Homepage  / Seriale / Seriale americane

„Fosse / Verdon”, un serial de neratat la HBO

„Fosse / Verdon”, un serial de neratat la HBO

de Redactia Tvmania

Creat de Thomas Kail și Steven Levenson în 2019, serialul disponibil pe HBO GO are opt episoade și urmărește relația dintre regizorul și coregraful Bob Fosse și dansatoarea Gwen Verdon

 

Producția a fost foarte bine primită de public și critici: a primit un Glob de Aur (pentru Michelle Williams), 4 premii Emmy (pentru Michelle Williams, muzică, machiaj și coafură) și încă 13 nominalizări la trofeu, plus multe alte premii importante. 

Lăudat pentru imaginea semnată de Tim Ives („Stranger Things”), despre care s-a spus că a filmat „de parcă însuși Fosse s-ar fi întors de pe celălalt tărâm pentru a-i da indicații regizorale”, pentru machiajul la care a trudit o echipă uriașă, coordonată de Debbie Zoller („Twin Peaks”) și pentru muzica sa care evocă întreaga strălucire a Broadwayului anilor ’60-’70, serialul recrează excelent atmosfera din jurul marilor montări ale epocii, de la „Chicago” la „Damn Yankees”, „Redhead”, sau „Pippin”. În plus, ne prezintă personalitățile din jurul cuplului Bob Fosse / Gwen Verdon, de la scenaristul Paddy Chayefsky, bunul prieten al lui Fosse, la Liza Minnelli, Joel Grey sau Dustin Hoffman și până la producătorul Cy Feuer, cu care Fosse avea neîncetate conflicte. 

Serialul excelează mai ales prin portretele lui Bob Fosse și Gwen Verdon. Unul dintre cei mai străluciți regizori și coregrafi americani, Bob Fosse s-a dăruit total dansului, scenei, tutunului și femeilor. A trăit la limita excesului și a lăsat în urmă nenumărate montări ilustre pe Broadway și cinci filme care îi poartă amprenta inconfundabilă: „Sweet Charity” (1969), „Cabaret” (1972), care i-a adus Oscarul pentru regie, „Lenny” (1974), „Tot acest jazz” (1979), recompensat cu Palme d’Or, și „Star 80” (1983). A fost perfect completat de Gwen Verdon, considerată cea mai înzestrată dansatoare a generației ei. 

Sam Rockwell și Michelle Williams, interpreții protagoniștilor, s-au identificat total cu rolurile lor. Actorul, care înainte de serial obișnuia să fumeze ocazional, nu mai vrea să pună gura pe țigări de când l-a jucat pe Fosse, pe care aproape nimeni nu-l văzuse fără țigară în mână. Iar Michelle Williams, care a ținut o dietă fără carbohidrați și bogată în proteine animale pe toată durata filmărilor, nu mai suportă să guste piept de pui (Williams este logodită și așteaptă un copil cu producătorul Thomas Kail, n.r.)

Faptul că Nicole Fosse, fiica celor doi artiști, născută în 1963, este coproducător executiv al serialului a fost văzut de critici ca o garanție a onestității acestuia față de povestea părinților ei. Nicole a supervizat, într-adevăr, nu doar fiecare departament al producției, dar a ținut ca serialul să respecte întocmai coregrafiile originale concepute de tatăl ei. 

 „Femeile erau hobby-ul lui”

Bob Fosse și Gwen Verdon s-au întâlnit când el a distribuit-o (preferând-o lui Marilyn Monroe) în rolul seducătoarei Lola din spectacolul de mare succes „Damn Yankees”, iar cei doi s-au căsătorit în 1960. După nașterea fiicei lor, Gwen n-a mai dansat șase ani pentru a se ocupa de ea, iar între timp a suportat toate infidelitățile răsunătoare ale soțului ei. „Femeile erau hobby-ul lui”, avea să spună ea cu amărăciune, știind că Bob apăruse în adolescență în spectacole burlești și crescuse înconjurat de stripteuze, ceea ce îl făcuse dependent de ele. 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton