Homepage  / Oscar

Oscar 2022. Unde vedem la noi cele 10 filme nominalizate la categoria cel mai bun film

Oscar 2022. Unde vedem la noi cele 10 filme nominalizate la categoria cel mai bun film

de Ruxandra Dinca,

Gala Oscar 2022, cel mai important eveniment al industriei de cinema din SUA, va avea loc pe 27 martie la Los Angeles. La noi, ceremonia Oscar 2022 va putea fi urmărită live pe platforma Voyo, luni, 28 martie, de la 3 dimineața, și într-un rezumat de două ore, marți, 29 martie, la Pro Cinema, de la 20.30.

Cea mai așteptată gală a anului în materie de premii de cinematografie, gala Oscar, va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Dolby Theatre din Hollywood. Așteptată și urmărită de zeci de mii de fani, ceremonia va aduna sub același acoperiș cele mai mari staruri de la Hollywood, într-un show fastuos, comentat de toată lumea.

Cea mai importantă categorie a serii este „cel mai bun film”, pentru care concurează următoarele 10 filme. Iată mai departe care sunt acestea și unde le putem vedea la noi.

[toc]

Dune

Disponibil la HBO Max

10 nominalizări la Oscar are în total pelicula regizată de Denis Villeneuve, ecranizare după celebrul roman SF al lui Frank Herbert. „Dune” a fost unul dintre cele mai așteptate lansări ale anului trecut și are o distribuție strălucită: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin. Marea majoritate a actorilor sunt așteptați să se întoarcă în a doua parte din „Dune”, care se află în pregătire și va ajunge pe ecrane pe 20 octombrie 2023. 

În ghearele câinilor/The Power of the Dog

Disponibil la Netflix

Acest western scris și regizat de Jane Campion („Pianul”) este filmul cu cele mai multe nominalizări de anul acesta, 12. Plasată în anii 1920, în statul american Montana, povestea urmărește relațiile complicate din familia a doi frați, proprietarii unei ferme de animale. Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst și Jesse Plemons apar în rolurile principale și toți trei sunt nominalizați. 

Belfast

Rulează pe marile ecrane

Kenneth Branagh este scenaristul și regizorului filmului, despre viața unui puști de 9 ani și a familiei sale în orașul irlandez Belfast, la sfârșitul anilor ‘60. Inspirat de întâmplări adevărate din copilăria lui  Branagh, el însuși născut în Belfast în 1960, filmul este „cel mai personal film” al regizorului, potrivit propriilor declarații. „Belfast” îi are în distribuție pe Jude Hill, Jamie Dornan, Caitriona Balfe și Judi Dench, fiind de 7 ori nominalizat la gala Oscar 2022. 

CODA

Disponibil la Apple TV+

CODA este în limba engleză acronimul de la „child of deaf adults” (copilul unor adulți surzi). Povestea urmărește destinul unei adolescente, interpretată de actrița Emilia Jones, prinsă între familia ei – mama tatăl și fratele care sunt surzi – și pasiunea ei pentru muzică. Remake-ul unui film francez din 2014, „CODA” îi mai are în distribuție pe Troy Kotsur, Daniel Durant și Marlee Matlin. Premiat deja la galele BAFTA și SAG, are 3 nominalizări la Oscarul 2022. 

Licorice Pizza

Nu e disponibil momentan în România

Acesta este cel mai recent film al scenaristului și regizorului Paul Thomas Anderson („Va curge sânge”, „Firul fantomă”). În însorita Californie, în anii ‘70, un puști de 15 ani face o pasiune pentru o tânără femeie de 25 de ani, peripețiile lor amoroase conturând un film cald, și romantic, dar și amuzant, care i-a impresionat deja pe critici. „Licorice Pizza” are în total 3 nominalizări la Oscar, dar la categorii una și una: cel mai bun scenariu original, cea mai bună regie, cel mai bun film. În rolurile principale apare doi debutanți: cântăreața Alana Haim și Cooper Hoffman, fiul regretatului actor Philip Seymour Hoffman.

Regele Richard: Crescând campioni/ King Richard

Disponibil la HBO Max

Will Smith este în acest film biografic Richard Williams, tatăl surorilor Venus și Serena Williams (acestea sunt de altfel co-producătoare). Deși un tip intransigent, cu metode astăzi contestate, Richard Williams este cel care le-a antrenat și transformat pe fetele lui, încă de când erau doar niște copii, în adevărate campioane. 6 nominalizări la Oscarul 2022, inclusiv pentru Will Smith, care e unul dintre favoriții la trofeul pentru actor principal. 

Aleea groazei/ Nightmare Alley

Rulează pe marile ecrane

Cate Blanchett, Rooney Mara, Bradley Cooper, Toni Collette și Willem Dafoe țin capul de afiș al unuia dintre cele mai așteptate filme ale începutului de an, creație a lui Guillermo del Toro. Acest thriller noir, care vizual este fabulos, urmărește destinul unui escroc care devine cu adevărat periculos după ce se asociază cu o psihiatră diabolică, în SUA, în anii ‘40. „Nightmare Alley” are 4 nominalizări la Oscarul 2022. 

Nu priviți în sus/ Don’t Look Up

Disponibil la Netflix

Când a fost lansat, în decembrie anul trecut, a fost îndelung comentat, paralelele cu realitatea lumii prinse în pandemia de COVID-19 fiind nenumărate. Doi astronomi, un profesor și studenta lui, încearcă să avertizeze că planeta va fi distrusă de o cometă pe care tocmai au descoperit-o. De la jurnaliști la oameni politici și influenceri, toți au însă alte lucruri mai importante de făcut. Amestec de film apocaliptic și comedie neagră, „Don’t Look Up” se laudă cu o distribuție din care fac parte Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep și mulți, mulți alții. 4 nominalizări la Oscar.

Drive My Car

Nu e disponibil momentan în România

Una dintre surprizele nominalizărilor Oscar, atunci când au fost anunțate, acesta este un film japonez care a fost triplu premiat la Cannes, anul trecut, mulți considerându-l unul dintre cele mai bune filme ale lui 2021. Personajul principal, Yūsuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) este un regizor care încearcă să-și revină după moartea soției, asta în timp ce se ocupă de punerea în scenă a piesei de teatru „Unchiul Vania”, în orașul Hiroshima. 4 nominalizări la Oscarul 2022, inclusiv pentru scenariu adaptat și regie.

Poveste din cartierul de vest/West Side Story

A rulat pe marile ecrane, acum e disponibil pe Disney+, platforma urmând a se lansa în vara 2022

Steven Spielberg este responsabilul pentru această nouă adaptare a celebrului muzical de pe Broadway, din 1957, pe muzica renumitului Leonard Bernstein. Povestea, inspirată de „Romeo și Julieta”, este plasată în New York, chiar în 1957, și urmărește iubirea dramatică dintre doi tineri care fac parte din bande diferite. Ansel Elgort și Rachel Zegler interpretează rolurile principale, iar în film apare și Rita Moreno, care a făcut parte din distribuția versiunii cinematografice din 1961. Filmul are 7 nominalizări la Oscarul 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton