Homepage  / Televiziune

Celebrul Gabor Maté, invitatul lui Cătălin Ștefănescu în ultima ediție a sezonului de la „Garantat 100%”

Celebrul Gabor Maté, invitatul lui Cătălin Ștefănescu în ultima ediție a sezonului de la „Garantat 100%”

de Redactia Tvmania

Gabor Maté, unul din cei mai în vogă psihoterapeuți ai momentului, este invitatul lui Cătălin Ştefănescu în ultima ediţie a sezonului 44 „Garantat 100%”. Interviul realizat online va fi pe TVR 1 duminică, 30 ianuarie, ora 23.00.

Aşa cum a promis, în sezonul actual „Garantat 100%”, Cătălin Ştefănescu a oferit telespectatorilor TVR 1 întâlniri-eveniment cu personalităţi de talie mondială. Wynton Marsalis, trompetistul, compozitorul, directorul artistic al Jazz at Lincoln Center, singurul muzician din lume care a câștigat Premiul Grammy, în același an, atât pentru jazz, cât și pentru muzică clasică, Charlotte Rampling, actriţa cu roluri în peste 60 de filme cunoscute în toată lumea, deţinătoarea a numeroase premii, printre care un César (anul 2000) şi Premiul pentru cea mai bună actriţă oferit de Academia Europeană de Film, Suleika Jaouad, scriitoare, jurnalistă şi speaker motivaţional, cântăreaţa şi compozitoarea americană Beth Hart s-au numărat printre cei care au fost încântaţi să răspundă întrebărilor lui Cătălin Ştefănescu. Iar sezonul nu se putea încheia într-o altă notă, decât cu un nou interviu excepţional.

Duminică seara, 30 ianuarie, la „Garantat 100%”, invitatul lui Cătălin Ştefănescu este Gabor Maté, medic și autor cunoscut și apreciat în toată lumea. 

Cine este Gabor Maté

Gabor Maté s-a născut în ianuarie 1944 şi este un renumit medic canadian de origine maghiară, specialist în domeniul îngrijirii paliative. Este, de asemenea, specializat în studiul traumei, al dependenței și în studiul dezvoltării copiilor. 

Cărțile sale au un succes imens pe întreaga planetă. Din toamna anului trecut, ne bucurăm de o apariție editorială de excepție semnată Gabor Maté: „Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns”, o carte impresionantă, apărută la Curtea Veche Publishing (în traducerea Adrianei Ionescu).

Este, de altfel, cea mai cunoscută carte a sa la nivel mondial şi care a devenit bestseller-ul anului trecut şi la noi.

Cititorii din România îl cunosc şi datorită volumelor „Minți împrăștiate – originile și vindecarea deficitului de atenție”, „Pe tărâmul fantomelor înfometate – prizonier în lumea dependenței”, dar și din filmul documentar „Înțelesurile adânci ale traumei”.

Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numără rubrica de la The Globe and Mail, colaborarea cu câteva clinici pentru recuperarea pacienților dependenți de droguri din Downtown Eastside, Vancouver, și, mai recent, aparițiile publice în calitate de speaker motivațional și autor.

„Cu cât oamenii sunt mai izolaţi, cu atât sunt mai stresaţi. Iar lumea modernă se confruntă cu o epidemie de singurătate”

„Când nu mai învăţăm să spunem nu, corpurile noastre învaţă asta singure” – e una dintre afirmațiile tulburătoare cu care Gabor Maté își începe volumul „Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns”, iar la „Garantat 100%” detaliază:

„Oamenii trebuie să aibă limite. Şi trebuie să-şi apere limitele. Asta înseamnă să nu permit nimănui să mă folosească, să mă exploateze, să mă abuzeze. Şi când am senzaţia clară că nu vreau ceva, trebuie să pot să spun asta.

În toată lumea, primul cuvânt pe care copiii învaţă să-l folosească în mod repetat este „nu”. Îi spui unui copil mic să mănânce şi răspunde „nu”. Îi spui să se încalţe, răspunde „nu”. Există un motiv pentru asta. Înainte să spunem Da, trebuie să putem să spunem Nu”.

„Cu cât oamenii sunt mai izolaţi, cu atât sunt mai stresaţi. Iar lumea modernă se confruntă cu o epidemie de singurătate. Oamenii sunt mult mai singuri decât erau acum câteva decenii. Când eşti singur, nu ai aceeaşi capacitate de a combate stresul.

Oamenii singuri se îmbolnăvesc mai repede şi mor mai repede. Ei reacţionează la stres nu doar individual, ci şi social”, mai afirmă doctorul.

Pe parcursul interviului, Gabor Maté ne explică despre influența copleșitoare pe care stresul o are asupra stării noastre de sănătate. Iar cuvinte-cheie ca „stres” și „emoție” sunt definite cu răbdare și privite din mai multe perspective, solid argumentate științific. 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton