Una dintre cele mai interesante producții disponibile pe HBO Max, „Hacks” radiografiază cu umor și sarcasm viața lui Deborah Vance (Jean Smart), o vedetă de stand-up comedy silită să se reinventeze.
Una dintre cele mai interesante producții disponibile pe HBO Max, „Hacks” radiografiază cu umor și sarcasm viața lui Deborah Vance (Jean Smart), o vedetă de stand-up comedy silită să se reinventeze.
Cândva una dintre cele mai strălucitoare, frumoase și inspirate apariții în sitcomuri și numere de stand-up, Deborah Vance (Jean Smart) a ajuns în acel moment în care nu mai poate avea spectacole în weekend, cariera ei pare să intre în declin, iar mai-marii din showbiz îi spun pe față că e depășită.
Însă Deborah știe să se reinventeze. În cele peste două decenii de carieră în care s-a bucurat de un succes nebun în Las Vegas și în turnee, ea a învățat din plin cum să reziste și nu concepe să renunțe la show-urile care reprezintă motivația sa în viață.
Când tânărul ei impresar, Jimmy (Paul W. Downs, care este și unul dintre creatorii serialului), i-o trimite în ajutor pe Ava Daniels (Hannah Einbinder), o scenaristă de 25 de ani, pentru a-și împrospăta textele rostite pe scenă, între cele două femei se naște o relație de acceptare-respingere care impulsionează necontenit mecanismele acestei povești mai mult amare decât dulci, dar absolut seducătoare, despre viața în showbiz.
Aceasta atinge, de altfel, multe asperități resimțite și de vedeta de stand-up jucată de Rachel Brosnahan în serialul „Minunata doamnă Maisel”.
Încă de la prima întâlnire, pozițiile celor două protagoniste sunt delimitate ferm. Deborah o privește pe Ava cu o superioritate nedisimulată, convinsă că tinerica din fața ei nu-i poate fi de niciun ajutor.
Ava, disperată că nimeni nu o mai angajează după ce a căzut în dizgrație din cauza unui comentariu pe care l-a făcut pe Twitter, încearcă să-i țină piept acestui torent de capricii, pretenții și severitate care este Deborah.
În acest timp, Deborah o scrutează fără milă și îi cere să-și scoată bocancii când pășește pe prețiosul ei covor. În ciuda debutului de rău augur, relația celor două femei evoluează însă spre o colaborare cu adevărat utilă, pe măsură ce ele se cunosc reciproc și învață să se respecte, desigur, printre observații acide și lovituri sub centură.
Ava se hotărăște, de nenumărate ori, să demisioneze din acest job imposibil și să o lase baltă pe Deborah, dar se întoarce mereu lângă ea.
Ce are cu adevărat valoros serialul „Hacks”, dincolo de spirit și de glumele inspirate cu care e presărat, este autenticitatea care răzbate printre rândurile poveștii.
La un moment dat, Deborah strigă către Ava: „Ca să răzbați, trebuie să fii mult mai mult decât bun! «Bun» înseamnă pragul de jos. E doar baza. Trebuie să fii mult mai bună decât ești! Și, chiar dacă ești minunață și norocoasă, tot trebuie să muncești pe brânci! Și nici atunci nu e destul. Trebuie să tragi tare la nesfârșit, nu se termină niciodată. Și nu e mai bine niciodată. E din ce în ce mai greu. Habar nu ai ce înseamnă”.
Aici se află, de fapt, esența întregii povești, care ridică fără menajamente cortina, dând la iveală (în cele zece episoade) lupta, stresul, umilințele și înfrângerile de care se izbește, în permanență, o vedetă precum Deborah.
Există aici, dincolo de stil, bogăție și beneficii ale celebrității, un set întreg de amărăciuni, tristeți și relații de familie sfărâmate care fac parte din fișa postului.
Probabil că nimic din retorica acestui „Hacks”, abil construit de creatorii săi, scenariștii Lucia Aniello, Paul W. Downs și Jen Statsky, nu ar fi fost atât de reușit fără prezența hipnotică a lui Jean Smart („Frasier”, „Districtul”, „24 de ore”, „Fargo”).
Această sofisticată actriță (premiată cu patru premii Emmy și nominalizată la alte șapte de-a lungul anilor) desfășoară aici o gamă impresionantă de stări și ipostaze, ducând întregul serial pe umerii ei, cu o grație și o forță copleșitoare.
Ea este secretul pentru care serialul a erupt cu atâta forță, fiind răsplătit cu trei premii Emmy anul trecut și cu două Globuri de Aur anul acesta (din care un premiu Emmy și un Glob de Aur au recompensat interpretarea lui Jean Smart).
Mai mult, sezonul doi din „Hacks” a primit undă verde imediat după încheierea primului, ceea ce nu prea se întâmplă în nemilosul showbiz descris cu atâta acuratețe în serial.
Pe Jean Smart am văzut-o, de altfel, și în „Crima din Easttown”, în care o interpreta pe mama eroinei lui Kate Winslet, care dosea permanent mâncare nesănătoasă în cuptorul cu microunde.
Rolul i-a adus în 2021 lui Jean Smart încă o nominalizare la Emmy, alături de cea pentru „Hacks”.
Actrița a găsit puterea de a finaliza primul sezon din „Hacks” (care a fost filmat în timpul pandemiei), deși soțul ei, actorul Richard Gilliland, a murit pe neașteptate, cu o săptămână înainte de încheierea filmărilor.