Înființat în 1953, festivalul s-a impus ca unul dintre cele 14 festivaluri competitive din categoria „A” și a găzduit, de-a lungul timpului, mari evenimente cinematografice, precum premiera internațională a capodoperei lui Alfred Hitchcock, „Vertigo”, care a participat la festival, și premiera europeană a celebrului „Războiul stelelor”.
A fost primul festival la care a participat Roman Polanski și a contribuit la dezvoltarea carierei unor regizori precum Francis Ford Coppola, Bong Joon-ho și Pedro Almodóvar.
Filmul „Crai nou” care va rula în cinematografe din 5 noiembrie, a fost recompensat cu prestigiosul premiu Scoica de Aur, care reprezintă trofeul principal al festivalului și se acordă celui mai bun film din competiție.
„Crai nou” spune povestea unei familii disfuncționale, care conduce un hotel dintr-o zonă de munte a României. Eroina filmului, Irina (Ioana Chițu), se luptă cu tot felul de comportamente aberante în această familie, încercând să se sustragă unui asemenea univers sufocant.
Ea vrea să plece la studii și să lase totul în urmă, dar ajunge să se transforme ea însăși din victimă în agresor. În cele din urmă, o experiență sexuală ambiguă cu un artist o determină să fugă la București.
Alături de Ioana Chițu, îi regăsim în distribuție pe Vlad Ivanov, Ioana Flora, Mircea Silaghi, Mircea Postelnicu, Emil Măndănac, Robi Urs și Ileana Ilinca Neacșu.
Juriul competiției principale, în care a concurat filmul „Crai nou”, a fost alcătuit din actriţa spaniolă Susi Sánchez, regizoarea și scenarista georgiană Déa Kulumbegashvili, regizoarea chiliană Maite Alberdi, regizoarea franco-libaneză Audrey Diwan şi producătorul american Ted Hope.
Lista premiilor competiției oficiale
Scoica de Aur pentru cel mai bun film: „Crai nou” (regia: Alina Grigore);
Premiul special al juriului: „Earwig” (regia: Lucile Hadžihalilović);
Scoica de Argint pentru cea mai bună regie: „As in Heaven” (regia:) Tea Lindeburg;
Scoica de Argint pentru cel mai bun rol principal li s-a acordat ex-aecquo actriței Jessica Chastain, pentru rolul celebrei predicatoare americane Tammy Faye (care a devenit vedetă și și-a întemeiat un imperiu pornind de la o emisiune de televiziune în care ținea predici religioase) din filmul „The Eyes of Tammy Faye” (regizat de Michael Showalter) și actriței daneze Flora Ofelia Hofmann Lindahl, pentru rolul din filmul „As in Heaven” (regizat de cineasta daneză Tea Lindeburg);
Scoica de argint pentru cel mai bun rol secundar i s-a acordat distribuției filmului „Who’s Stopping Us”, regizat de Jonás Trueba
Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost primit de Terence Davies, pentru filmul „Benediction”
Premiul pentru cea mai bună imagine i-a revenit lui Claire Mathon, pentru filmul „Undercover”
Conform publicației Variety, Jessica Chastain a declarat, pe scenă, că e încântată că împărtășește acest premiu pentru rol principal cu o actriță, într-o competiție care nu a făcut delimitări de gen.
„Ce an, în care sunt premiate două prezențe feminine, sunt copleșită!”, a mai spus ea.
Publicația americană a subliniat, de altfel, ponderea prezențelor feminine pe podiumul competiției din acest an, referindu-se și la prezența regizoarei avangardiste franco-bosniace Lucile Hadžihalilović.
Cineasta a fost recompensată cu premiul special al juriului pentru al treilea lungmetraj al său, „Earwig”, un basm suprarealist pentru adulți, în timp ce soțul și colaboratorul ei, nonconformistul cineast francez Gaspar Noé, a primit premiul secțiunii experimentale Zabaltegi-Tabakalera, pentru filmul său, „Vortex”, un impresionant studiu despre demență).