Modifica setarile cookie
Homepage  / Știri / Televiziune

Finala Eurovision România 2022. Cine ne va reprezenta țara la Torino. Piesele din concurs

de Andra Stana,

Finala Concursului Eurovision România 2022. Sâmbătă are loc finala Selecției Naționale 2022, când vom afla ce artist reprezintă România la Eurovision 2022, la Torino, în Italia.

Sub sloganul „The sound of beauty”, Eurovision Song Contest 2022 va aduce, pe scena din Torino, reprezentanţii celor 41 de ţări înscrise în competiţie (de fapt, la concurs vor participa doar 40 de țări). Vă reamintim că Rusia nu va avea voie să participe la finala concursului muzical Eurovision din acest an, a anunțat pe 25 februarie organizatorul competiției, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), după ce Ucraina și alți câțiva radiodifuzori publici europeni au cerut excluderea Rusiei, potrivit Reuters.

[toc]

La ce oră și unde se difuzează finala Eurovision România 2022

Marea finală Eurovision România 2022 va fi difuzată pe 5 martie la TVR 1, TVRi, TVR MOLDOVA, TVR+ şi pe canalul de YouTube al TVR, de la ora 21.00.

Cine sunt finaliștii Eurovision România 2022

46 de piese au fost înscrise, inițial, la selecția Eurovision România. Ulterior, numai 10 melodii, alese de juriul Eurovision România 2022 – Ozana Barabancea, Cristian Faur, Randi, Alexandra Ungureanu (compoziţie muzicală şi sound-design) și compozitorul Adrian Romcescu – au ajuns în finală.

Este vorba despre Alex Parker & Bastien – „All this love”.

Andrei Petruș – „Take me”

Cream, Minodora și Diana Bucşă – „România mea”

Dora Gaitanovici – „Ana”

Gabriel Basco – „One night”

Kyrie Mendél – „Hurricane”

MØISE – „Guilty”

Petra – „Ireligios”

Vanu – „Never give up”

și WRS – „Llamame”

Cine prezintă Eurovision România 2022

Eda Marcus și Aurelian Temișan vor fi gazdele celui mai așteptat eveniment al Selecției Naționale 2022. Pe 5 martie, vedeta TVR și cunoscutul artist vor prezenta marea finală Eurovision România.

Dacă Eda Marcus este obișnuită cu acest rol, fiind prezentă pe scena evenimentelor organizate de TVR, Aurelian Temișan a trăit emoțiile Eurovision din ambele posturi, de concurent şi prezentator.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 8

Selecția Națională este piesa care lipsea din ,,colecţia” mea de evenimente mari ale Televiziunii Române. Am început cu Eurovision Junior acum foarte mulţi ani, am continuat, după, cu Cerbul de Aur în 2019, apoi cu programul de Revelion al TVR 1 în 2021, iar anul acesta voi prezenta finala Eurovision România. A fost dorinţa care mi s-a împlinit la momentul potrivit, acum când sunt mai pregătită ca niciodată pentru el”, a mărturisit vedeta TVR.

Muzica… această „limbă” internațională. Prin muzică, unim suflete și spargem bariere. Prin muzică, ne conectăm unii cu alții și împreună, cu Divinitatea”, mărturisește Aurelian Temișan.

Îndrăgitul artist revine în rolul de prezentator al finalei Selecției Naționale după experiența din 2019, însă povestea lui la Eurovision România cuprinde și două participări în concurs.

Mă bucur să fiu din nou implicat în acest concurs, ca prezentator și să simt din nou emoțiile concurenților, aducându-mi aminte de edițiile în care eu eram în poziția lor, dând tot ce puteam pentru a face acel show total de care acest grandios concurs are nevoie, pe plan  internațional.

Cât despre colega mea de prezentare, Eda, se adeverește încă o dată că muzica și sportul merg mână în mână. Cu Eda și cu mine pe post de Masters of Ceremony… Eurovisionul poate sa înceapă!”.

Bogdan Stănescu și Ilinca Băcilă completează echipa de prezentatori

Tânăra artistă va lua, din nou, pulsul emoțiilor din camera verde a Selecției Naționale, alături de concurenți, iar gazda emisiunii „Cu capu-n zori” de la TVR 1 va fi alături de jurații Eurovision România.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  3 / 8

Cine este în juriul finalei Eurovision România 2022

În ultima fază a Selecției Naționale, câștigătorul va fi decis de juriul concursului – Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur şi Adrian Romcescu – și de telespectatori (prin SMS), punctajul acordat de public având ponderea celui acordat de un jurat.

Alexandra Ungureanu a devenit cunoscută alături de grupul Crush, însă drumul ei către celebritate a început la vârsta de șase ani, când a început să ia lecții de canto și pian, în scurt timp ajungând să se afle printre premianţii festivalurilor şi concursurilor muzicale de gen.

De-a lungul anilor, Ozana Barabancea s-a făcut remarcată prin calitățile sale de solistă de operă, dar a abordat și stilul jazz, participând la festivalurile de gen din ţară şi susţinând turnee în Italia, Germania, Grecia, Thailanda, Japonia, Slovenia – a cântat în fața împărătesei Japoniei (1999), prințesei Thailandei (2003) şi prințului Iordaniei (2006).

Cântăreț și producător muzical, Randi a cunoscut celebritatea prin colaborarea cu Marius Moga, alături de care forma, în 2005, trupa Morandi. Începând cu anul 2011, Randi a debutat în cariera solo și tot atunci el și-a deschis propria casă de discuri, Famous Production.

Specializat în compoziţie muzicală şi sound-design, Cristian Faur creează şi produce, în studioul său personal, muzică originală pentru film, teatru, televiziune, producţii corporate, spoturi publicitare, jocuri video, spectacole şi Podcast-uri.

Adrian Romcescu este membru al al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi a colaborat, de-a lungul timpului, cu nume sonore din muzica românească, precum Aurelian Temişan, Adrian Enache, Marcel Pavel, Luminiţa Anghel, Elena Cîrstea, Monica Anghel sau Andra.

Pe cei cinci interpreți și compozitori îi leagă o bogată activitate în industria muzicală, dar și experienţa participării sau colaborării la Eurovision România. Ei vor forma juriul de specialiști la toate fazele Selecției Naționale, de la etapa preselecției până în marea finală.

Cum îți votezi artistul favorit la Eurovision România 2022

Sâmbătă, 5 martie, publicul este al șaselea jurat al finalei Eurovision România 2022.

Fiecărei piese i se va aloca un număr de concurs, care se va afişa pe parcursul melodiei, în mod egal pentru toţi concurenţii, se arată în regulament publicat pe eurovision.tvr.ro.

Începând cu mesajul „START VOT”, telespectatorii vor putea vota de pe acelaşi număr de telefon pentru una sau pentru mai multe melodii, dar numai o singură dată pentru fiecare piesă, prin sms, trimiţând un mesaj text cu numărul de concurs al piesei preferate. Publicul telespectator va vota până la momentul anunţului „STOP VOT”, care va fi făcut de prezentatori în cadrul finalei.

Fiecărei piese i se alocă un număr de puncte, astfel:  numărul de sms –uri primit de piesa respectivă împărţit la cel mai mare număr de sms-uri primite de o piesă înmulţit cu 12 puncte. Din rezultat se păstrează întregul şi două zecimale. Rezultatul final se adună cu numărul de puncte obţinute pentru aceaşi piesă de la juriu.

Preţul unui SMS către numărul scurt 1200 pentru desemnarea melodiei preferate este de 0,4 EUR/SMS +TVA, scrie libertatea.ro.

Jamala, invitată specială la finala Eurovision 2022

Zilele trecute, Jamala, artista născută în Ucraina, s-a refugiat în România, după câteva zile lungi pe drum. Interpreta din Ucraina, care a câștigat ediția din 2016 a Eurovision Song Contest, a fugit astfel din infernul dezlănțuit în patria sa. Joi, 3 martie, TVR a anunțat că tânăra va urca pe scena ultimului act al Selecției Naționale, în calitate de invitat special.

Artista va interpreta piesa „1944”, care a dus Eurovisionul la Kiev, sâmbătă, în direct la TVR.

Melodia, un manifest împotriva crimelor săvârșite de regimul stalinist împotriva tătarilor din Crimeea scris de poetul Art Antonyan, a făcut înconjurul lumii, iar astăzi, mesajul său pare mai actual decât oricând.

1944” este prima piesă din istoria concursului Eurovision care conține versuri în limba tătară crimeeană.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  5 / 8

Line-up-ul evenimentului cuprinde, alături de câștigătoarea ESC 2016, concurenții Eurovision Song Contest din șapte țări: 

Când intră România în concursul Eurovision 2022, la Torino

Eurovision Song Contest 2022 va avea loc în Italia, la Torino, cu semifinalele pe 10 şi 12 mai şi finala pe 14 mai 2022. România va intra în concurs joi, 12 mai, în partea a doua a Semifinalei cu numărul 2.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Sursa foto: TVR, arhivă

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te