Homepage  / Cinema

Filmul românesc „La Civil” face parte din Selecția oficială a Festivalului de la Cannes

Filmul românesc „La Civil” face parte din Selecția oficială a Festivalului de la Cannes

de Redactia Tvmania

România va fi reprezentată la Festivalul Internațional de Film de la Cannes atât de filmul „La Civil”, regizat de Teodora Ana Mihai, aflat în selecția oficială, cât și de regizorul Cristian Mungiu. Personalitate foarte apreciată la prestigiosul festival, acesta va fi președintele juriului secțiunii Semaine de la Critique la această ediție, a 74-a, a evenimentului, care va avea loc între 6 și 17 iulie. 

 

Filmul „La Civil” o are ca personaj central pe Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Pentru că autoritățile nu o ajută, Cielo hotărăște să își facă dreptate pe cont propriu.

Filmările s-au desfășurat în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei COVID-19. „La Civil” este inspirat de evenimente reale, iar regizoarea Teodora Ana Mihai a întreprins cercetări ample legate de acestea, timp de mai mulți ani, în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

 

„Sunt cu adevărat fericită pentru această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent)”, a spus Teodora Ana Mihai.

„«La Civil» este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și se apără. Este motivată de o forță primordială pentru a-și găsi fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, și-a caracterizat filmul tânăra cineastă. 

 

Născută la București în 1981, Teodora Ana Mihai s-a mutat cu părinții în Belgia în 1989. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu la San Francisco, California, și a urmat cursurile Facultății de Film din New York.

A început să lucreze în Belgia ca scenaristă și apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel. Este și autoare a documentarului „Waiting for August”, povestea unei familii de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate.

Filmul a câștigat premii în peste zece țări și a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film. 

Filmul „La Civil” va fi distribuit în România de Voodoo Films și va avea premiera la toamnă, în cadrul celei de-a douăsprezecea ediții a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care se va desfășura între 22-31 octombrie. De-a lungul anilor, prestigiosul Festival de la Cannes a invitat și premiat filmele regizorilor Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu sau Cristian Nemescu. 

 

Cannes 2021: Cristian Mungiu va fi președintele juriului secțiunii Semaine de la critique

 

Cineastul Cristian Mungiu este o prezență deosebit de apreciată la Festivalul de la Cannes, care i-a acordat Palme d’or pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007), premiul pentru cel mai bun scenariu pentru filmul „După dealuri” (2012) și premiul pentru cea mai bună regie pentru filmul „Bacalaureat” (2016).

Regizorul român a fost prezent la Cannes încă de la lungmetrajul său de debut, „Occident” (2002), care a fost invitat să participe la festival în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs. Anul acesta, apreciatul regizor revine la festival, în calitate de președinte al juriului secțiunii Semaine de la Critique, care se va desfășura între 7 și 15 iulie. 

 

Organizatorii festivalului au declarat recent că secțiunea „La Semaine de la Critique este încântată să anunțe că regizorul român Cristian Mungiu, a cărui carieră remarcabilă este strâns legată de Festivalul de la Cannes, va fi președintele juriului celei de-a 60-a ediții”.

 

La Semaine de la Critique este o secțiune paralelă a festivalului, înființată acum șaizeci de ani. Juriul prezidat de regizorul Cristian Mungiu îi va avea în componență pe producătoarea Didar Domehri („Bang Gang: A Modern Love Story”), pe actrița și scenarista Camélia Jordana („The Things We Say, The Things We Do”), pe producătorul Michel Merkt („Toni Erdmann”) și pe directorul artistic al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Karel Och.  

 

În 2013, regizorul Cristian Mungiu a fost membru al juriului Festivalului de la Cannes, prezidat de Steven Spielberg.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton