Homepage  / Știri

Filmul românesc „Imaculat” este propunerea României la premiile Oscar 2023

Filmul românesc „Imaculat” este propunerea României la premiile Oscar 2023

de Andreea Hentea,

Premiat anul trecut la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, lungmetrajul „Imaculat” (2021), al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark, este propunerea României la premiile Oscar, ediția din 2023, la categoria lungmetraj internațional. „Imaculat”a avut premiera în cinematografele din România în luna mai, iar în prezent este disponibil la HBO Max.

Conform site-ului News.ro, comitetul anual de selecţie a filmului ce va reprezenta România în competiţia pentru o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film, la categoria lungmetraj internaţional, format din cinci critici de film, Dana Duma, Ionuţ Mareş, Irina Trocan, Cătălin Olaru şi Cristina Corciovescu, a desemnat producţia „Imaculat” pentru ediția din 2023.

La Centrul Naţional al Cinematografiei s-au înscris în cursă şase producţii româneşti: „Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, „Metronom”, regizat de Alexandru Belc, „Copacul dorinţelor. Amintiri din copilărie”, în regia lui Andrei Huţuleac, „Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, „Crai Nou”, regizat de Alina Grigore şi „R.M.N.”, în regia lui Cristian Mungiu.

„Imaculat”, debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark, a fost prezentat în premieră mondială la ediția din 2021 a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, în cadrul secțiunii competitive Giornate degli Autori, dedicată vocilor independente și inovatoare din cinema. „Imaculat” a fost recompensat cu trofeul Luigi De Laurentiis pentru cel mai bun film de debut și cu încă două premii ale secțiunii Giornate degli Autori – la categoria regie și la categoria cel mai bun scenariu scris de o autoare sub patruzeci de ani (acesta fiind acordat Monicăi Stan, care este și scenarista filmului). Anul acesta, Monica Stan, George Chiper-Lillemark și compania producătoare, Axel Film, au primit premiul FIPRESCI la TIFF, în cadrul secțiunii Zilelor Filmului Românesc, iar „Imaculat” a fost nominalizat la categoria cel mai bun lungmetraj, în aceeași secțiune.

Despre dramele adolescenței, între fragilitate și putere

Scenarista Monica Stan s-a inspirat dintr-o poveste personală, urmărind destinul Dariei (Ana Dumitrașcu), o tânără ingenuă de optsprezece ani, provenită dintr-o familie bună și cu rezultate foarte bune la învățătură. Devenită dependentă de heroină după ce iubitul ei toxicoman o convinge să ia droguri, Daria se trezește în universul străin și agresiv, predominant masculin, din clinica de dezintoxicare unde a fost internată de părinți pentru a-și reveni. Datorită inocenței ei autentice și a loialității față de iubitul ei, acum aflat la închisoare, câștigă admirația celorlalți și scapă de avansurile bărbaților, care chiar îi oferă protecție. Când un pacient misterios e adus însă pe secție, Daria află că orice favoare are un preț pe măsură.

Filmul îi are în distribuție pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu, Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz. „Imaculat” a avut premiera în cinematografele din România pe 27 mai 2022, iar în prezent este disponibil la HBO Max.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton