De la filmele biografice recompensate cu premiul Oscar și cu alte numeroase trofee și până la documentarele pentru televiziune, regretata și extrem de iubita suverană Elisabeta a II-a, care a murit la vârsta de 96 de ani, a fost reprezentată, de-a lungul timpului, în producții multiple și foarte variate. Iată câteva dintre cele mai reușite povești care au avut-o ca protagonistă pe însăși regina Marii Britanii, recapitulate de site-ul independent.co.uk. Iată o listă cu filme și seriale despre Regina Elisabeta a II-a.
Cuprins
Filme și seriale despre regina Elisabeta a II-a
„Regina” / „The Queen”
Drama „Regina” / „The Queen” (2006), regizată de Stephen Frears după scenariul lui Peter Morgan, este, probabil, cea mai prestigioasă reprezentare cinematografică a figurii suveranei, cu exact zece ani înainte ca amplul serial „The Crown”, creat de același Peter Morgan, să exploreze în detaliu evenimentele din interiorul Palatului Buckingham. Filmul a fost recompensat cu un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal (Helen Mirren) și nominalizat la încă cinci categorii (cel mai bun film, regie, scenariu, costume și coloană sonoră – compusă de prolificul Alexandre Desplat).
Lungmetrajul a mai fost premiat, de asemenea, cu două Globuri de Aur (pentru interpretarea lui Helen Mirren și scenariul lui Peter Morgan), cu două premii BAFTA, două premii ale Academiei Europene de Film și două premii obținute la Veneția, unde s-a aflat și în competiția pentru Leul de Aur. Helen Mirren a reușit o interpretare excepțională a figurii reginei, înfățișată de filmul lui Stephen Frears în momentul morții prințesei Diana, unul dintre cele mai delicate și complicate momente ale unei domnii pline de evenimente dramatice.
Filmul este disponibil la HBO Max.
„The Crown”
Cea mai ambițioasă producție de ficțiune având-o în centru pe regina Elisabeta a II-a, serialul „The Crown”, lansat în 2016, acoperă grandios cea mai mare parte din viața suveranei, prezentând evenimentele de anvergură cărora le-a fost martoră într-o domnie impresionantă și longevivă, care a durat șapte decenii. Deși au existat și voci care l-au acuzat de abatere de la acuratețea istorică, serialul difuzat de Netflix rămâne o realizare copleșitoare, de la distribuția formidabilă și scenariul sclipitor până la impecabila punere în scenă a vieții și acțiunilor reginei, familiei și anturajului acesteia.
De la maiestuoasa temă muzicală compusă de Hans Zimmer la costumele perfecte semnate de Amy Roberts, serialul a evocat fără menajamente, dar și fără ireverențe vulgare, istoria familiei regale, fiind un triumf care ne-a recucerit cu fiecare episod. Serialul a fost recompensat în total cu douăzeci și unu de premii Emmy și cu 139 de distincții în total, printre care premii BAFTA și Globuri de Aur.
Interpretată impecabil de Claire Foy în primele două sezoane și de Olivia Colman în al treilea și al patrulea sezon, suverana Marii Britanii ne va fi prezentată în noua interpretare a Imeldei Staunton în sezoanele cinci și șase. Cel de-al cincilea sezon urmează să aibă premiera în luna noiembrie, când sperăm că îl vom putea urmări și la Netflix România.
Primele patru sezoane ale serialului sunt disponibile la Netflix România.
„Discursul regelui” / „The King’s Speech”
Deși ne-o prezintă pe suverană numai la vârsta copilăriei, pe când nu era încă Elisabeta a II-a, ci mica Lilibeth (interpretată de Freya Wilson), filmul „Discursul regelui” / „The King’s Speech” (2010), regizat de Tom Hooper, ne introduce în atmosfera din familia regală și ne prezintă mai ales relația caldă și emoționantă dintre regină și tatăl său, regele George al VI-lea (interpretat de Colin Firth). Acesta i-a cultivat viitoarei suverane simțul onoarei și al datoriei, calități care au definit-o de-a lungul întregii domnii.
Filmul a fost recompensat cu patru premii Oscar, la categoriile cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal (Colin Firth) și cel mai bun scenariu original (David Seidler), un Glob de Aur, șapte premii BAFTA și trei premii ale Academiei Europene de Film.
De-a lungul timpului, numeroase producții documentare i-au fost dedicate extrem de iubitei suverane.
„Queen Elizabeth II: The Diamond Celebration”
Lungmetrajul documentar „Queen Elizabeth II: The Diamond Celebration” (2012), realizat de Alan Byron, combină filmări de arhivă cu interviuri cu experți în monarhie, urmărind povestea reginei Elisabeta a II-a începând din copilărie până la domnia sa ilustră și extrem de lungă.
„Prince Philip: An Extraordinary Life”
Documentarul „Prince Philip: An Extraordinary Life” (2021), difuzat de Netflix și BritBox, se concentrează pe viața regretatului Prinț Philip, duce de Edinburgh, dispărut anul trecut, dar prezintă, evident, și numeroase imagini cu regina Elisabeta a II-a.
„Queen Elizabeth II: The Unlikely Queen”
Documentarul „Queen Elizabeth II: The Unlikely Queen” (2021), scris și regizat de Jordan Hill, realizează un portret amplu al reginei Elisabeta a II-a, la care se referă ca la „piatra de temelie a istoriei britanice moderne și monarh domnitor timp de șapte decenii, care a văzut lumea schimbându-se drastic în timpul domniei sale, domnie definită de angajamentul absolut al reginei față de Coroană și de Dumnezeu”. Filmul prezintă însă și o perioadă timpurie din viața suveranei, când aceasta nu fusese încă menită să fie regină.
Regina Elisabeta a II-a a demonstrat deseori că posedă din plin celebrul umor britanic, inclusiv atunci când a acceptat să apară în videoclipul care a prefațat Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012. Atunci, regina a apărut la brațul lui Daniel Craig în postura faimosului James Bond, agentul aflat în slujba Maiestății Sale pe care acesta l-a interpretat în cinci filme.