Update, 15 mai: Ucraina a câştigat Eurovisionul anul acesta, câştigând detaşat la votul publicului. Pe locul 2 s-a poziţionat Marea Britanie, urmată de Spania, Suedia şi Serbia. Republica Moldova s-a clasat pe locul 7. România a reuşit să se claseze pe locul 18.
Articol iniţial
Eurovision 2022 este în plină desfășurare, iar acum știm toți finaliștii! Marți, 10 mai, am asistat la urcarea pe scenă a primului set de artiști din lista Eurovision 2022. Ucraina și Moldova s-au numărat atunci printre cele 10 țări care se vor alătura celor cinci mari în finală. Cea de-a doua semifinală a fost difuzată joi, 12 mai, Australia, Suedia, România, Finlanda și Polonia asigurându-și un loc în finala de sâmbătă.
[toc]
Când e și cine transmite finala Eurovision 2022
Finala Eurovision 2022 va fi transmisă în direct la TVR 1 și TVR Internaţional, sâmbătă, 14 mai, începând cu ora 22.00.
Cine sunt concurenții și cu ce piese participă la finala Eurovision 2022
Rezultatele semifinalelor Eurovision au fost anunțate și avem 25 de țări calificate în finală.
Iată lista finaliștilor Eurovision 2022 și piesele cu care aceștia vor intra în concurs în marea finală:
Cehia: We Are Domi – Lights Off
România: WRS – Llámame
Portugalia: MARO – Saudade, Saudade
Finlanda: The Rasmus – Jezebel
Elveția: Marius Bear – Boys Do Cry
Franța: Alvan & Ahez – Fulenn
Norvegia: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana
Armenia: Rosa Linn – Snap
Italia: Mahmood & Blanco – Brividi
Spania: Chanel – SloMo
Regatul Țărilor de Jos: S10 – De Diepte
Ucraina: Kalush Orchestra – Stefania
Germania: Malik Harris – Rockstars
Lituania: Monika Liu – Sentimentai
Azerbaidjan: Nadir Rustamli – Fade To Black
Belgia: Jérémie Makiese – Miss You
Grecia: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together
Islanda: Systur – Með Hækkandi Sól
Republica Moldova: Zdob şi Zdub & Frații Advahov – Trenulețul
Suedia: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
Australia: Sheldon Riley – Not The Same
Marea Britanie: Sam Ryder – SPACE MAN
Polonia: Ochman – River
Serbia: Konstrakta – In Corpore Sano
Estonia: Stefan – Hope
Cine este WRS, reprezentatul României la Eurovision 2022
Andrei Rusu sau WRS (pronunțat URS) are 28 de ani și s-a născut la Buzău. El a devenit cunoscut după ce a apărut la „Românii au talent” și la „Vocea României”.
„Părinții mei sunt dansatori și ne-au inspirat mie și surorii mele pasiunea pentru dans. S-a lipit și muzica de mine și am început să cânt încă din clasele primare, cântam la serbări, însă nu am studiat, pentru că mama mi-a spus ori dans, ori muzică și până la urmă am ales dansul și apoi, când am început să fac banuți, am zis să îmi cizelez și acest skill extra, cântatul, și am început pe la 19 ani să merg la lecții de canto.
Chiar dacă încearcă cineva să îți taie aripile mergi înainte către visul tău, pentru că trebuie sigur să se întâmple cumva. Au fost mulți oameni care mi-au spus să rămân mai bine la dans. Au fost și oameni care mi-au dat încredere și m-au susținut. Îmi doresc să fac asta mult timp de acum încolo”, a declarat artistul într-un interviu la Vorbește Lumea.
Tânărul a câștigat Eurovision România cu melodia „Llamame” („Sună-mă”) și ne va reprezenta la Torino pe 14 mai, în finala Eurovision.
Ordinea intrării în finala Eurovision 2022
România a concurat joi seară în a doua semifinală a concursului Eurovision 2022, numărându-se apoi printre țările votate să meargă mai departe în marea finală.
Doar zece dintre concurenții din fiecare semifinală merg mai departe în finală.
Joi seară, s-au calificat concurenții din Belgia, Cehia, Azerbaidjan, Polonia, Finlanda, Estonia, Australia, Suedia, România și Serbia.
Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finală.
România va intra de pe poziția a doua în marea finală, sâmbătă, în direct la TVR 1 și TVR Internaţional, începând cu ora 22.00.
Joi, 12 mai, după anunţarea finaliştilor, artiştii au tras la sorţi în care dintre cele două părţi ale show-ului vor concura, iar producătorii au stabilit ordinea de intrare în concurs. Astfel, România va intra în prima parte a finalei, de pe poziția cu numărul 2.
Cine sunt marii favoriți de la Eurovision 2022
În 2022, Ucraina este favorita detașată la casele de pariuri, Kalush Orchestra și piesa „Stefania” au 60% șanse de câștig conform cotațiilor de la pariuri.
Pe de altă parte, datele centralizate de Eurovision World de la 17 mari case de pariuri arată că România are sub 1% șanse să câștige trofeul anul acesta. Țara noastră se află, astfel, în coada clasamentului în ceea ce privește șansele de câștig.
Cele mai bune 5 clasări ale României la Eurovision
Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Prima prezenţă a României a fost în 1994, când Dan Bittman a obţinut locul 21 cu piesa “Dincolo de nori”, iar cea mai slabă perfomanţă a fost a Mălinei Olinescu, care a clasat România pe poziţia 22 în 1998 la Birmingham, în Marea Britanie.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).
În 2017, Ilinca ft. Alex Florea și piesa lor, „Yodel It!”, au ajuns pe locul 7.