Homepage  / Cinema

Filmele românești „Crai nou” și „Marocco” fac senzație la Festivalul de Film de la San Sebastian

Filmele românești „Crai nou” și „Marocco” fac senzație la Festivalul de Film de la San Sebastian

de Andreea Hentea,

Pe 17 septembrie a început Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, una dintre cele mai importante și prestigioase competiții de profil din lume. A 69-a ediție a acestuia, desfășurată între 17 și 25 septembrie, este un prilej de bucurie pentru noi, două filme românești fiind participante la festival: „Crai nou” și „Marocco”. 

„Crai nou” / „Blue Moon”, debutul regizoral al Alinei Grigore

Filmul „Crai nou” / „Blue Moon” (2021), al regizoarei Alina Grigore, a fost prezentat luni, în premieră mondială, la Festivalul de Film de la San Sebastian, fiind selectat în competiția principală a evenimentului înființat în Spania în 1953.

Filmul, care va rula în cinematografe din 5 noiembrie, spune povestea unei familii disfuncționale, care conduce un hotel dintr-o zonă de munte a României.

Eroina filmului, Irina (Ioana Chițu), se luptă cu tot felul de comportamente aberante în această familie, încercând să se sustragă unui asemenea univers sufocant. Ea vrea să plece la studii și să lase totul în urmă, dar ajunge să se transforme ea însăși din victimă în agresor. În cele din urmă, o experiență sexuală ambiguă cu un artist o determină să fugă la București.

Alături de Ioana Chițu, îi regăsim în distribuție pe Vlad Ivanov, Ioana Flora, Mircea Silaghi, Mircea Postelnicu, Emil Măndănac, Robi Urs și Ileana Ilinca Neacșu. 

Scenarista și regizoarea Alina Grigore (cunoscută ca actriță din serialele „Îngerașii” și „Aniela” și din filmul „Ilegitim”) va începe, la scurt timp după participarea filmului său de debut la cunoscutul festival, producția celui de-al doilea lungmetraj al său, conform portalului cineuropa.org.

Bogdan Albulescu și Alina Grigore în seriaul „Aniela”

Acesta are titlul de lucru „Amid Waters” și se va concentra pe relația dificilă dintre un tată, Rudi (Ciprian Teodorescu), și fiica sa, Lola (Elena Filip), o tânără actriță cu un stil de viață boem. Cei doi au deseori conflicte din cauza personalităților lor extrem de diferite.

Filmările au avut loc lângă București și în Delta Dunării, iar din distribuție fac parte, alături de protagoniștii Ciprian Teodorescu și Elena Filip, Sabina Plăcintescu, Robi Urs, Irina Teodor, Vlad-Adrian Iancu și Anca Simon. Imaginea filmului îi aparține lui Adrian Pădurețu, cel care a semnat imaginea și la „Crai nou”. 

„Marocco” / „ Mikado”, un alt film aplaudat la San Sebastian

Actorii Serban Pavlu, Ana Indricau, Tudor Cucu-Dumitrescu, regizorul Emanuel Parvu, producatorul Miruna Berescu

Prezentat miercuri, în premieră mondială, în secțiunea New Directors a festivalului, destinată regizorilor aflați la debut sau la al doilea film, „Marocco” (cu titlul internațional „Mikado”) al regizorului Emanuel Pârvu a fost aplaudat cu căldură de public, timp de mai multe minute. Alături de regizor, la San Sebastian s-au aflat actorii din rolurile principale – Șerban Pavlu, Ana Indiricău si Tudor Cucu-Dumitrescu -, dar si directorul de imagine Silviu Stavilă si producătorul filmului, Miruna Berescu.

În filmul „Marocco”, o producție România-Cehia care va putea fi văzută în cinematografe chiar în această toamnă, din 12 noiembrie, vom vedea și alți actori foarte îndrăgiți de public: Tania Filip, Emilia Popescu, Mihaela Sîrbu, Crina Semciuc, Vlad Brumaru, Mirela Gorea, dar și pe micile Amalia Constantinescu și Sonia Stolea. După cum aflăm din sinopsisul oficial, „Marocco” e o poveste universală despre responsabilitatea morală a faptelor care duc la consecinţe fatale, dar şi despre lanţul faptelor mici făcute cu intenţii bune care generează prăbuşirea unui eşafodaj construit pe o iubire puternică. Într-un şir de întâmplări în care toţi au avut intenţii bune, dar totul se sfârşeşte cu moarte, cine e vinovatul?!”

„Lupta cea mai mare a fost să nu am un personaj negativ în film, să nu fac lupta clasică dintre bine și rău, ci să fac o luptă nouă, între bine și bine. În România se zice «dușmanul binelui e mai binele». Toată lumea vrea să facă bine aici, doar că la sfârșit mor oameni. Toți au intentii bune, doar că nu coincid”, a povestit regizorul Emanuel Pârvu despre „Marroco”, îtr-un interviu acordat site-ului news.ro 

„«Marocco» s-a întâlnit cu primii săi spectatori într-o sală de cinema. Suntem foarte recunoscători că acest lucru s-a întâmplat la Festivalul de la San Sebastian, filmul pleacă de acum în călătoria lui către public, pe care ne-o putem doar imagina ca fiind una lungă și consistentă. Probabil că așa emoții ca aseară, înainte și după proiecție, vom mai avea la premiera românească a filmului”, a declarat a doua zi după premieră Miruna Berescu, producătorul filmului.

Primul lungmetraj al actorului și regizorului Emanuel Pârvu a fost „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” (2017) recompensat la Festivalul de film de la Sarajevo cu premiul pentru Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor în rol principal (Șerban Pavlu).

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton