connor. În distribuție apar Pernilla August, Christian Bale, David Threlfall, Geraldine Chaplin, Hywel Bennett.
Aceasta este povestea vieții Fecioarei Maria (Pernilla August). După ce îl aduce pe lume pe Iisus (Christian Bale), ea trebuie să-L apere de soldații regelui Irod, care aveau poruncă să omoare toți pruncii de sex bărbătesc din Iudeea. Ea își vede fiul cum crește și ajunge la maturitate, cum e învinuit de blasfemie când susține că El e Mesia. Maria suferă la Răstignirea Lui, pentru a trăi apoi bucuria Învierii.
Iisus (1999)
„Jesus”, în regia lui Roger Young, îi are în distribuție pe Jeremy Sisto, Debra Messing și Armin Mueller-Stahl. Filmul a primit două nominalizări la premiile Emmy.
Filmul redă cronologia vieții lui Iisus, începând cu copilăria sa, alături de Maria și Iosif, și continuând cu misiunea lui profetică pe Pământ. Producția se axează mai mult pe latura umană a lui Iisus (Jeremy Sisto).
Baraba (2012)
Inspirat de romanul lui Par Lagerkvist, câștigător al premiului Nobel pentru literatură, filmul „Barabbas” (SUA/Italia, 2012) urmărește destinul și devenirea lui Barabba (Billy Zane), criminalul ales de mulțime în locul lui Iisus, spre a fi salvat de la moarte în ajunul sărbătorii pascale.
În rolul lui Pilat din Pont, Filippo Nigro, iar Iuda este interpretat de Matteo Branciamore. Filmările au avut loc în nordul Africii, în Tunisia.
Acolo unde istorisirea biblică se încheie, filmul urmărește călătoria spirituală a lui Barabba.
Iuda și Iisus (2004)
„Judas” a fost lansat în anul 2004 și îi are în rolurile principale pe Jonathan Scarfe și Johnathon Schaech. Bob Gunton apare în rolul lui Caifa, iar Tim Matheson în cel al lui Pilat.
Filmul spune povestea trădării lui Iisus (Jonathan Scarfe) de către Iuda (Johnathon Schaech). Întreaga întâmplare este văzută dintr-o perspectivă nouă, prin ochii acestuia din urmă. Dornic de răzvrătire împotriva ocupației romane, Iuda crede că a găsit răspunsul în persoana lui Iisus și se alătură apostolilor lui. Dar Iisus are metode pașnice și alte scopuri, iar deznodământul este deja binecunoscut.
Jesus Christ Superstar (1973)
Această ecranizare a piesei lui Andrew Lloyd Webber aduce pe ecrane o nouă viziune asupra ultimei săptămâni din viața lui Iisus (Ted Neeley). De această dată, întâmplările biblice sunt prezentate din punctul de vedere al lui Iuda (Carl Anderson), din momentul în care acesta începe să aibă îndoieli.
Filmul a fost premiat cu BAFTA. Alte nominalizări la același premiu, la Globurile de Aur și chiar o nominalizare la Oscar (cea mai bună muzică).
Jesus Christ Superstar (2000)
Aceasta este cea mai nouă ecranizare a piesei lui Andrew Lloyd Webber, produsă pentru televiziune și premiată cu Emmy.
Filmul „Jesus Christ Superstar” (2000) spune povestea lui Iisus (Glenn Carter) din punctul de vedere al lui Iuda (Jérôme Pradon), iar acțiunea este plasată în ultimele zile din viața primului. Apostolul este dezamăgit atunci când Iisus se împrietenește cu Maria Magdalena (Renee Castle), o prostituată, și decide să îl trădeze.
Maria Magdalena (2018)
Evenimentele se petrec în Țara Sfântă, secolul I. Tânăra Maria Magdalena (Rooney Mara), pleacă din satul natal sfidându-și familia tradițională, pentru a se alătura unei noi mișcări sociale radicale. Ea aderă la grupul condus de Iisus din Nazaret (Joaquin Phoenix). În alt rol, Tahar Rahim.
Ultima ispită a lui Iisus (1988)
Filmul „The Last Temptation of Christ” nu este o interpretare a Scripturii, ci o adaptare după romanul lui Nikos Kazantzakis, explicându-se astfel scenele controversate care au stârnit reacţii puternice.
Iisus (Willem Dafoe) e prezentat drept un personaj cu slăbiciuni umane. Ultima ispită a Sa este o viaţă normală alături de Maria Magdalena (Barbara Hershey).
O nominalizare la Oscar pentru regie şi două la Globul de Aur. Filmările s-au făcut în Maroc.
Filme de Paște pentru copii
Hop-Țop (2011)
Într-o zi, Fred (James Marsden), un pierde-vară fără loc de muncă, îl accidentează pe iepurașul de Paște. În consecință, el se vede nevoit să-l ia acasă pentru a-l îngriji pe rănit. Leneșul Fred are acum de înfruntat cel mai urâcios musafir care i-a călcat pragul vreodată. Cu toate acestea, experiența îl va ajuta să devină matur.
Prințul Egiptului (1988)
Animația „The Prince of Egypt” a fost regizată de Stephen Hickner, Simon Wells, Brenda Chapman. În ceea ce privește actorii care și-au împrumutat vocile pentru această peliculă, pe listă s-au numărat Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Goldblum, Danny Glover, Patrick Stewart, Helen Mirren, Steve Martin, Martin Short.
Aceasta este varianta animată a Exodului din Biblie. Pe vremea faraonilor, Ramses (voce: Ralph Fiennes) și Moise (voce: Val Kilmer) sunt frați și moștenitori ai tronului. Într-o zi, ultimul află că în realitate este evreu și, cu Dumnezeu de partea sa, decide să-și elibereze poporul din sclavia egipteană.
Filmul a primit un Oscar pentru cântecul „When You Believe”, cântat de Mariah Carey și Whitney Houston.
Peter Iepurașul (2018)
„Petter Rabbit” nu este un film cu subiect biblic. Cu toate acestea, este perfect pentru a petrece timp de calitate alături de familie.
Eroul peliculei este iepurașul Peter, care obișnuiește să fure legume din grădina lui Thomas McGregor. Acesta e de părere că sunt iepurii niște dăunători care trebuie exterminați. Vecina Bea este însă oripilată de idee. La un moment dat, lupta pentru legume dintre Peter și Thomas devine un război pentru atenția frumoasei Bea…
Peter Iepurașul: Fugit de acasă (2021)
Lansat în 2021, „Petter Rabbit 2: The Runaway” este regizat de Will Gluck.
Bea (Rose Byrne) și Thomas (Domhnall Gleeson) se căsătoresc și formează o familie alături de iepurași. În ciuda eforturilor, Peter (voce: James Corden) nu reușește să scape de reputația sa și, simțindu-se acuzat pe nedrept, decide să fugă la oraș. Aici se trezește într-o lume în care poznele lui sunt apreciate de noul său anturaj dubios. Dar când familia lui riscă totul ca să-l caute, Peter trebuie să-și dea seama ce iepuraș vrea să fie.
The Miracle Maker (2000)
„Făcătorul de minuni”, în original „The Miracle Maker”, este un film numai bun de văzut alături de cei mici. Regizorul Derek W. Hayes a vrut ca pelicula să fie educativă. Animația 3D reușește să rezume întreaga poveste a lui Iisus, folosind totodată efecte speciale.
Filme de Paște pe Netflix
Misterul înălțării (2016)
Pentru a risipi zvonurile despre învierea unui predicator evreu, un tribun roman blazat și locotenentul său începător caută trupul dispărut al celui crucificat.
Filmul, recomandat minorilor cu vârsta de minimum 13 ani, îi are în distribuție pe Joseph Fiennes, Tom Felton și Peter Firth.
Fatima (2020)
În Portugalia anului 1917, trei copii au viziuni cu Fecioara Maria și propovăduiesc un mesaj de credință care le pune familiile pe gânduri și înfurie autoritățile. Cu Joaquim de Almeida. Drama, descrisă ca fiind sobră, dar și motivațională, este recomandată minorilor cu vârsta de cel puțin 13 ani.
The Jesus Code (film serial, 2015)
Prin punerea celor șase artefacte sub lupa științei și analizei, serialul pornește în explorarea existenței pământești a lui Iirus, dar și a lumii în care a trăit. În primul episod al serialului documentar, Giugiul din Torino, una dintre cele mai celebre relicve ale creștinătății, este analizat la microscop, alături de un veștmânt funerar străvechi din orașul spaniol Oviedo. Seria are 6 părți, a câte 40 de minute.
Mesia (film seria, 2020)
Un prudent ofițer CIA anchetează un bărbat carismatic care inițiază o mișcare spirituală și face valuri în politică. O poveste fictivă, care nu se bazează pe realitate. Cu Michelle Monaghan, Mehdi Dehbi, John Ortiz. Serialul are 10 episoade, a câte 40-55 de minute.
Din cauza faptului că acest program conține un limbaj vulgar, dar și scene intime, „Mesia” este adecvat doar minorilor cu vârsta de minimum 16 ani.