Homepage  / Televiziune

Gigi Căciuleanu la „Rețeaua de idoli”: „Trăim într-o lume a clătinăturilor”

Gigi Căciuleanu la „Rețeaua de idoli”: „Trăim într-o lume a clătinăturilor”

de Redactia Tvmania

Invitatul Irinei Păcurariu în ediția de luni, 1 noiembrie, de la ora 21:00 (în reluare vineri, 5 noiembrie, la ora 22:00), la TVR 2, este un nume apreciat și respectat în lumea dansului.

Filmat în teatru, locul său favorit unde pune în scenă spectacole avangardiste, dansatorul, coregraful și profesorul Gigi Căciuleanu a răspuns cu sufletul deschis întrebărilor legate de profesie, familie, prieteni și colegii de scenă.

„Vom vedea una dintre cele mai personale marturisiri ale celebrului coregraf si dansator român si sunt fericită că a ales Rețeaua de idoli pentru a face publice cele mai intime fotografii de familie care îi desenează destinul de moștenitor al unei bunici botezate de ultimul țar al Rusiei. Gigi Căciuleanu, artistul generos și flamboiant, a devenit, pentru o parte din discuția noastră, băiețelui crescut de Bob, câinele lup care i-a fost cel mai bun prieten din copilărie, adică puțin vunerabil, ușor nostalgic, cu tandrețe pentru întâlnirile care l-au marcat și, poate, cu detașarea și recunoștința unui om pe care viața l-a iubit din plin”, spune realizatoarea Irina Pacurariu.

La 74 de ani, după o carieră de aproape 60 de ani, în care a impresionat cu spectacolele sale, Gigi Căciuleanu a adunat amintiri dragi și a fost distins cu numeroase premii, printre care medaliile Ordre des Arts et des Lettres (Franţa) – cu gradul Chevalier și Steaua României (România) – cu gradul de Cavaler.

Gigi Căciuleanu: „Se clatină podeaua sub noi și este important să facem față”

„Bunica mea, care a emigrat în Basarabia  în anul 1900, deci a cunoscut Revoluția Rusă deja în Basarabia, căsătorindu-se cu un moldovean, spunea: „Eu sunt româncă de două ori”. În primul rând pentru că a ajuns în Basarabia, iar după 1940 a fost primită în România.

Bunica a plâns la plecarea Regelui Mihai, ani de zile și, copil fiind, primul lucru care mi-a atras atenția a fost o monedă cu chipul Regelui. Bunica plângea și spunea: „Țara asta se duce de râpă din momentul în care aplecat Regele”.

Pentru mine era abstract, era un rege pe o monedă. Am rămas cu această idee. Nu știu dacă un Rege este o soluție în România. Nu știu dacă un țar era cel mai bun lucru care putea să i se întâmple Rusiei. Probabil că nu, dar nici Revoluția n-a fost cel mai bun lucru. Probabil că trăim într-o lume a clătinăturilor.

Se clatină podeaua sub noi și este important să facem față. Așa cum marinarii fac față la furtuni și la puntea care se clatină”, spune Gigi Căciuleanu la „Rețeaua de Idoli”, în ediția de luni, 1 noiembrie de la ora 21:00.

A studiat la Teatrul Balşoi din Moscova

În România, Gigi Căciuleanu a fost elevul lui Miriam Răducanu. Apoi a studiat la Teatrul Balşoi din Moscova, după care s-a înscris în compania de dans Folkwang Ballet, condusă de Pina Bausch. Este membru fondator al Centrului Internaţional al Dansului de pe lângă Unesco. Din 2001 a fost director artistic al Companiei Naţionale de Balet din Chile.

În octombrie 2021 a avut loc la la Teatrul Național din București premiera celui mai recent spectacol regizat şi coregrafiat de artist: „Kiritza sau Jocul de-a…”, pornind de la textul lui Vasile Alecsandri.

„Ați fost de mic miop și a trebuit să ascundeți lucrul acesta…

E ca la militărie, dacă ești miop nu poți să faci balet.

Când ați fost la Școala de balet de la Moscova purtați ochelari?

Purtam deja, dar acolo mi-au dat voie pentru că eram după prima școală de coregrafie. Și am descoperit acolo băieți care erau cu miopie avansată. Eu pot să mă descurc și fără ochelari. Dar mi-am făcut o notă personală din asta. Îmi plac ochelarii… mă îmbracă”, spune Gigi Căciuleanu la „Rețeaua de idoli”.

Citește și

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton