Modifica setarile cookie
Homepage  / Galerie foto

Galerie foto: 7 filme religioase controversate

de Redactia Tvmania

Religia este un domeniu sensibil, iar critici la adresa unor filme inspirate din Biblie ori care dădeau complet peste cap scrierile religioase au apărut imediat după lansările unor pelicule celebre.

Antena 1 difuzează, din 13 aprilie, binecunoscuta mini-serie „Iisus din Nazaret” (1977, cu Robert Powell).

Prin contrast, filmele de mai jos au dat peste cap lumea cinematografică şi religioasă, cu subiectele alese şi maniera de tratare a religiei.

„DIAVOLII” (1971).

Filmul istoric britanic cu Vanessa Redgrave este plasat în secolul XVII, când un grup de măicuţe (în frunte cu Redgrave) devin obsedate de preotul Urbain Grandier (Oliver Reed), ale cărui noţiuni religioase şi viaţă sexuală activă i-au adus mulţi duşmani la acea vreme, printre ei şi Cardinalul Richelieu (Christopher Logue).

Scenele erotice violente au cauzat probleme, multe dintre ele fiind eliminate din versiunea lansată în SUA şi Marea Britanie.

„THE WICKER MAN” (1973).

Pelicula e povestea unui poliţist devotat, sergentul Howie (Edward Woodward), care investighează dispariţia unei fetiţe de pe o insulă scoţiană. Ajuns aici în urma unei scrisori anonime, eroul descoperă că locul e condus prin ritualuri păgâne de Lordul Summerisle (Christopher Lee).

Numit la un moment dat „«Cetăţeanul Kane» al filmelor horror”, „The Wicker Man” a fost adaptat pentru scena teatrală şi a fost subiectul a trei conferinţe universitare în Scoţia. Filmul a fost refăcut în 2006, cu Nicolas Cage în rolul principal („Omul de răchită”).

„LIFE OF BRIAN” (1979).

Excelenta comedie britanică e creaţia grupului de comici Monty Python. Eroul titular, Brian (Graham Chapman), e un tip care s-a născut acum 2.000 de ani, în aceeaşi zi cu Iisus Hristos, care îşi trăieşte viaţa în umbra acestuia şi ajunge un profet răstignit de Pilat. Pe cruce, Brian şi colegii crucificaţi, cântă cunoscuta melodie „Always Look on the Bright Side of Life”.

Filmul a fost interzis din unele cinematografe britanice şi a fost pichetat la premiera din New York, dar acum e considerat o comedie clasică.

„ULTIMA ISPITĂ A LUI IISUS” (1988).

Willem Dafoe intră în costumul lui Iisus Hristos în filmul lui Martin Scorsese (bazat pe romanul omonim din 1953 de Nikos Kazantzakis) în care Mântuitorul e descris drept plin de îndoieli legate de propria divinitate. O scenă de sex între acesta şi Maria Magdalena (Barbara Hershey) a pus jar pe focul criticilor, care au condamnat pelicula pentru libertăţile pe care şi le ia faţă de Scriptură.

Înainte de lansare, câteva grupuri creştine fundamentaliste au protestat intens, cinematografele au boicotat producţia şi multe ţări l-au interzis.

„PATIMILE LUI HRISTOS” (2004).

Filmul lui Mel Gibson are în centru ultimele 12 ore din viaţa lui Hristos. Vorbit în aramaică, latină şi ebraică, filmul cu James Caviezel în rolul principal ilustrează explicit torturarea şi crucificarea Domnului.

Pelicula a fost criticată pentru violenţa extremă şi anti-semitism.

„CODUL LUI DA VINCI” (2006).

Cartea lui Dan Brown a fost controversată şi nici filmul nu a scăpat uşor. Sophie Neveu (Audrey Tautou), nepoata unui îngrijitor de la Luvru ucis, descifrează simbolurile lăsate în urmă de asasin, cu ajutorul expertului în simboluri Robert Langdon (Tom Hanks). Cei doi descoperă că Maria Magdalena a avut copii cu Iisus Hristos şi printre moştenitori se numără chiar Sophie!

Trăsnita idee a îndemnat Vaticanul să ceară boicotarea filmului, episcopii catolici americani l-au numit jignitor, iar în China, Pakistan, Sri Lanka şi Liban nu a fost vizionat la cinema.

„THE MASTER” (2012).

Filmul lui Paul Thomas Anderson are în centru o poveste inspirată de liderul scientolog L. Ron Hubbard. Carismaticul Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) îl vrăjeşte pe alcoolicul Freddie Quell (Joaquin Phoenix), care se alătură organzaţiei acestuia.

Controversata scientologie a fost principala idee de discuţie în legătură cu filmul.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te