Modifica setarile cookie
Homepage  / Articole

Filmele şi actorii români invadează Cannes-ul

de Redactia Tvmania

Pe lângă „The Source” (regizat de Radu Mihăileanu, care concurează în competiţia oficială) şi „Loverboy” (de Cătălin Mitulescu, care intră în secţiunea „Un certain regard”), România mai este reprezentată la festivalul ce se desfăşoară între 11 şi 22 mai de alte câteva producţii, actori şi regizori cunoscuţi.

Se ştie deja că ţara noastră intră şi anul acesta în competiţiile principale de pe Croazetă (cea pentru Palme d’Or şi „Un certain regard”), cu producţiile „Loverboy” şi „The Source”. Primul spune povestea lui Luca (George Piştereanu), un tânăr de 20 de ani care seduce femei pentru a le pasa unei reţele de prostituţie, iar ultima lui cucerire e Veli (Ada Condeescu). „The Source” surprinde viaţa dintr-un sat unde femeile le refuză bărbaţilor favoruri sexuale, după ce aceştia încetează să mai aducă apă de la o fântână îndepărtată. Din distribuţie fac parte francezii Hafsia Herzi, Leïla Bekhti şi Zinedine Soualem.

În plus, regizorul Corneliu Porumboiu („A fost sau n-a fost” şi „Poliţist, adjectiv”) face parte din juriul pentru secţiunile „Cinéfondation” şi „Scurtmetraj”, iar Maia Morgenstern joacă în filmul „La fin du silence”, selecţionat în secţiunea paralelă „Quinzaine des réalisateurs”. Pentru această producţie, actriţa (care va merge la Cannes) s-a aflat în toamna lui 2009, în Munţii Vosgi, iar filmările au fost extrem de dificile (a fost frig, ploaie şi noroi). În peliculă, Maia este Anne, mama lui Jean (Franck Falise), un băiat alungat de acasă, care se răzbună pe familia care s-a descotorosit de el. Din distribuţie mai face parte şi Anna Mihalcea, o tânără actriţă de origine română.

17 scurtmetraje autohtone

Între 11 şi 22 mai, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes vor fi prezentate, în „Short Film Corner” (secţiune creată în 2004), 17 scurtmetraje româneşti. Dintre acestea, opt sunt incluse în programul tematic „Romanian Short Waves”: „Strung Love” (de Victor Dragomir), „Draft 7” (de Luiza Pârvu), „Între prieteni” (de Ozana Nicolau), „Apele tac” (de Anca Miruna Lăzărescu), „Skin” (de Ivana Mladenovic), „15 iulie” (de Cristi Iftime), „Jaful” (de Dan Radu Mihai) şi „Adulter” (de Peter Kerek). În afara acestui program tematic, vor fi prezentate într-o proiecţie specială lungmetrajele „Captivi de Crăciun” (de Iulia Rugină) şi „Lunch Break” (de Ciprian Alexandrescu).

Cu şi despre români

În secţiunea paralelă „Semaine de la critique”, va fi vizionat „My Little Princess”: film regizat de Eva Ionesco, ce o are în centru pe mama ei, fotografa de origine română Irina Ionesco (interpretată de Isabelle Huppert). Aceasta scandaliza lumea artistică în anii ’70, când începea să facă fotografii cu fiica ei de cinci ani, în ipostaze erotice. Ulterior, Eva Ionesco a jucat în filme erotice şi a pozat pentru „Playboy” (ediţia italiană) la 11 ani, în 1976 (acum, numărul cu pricina a fost interzis, nemaigăsindu-se nicăieri).

Iar în cadrul „Cannes co-Production Forum”, care are ca scop promovarea co-producţiilor internaţionale şi care se desfăşoară pe 14 mai, va fi promovată pelicula „Firuza” (produsă de românul Dan Burlac şi scrisă de Andreea Vălean – care a scris piesa de teatru „Eu când vreau să fluier, fluier”). În film, e spusă povestea unei tinere românce, care pleacă în Afganistan pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu tatăl ei de origine afgană, iar la destinaţie descoperă un secret îngrozitor.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te