Homepage  / Timp liber

Filmele de la Cannes 2021 se văd la București

Filmele de la Cannes 2021 se văd la București
2

de Andreea Hentea,

Cel mai așteptate filme proiectate la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Cannes ajung acum la București, în cadrul atât de apreciatului eveniment „Les Films de Cannes à Bucarest”. A douăsprezecea ediție a sa are loc între 22 și 31 octombrie, iar biletele sunt deja în vânzare, cu un număr de locuri mult limitat de restricții. 

Nume mari, cineaști legați indisolubil de celebrul Festival de la Cannes, vin pe ecranele noastre după un an atipic, când fastuosul eveniment cinematografic a fost, și el, modelat după restricțiile impuse de pandemie. 

Unul dintre cele mai incitante titluri este „Les Olympiades”, regizat de Jacques Audiard. Filmul a fost recompensat anul acesta la Cannes cu premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.

004-Les-OlympiadesIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 2

În film, Émilie o întâlnește pe Camille, care e atrasă de Nora, care își încrucișează drumul cu Amber. „Iată încercarea lui Audiard de a inaugura un nou val al mileniului, un soi de «Jules et Jim» cu un soundtrack synth-pop”, a scris The Playlist despre film. Reputatul Jacques Audiard a debutat în regie cu „Regarde les hommes tomber” / „See How They Fall” (1994), care îi demonstra deja forța creativă. A regizat apoi filmul de epocă „Un heros tres discret” (1996), recompensat cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes. „Și inima mi se opri în loc” / „De battre mon coeur s’est arrêté” (2005) a primit un premiu BAFTA pentru cel mai bun film străin, iar „Un profet” / „Un prophète” (2009) a câștigat Marele Premiu al Juriului, tot la Cannes. În fine, în 2015, drama „Dheepan” îi aducea regizorului prestigiosul Palme d’Or. 

Tot în cadrul evenimentului „Les Films de Cannes à Bucarest” se va vedea și „Vortex”, noul film al provocatorului  cineast Gaspar Noé („Stand Alone”, „Irréversible”, „Enter the Void”, „Love, „Climax”). Prezentat în secțiunea Cannes Première, „Vortex” înfățișează ultimele zile ale unui cuplu în vârstă.

„Cu neobișnuita sa tușă umană și estetica vizuală neliniștită și intransigentă, «Vortex» ar putea fi cea mai bună și mai cerebrală operă a lui Noé”, a scris The Wrap, în timp ce Screen International a caracterizat astfel filmul: „Iată o experiență teribil de sobră, deranjantă într-o manieră nouă chiar și pentru Noé. E cel mai matur film al său, o lucrare experimentală îndrăzneață și uimitoare”. 

Un alt film provocator al celei mai recente ediții a Festivalului de la Cannes este „Benedetta”, a lui Paul Verhoeven, un alt regizor cunoscut pentru stilul său provocator de-a povesti. Eroina filmului este o călugăriță din secolul al XVII-lea, care cade pradă unei iubiri interzise.

Tot de la Cannes vine și filmul „Flag Day”, regizat de Sean Penn, inspirat de o poveste reală. În film joacă și Dylan Penn, fiica regizorului și a actriței Robin Wright. „Flag Day” a fost caracterizat drept „un portret de familie intim despre o tânără care se luptă să învingă fantomele trecutului în timp ce încearcă să reconcilieze legătura indestructibilă dintre o fiică și un tată”. 

Un alt regizor răsfățat al Cannes-ului, Arnaud Desplechin, care a figurat în competiția oficială încă de la primul său lungmetraj, „La Sentinelle”, este prezent în selecție cu „Tromperie”. Acțiunea filmului are loc în 1987, la Londra. Philip e un faimos scriitor american ce trăiește în exil, iar amanta îl vizitează regulat la birou. Cei doi fac dragoste, se ceartă, se împacă și vorbesc ore întregi despre toate subiectele posibile. După premiera de la Cannes, Variety a remarcat „prezența luminoasă, dar și alunecoasă a lui Léa Seydoux” într-un rol care îi reliefează treptat defectele protagonismului și ne ține implicați în poveste.

Alt maestru venerat pe croazetă, Nanni Moretti , premiat cu Palme d’Or pentru tulburătorul „Camera fiului” / „La stanza del figlio” (2000), ne oferă anul acesta „Tre piani”, povestea e trei familii care trăiesc în 3 apartamente din același complex luxos de locuințe, despre care Edge Media Network a spus că este „o canava incitantă ce permite observații percutante, în special grație unor interpretări excelente venite de la luminoasa Margherita Buy la hipnotica Alba Rohrwacher și la debutanta Denise Tantucci”.


Alături de filmele de mai sus, „Les Films de Cannes à Bucarest” a pregătit multe alte titluri incitante, despre care puteți afla detalii de pe site-ul www.filmedefestival.ro. Biletele pentru eveniment sunt disponibile pe Evenbook.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton