Munca la birou: ce scaun ar trebui să folosim?
Ajustabilitatea
Gradul de reglare a scaunului este principalul detaliu pe care trebuie să îl iei în calcul atunci când cumperi un scaun pentru birou. Reglabile ar trebui să fie și alte componente (înălțime, spătar, unghi șezut, brațe, suport picioare), astfel încât să îți asigure o postură corectă, confortabilă, în funcție de preferințe.
Reglarea înălțimii
De preferat e să cauți acel tip de scaun care îți permite să reglezi înălțimea, astfel încât poziția ta să fie cu picioarele plate pe podea, coapsele fixate pe scaun și paralele cu podeaua.
Reglarea spătarului
Un scaun potrivit pentru birou permite reglarea spătarului în mai multe poziții și oferă suport lombar. Spătarul trebuie să permită o înclinare ușoară a corpului pe spate prin reglajele de tensiune ce permit creșterea sau minimizarea rezistenței de înclinare a scaunului.
Reglarea brațelor
De preferat ar fi ca antebrațele să fie la un unghi de 90 de grade și să fie sprijinite doar coatele. Caută un scaun care să aibă brațele reglabile pe înălțime și lungime, care se pot detașa pentru a permite executarea unor sarcini anume și care astfel pot lăsa scaunele să intre sub birou.
Șezutul scaunul de birou
Poziția confortabilă presupune ca șezutul scaunului să fie să fie cu cel puțin 2.5 cm mai mare decât amprenta lăsată de șoldurile și coapsele tale. De asemenea, o ușoară curbură în jos a marginilor asigură un plus de confort.
Materialele
Și materialul în care este îmbrăcat scaunul este deosebit de important pentru confortul la birou. Practic, acesta trebuie să îți confere o senzație plăcută la atingere, să permită aerisirea și să nu cumuleze mirosuri. Topul materialelor pentru scaune de birou directoriale este ocupat de pielea naturală, datorită aspectului elegant, indicat pentru mediul de afaceri, a ușurinței cu care poate fi curățată și a rezistenței la utilizări îndelungate. Plasa este de asemenea un material folosit în fabricarea unor astfel de scaune. Motivul e simplu. Plasa permite o bună aerisire, nu se îmbibă cu mirosuri neplăcute și nici nu are nevoie de o întreținere specială precum pielea. Tapițeria textilă nu e chiar cea mai recomandată opțiune, fiind un material dificil de întreținut și care se murdărește ușor.
Picioarele și rotilele scaunului
Un scaun stabil este unul cu cinci picioare. În cazul rotilelor, acestea trebuie să fie stabile pe suprafața din spațiul în care decizi să îl amplasezi (gresie, covor, parchet, etc.).
Alți factori importanți pentru alegerea unui scaun directorial
În afară de caracteristicile tehnice pe care trebuie să le întrunească un astfel de accesoriu, trebuie să mai iei în calcul și de alte aspecte astfel încât investiția ta să îți împlinească în totalitate nevoile. Stilul de lucru, timpul petrecut la birou, tipul activității sunt doar câteva dintre aspectele de care trebuie să ții cont în alegerea ta.
Așadar, dacă jobul tău presupune munca la calculator pentru cel puțin șase ore, atunci un scaun care să dețină toate reglajele enumerate este exact ce ai nevoie. Un alt criteriu important vizează materialul din care este confecționat șezutul și spătarul. Pare un lucru lipsit de importanță dar nu este. În funcție de cum este aranjat biroul sau de specificul muncii tale, ai de ales între:
- Piele ecologică, ideală pentru birouri directoriale
- Plasă, o variantă avantajoasă la preț și frecvent folosită pentru birourile moderne
- Material textil, integrabile în orice tip de decor. Scaunele îmbrăcate în material textil se găsesc în multiple variante de culori și imprimeuri din care poți alege cu ușurință ce se potrivește cu stilul tău sau designul biroului.