Homepage  / Cinema

Festivalul de la Cannes atrage atenția asupra schimbării climatice cu filme precum „Leopardul zăpezilor”, „The Crusade” și „Animal”

Festivalul de la Cannes atrage atenția asupra schimbării climatice cu filme precum „Leopardul zăpezilor”, „The Crusade” și „Animal”

de Redactia Tvmania

Deosebit de receptiv față de problemele diverse și complicate legate de viitorul planetei, Festivalul Internațional de Film de la Cannes programează, la cea de-a 74-a ediție a sa, șapte producții (un film de ficțiune și șase documentare) în secțiunea dedicată mediului: „The Velvet Queen”, „Animal”, „The Crusade”, „Invisible Demons”, „I Am So Sorry”, „Above Water” și „Bigger Than Us”.

 

„La Panthère des neiges” / „The Velvet Queen”

Regia: Marie Amiguet (Franța)

Filmul de debut al regizoarei franceze Marie Amiguet depășește convențiile producțiilor obișnuite concentrate pe expediții în natură. În 2018, cineasta și-a plasat camera pe platoul din Tibet, la invitația lui Vincent Munier, unul dintre cei mai renumiți fotografi ai naturii sălbatice din lume, care l-a luat cu el în ultima sa explorare pe romancierul Sylvain Tesson.

Toți au pornit să surprindă leopardul zăpezilor, un animal pe cale de dispariție care este aproape imposibil de observat, pentru că trăiește la mari altitudini, în zone inaccesibile. După lungi zile de așteptare într-un ger cumplit, acesta a apărut, oferindu-le privitorilor săi tăcuți o experiență de neuitat.

Momentul a fost descris în cartea lui Sylvain Tesson „Leopardul zăpezilor”/ „La Panthère des neiges” (apărută și la noi, la Polirom), pentru care autorul a fost recompensat cu premiul Renaudot în 2019.

„Să aștepți la minus 30 de grade, fără să scoți un sunet, incerta apariție a unui animal ce se ascunde pe platourile Tibetului – astfel se poate rezuma trama acestei cărți care amintește de pânda căpitanului Ahab din «Moby Dick»”, a scris publicația Le Monde despre volumul lui Tesson.

 

„Animal”

Regia: Cyril Dion (Franța)

https://www.instagram.com/p/CQQgQ_nLiNE/?utm_source=ig_web_copy_link

La șase ani după succesul extraordinar al documentarului „Ziua de mâine” / „Demain” (2015), pe care l-a regizat împreună cu Melanie Laurent, Cyril Dion pune din nou întrebări inteligente despre starea actuală a biodiversității, pentru a găsi eventuale soluții, însoțit acum de doi adolescenți preocupați de probleme ecologice. Un tur extrem de educativ prin întreaga lume, relatat însă dintr-o perspectivă optimistă și adolescentină, lipsită de pesimismul și pronosticurile sumbre proprii acestui gen de producții.

 

„La Croisade” / „The Crusade”

Regia: Louis Garrel (Franța), cu: Louis Garrel, Laetitia Casta, Joseph Engel (FOTO)

Cu un evident pretext comic – Abel (Louis Garrel) și Marianne (Laetitia Casta) descoperă că fiul lor de 13 ani a vândut bunurile familiei pentru a finanța un proiect ecologic secret în Africa, despre care crede că va salva planeta – filmul vorbește, de fapt, despre cum ar putea copiii să preia responsabilitățile adulților pentru a proteja planeta. Louis Garrel a regizat filmul și a scris scenariul împreună cu ilustrul Jean-Claude Carrière, care a încetat din viață anul trecut. O poveste de anticipație inteligentă, amuzantă și fermecătoare.

Louis Garrel, Laetitia Casta, Joseph Engel

 

„Invisible Demons”

Regia: Rahul Jain (India)

Un documentar șocant despre poluarea din New Delhi, India și despre „demonii invizibili” reprezentați de particulele fine pe care le inhalăm. Camera mânuită de Rahul Jain încearcă să-și facă drum prin acest infern al poluării, oferindu-ne multe lucruri de văzut, dar mai ales de pus pe gânduri.

 

„I Am So Sorry”

Regia: Zhao Liang (Franța/China)

La doisprezece ani după ce documentarul său, „Petiția” (2009) a fost prezentat la Cannes în secțiunea Special Screenings, dedicată mediului, regizorul chinez Zhao Liang revine la Cannes. De data aceasta, cineastul a creat un nou documentar ambițios și necesar, poetic și provocator despre pericolele energiei nucleare. O călătorie de la Cernobîl la Fukushima care face ca dezastrul să pară palpabil.

 

„Marcher sur l’eau” / „Above Water”

Regia: Aïssa Maïga (Franța/Niger) – Filmul de debut

Pentru a-și realiza filmul de debut, Aïssa Maïga a plecat în Niger și a filmat (între 2018 și 2020) în câteva dintre numeroasele sate afectate grav de încălzirea globală. Printre altele, documentarul prezintă o fetiță care, în așteptarea construirii unei fântâni, merge zilnic kilometri întregi pentru a găsi apă. Lipsa accesului la apă este însă doar unul dintre drepturile de care este lipsită populația feminină locală. Un film fascinant, care ridică numeroase întrebări despre umanitate.

https://www.youtube.com/watch?v=m17_P7GQ1Ok&feature=emb_title&ab_channel=Les%C3%89claireurs

„Bigger Than Us”

Regia: Fleur Vasseur (Franța)

Regizoarea de documentare Fleur Vasseur o urmărește pe Melati, o tânără indoneziană care luptă împotriva poluării cu plastic din țara ei, de-a lungul unei călătorii care o poartă departe de casă. Coprodus de Marion Cotillard, documentarul „Bigger Than Us” ne prezintă în mod luminos și încurajator mai mulți tineri activiști care luptă pentru echilibrul climatic, dreptate socială, libertate de expresie, dar și pentru accesul la alimente și educație.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton