Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

Filmele românești prezente la Festivalul Internațional de Film de la Cannes se văd începând de astăzi

de Redactia Tvmania

Printre titlurile românești prezentate la a 74-a ediție a festivalului de la Cannes se numără filmul „Întregalde”, al lui Radu Muntean, drama „La Civil”, a regizoarei Teodora Ana Mihai, dar și câteva scurtmetraje autohtone. 

Filmul „La Civil” (2021), al regizoarei belgiene de origine română Teodora Ana Mihai, este o coproducție Belgia/ România/ Mexic care va fi prezentată astăzi, în cadrul secțiunii Un Certain Regard. Inspirat dintr-un caz real, filmul „La Civil” spune povestea lui Cielo (Arcelia Ramírez), o mamă care își caută disperată fiica răpită de un cartel criminal în nordul Mexicului.

Pentru că autoritățile sunt neputincioase, femeia pornește într-o căutare pe cont propriu și îi câștigă simpatia lui Lamarque (Jorge A. Jimenez), un bărbat care cunoaște bine zona și se oferă să o ajute. Însă cooperarea lor va atrage alte violențe.

 

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) va fi prezentat pe 11 iulie în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs. Scenariul filmului, semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu, spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an.

Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur căruia îi sar în ajutor, încercând să-l conducă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat, iar cei trei sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil. Curând, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.

 

Radu Muntean a mai participat la secțiunea Quinzaine des Réalisateurs cu filmul „Boogie”, în 2008. Filmele sale „Marți, după Crăciun” (2010) şi „Un etaj mai jos” (2015) au fost prezentate, de asemenea, la Festivalul de la Canens, în secţiunea Un Certain Regard. În anul 2016, cineastul a fost prezent la Cannes ca membru al juriului Cinéfondation & Courts Metrages.


Pe 13 iulie se va vedea la Cannes și scurt-metrajul regizorului și scenaristului Andrei Epure, „Interfon 15”, cu Cosmina Stratan, care va fi prezentat în cadrul secțiunii Semaine de la Critique. Acesta prezintă povestea unei tinere care este găsită leșinată în fața unui bloc. Chiar dacă ea locuiește acolo, la etajul trei, niciunul dintre locatari nu-i știe numele. Așteptând ambulanța, vecinii își pun întrebări despre ea. 

 

Tot pe 13 iulie va fi prezentat la festival, în cadrul secțiunii Special Screenings, filmul „Mi Iubita, Mon Amour”, debutul în regie al actriței Noémie Merlant (lăudată de critici pentru interpretarea pictoriței Marianne din filmul „Portretul unei femei în flăcări”, de Céline Sciamma, aflat în cursa pentru Palme d’Or și câștigător al premiului pentru scenariu și al trofeului Queer Palm în 2019).

Noémie Merlant joacă și rolul principal din „Mi Iubita, Mon Amour”, povestea unei tinere de 27 de ani care călătorește în România pentru a lua parte la o petrecere a burlacilor împreună cu un grup de prieteni. Ea se îndrăgostește la prima vedere de adolescentul Nino (Gimi-Nicolae Covaci), alături de care trăiește o poveste pasională. Tânărul Gimi-Nicolae Covaci a semnat și scenariul filmului, alături de Noémie Merlant. 

 

Pe 15 iulie, festivalul mai are programate două scurt-metraje românești. „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, scris și regizat de Carina-Gabriela Dașoveanu, va fi proiectat în cadrul secțiunii Cinéfondation.

Acesta spune povestea lui Lili (Ilinca Hărnuț), o șoferiță de taxi de 36 de ani, care încearcă să-și salveze căsnicia cu Dani (Andi Vasluianu), pescar amator.

Al doilea scurtmetraj proiectat pe 15 iulie este „When Night Meets Dawn”, de Andreea Cristina Borțun, prezentat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs. Filmul urmărește o zi din viața adolescentului Dani (Daniel Smîntînă), aflat în căutarea propriei identități. 

 
Prezența românească la Cannes se încheie cu opt scurt-metraje românești prezentate în cadrul Short Film Corner, tot pe 15 iulie.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te