Canalul National Geographic difuzează, pe 9 mai, de la ora 21, primul documentar despre erupţia vulcanică din Islanda: „Haos din cenuşă: Vulcanul din Islanda”.
Canalul National Geographic difuzează, pe 9 mai, de la ora 21, primul documentar despre erupţia vulcanică din Islanda: „Haos din cenuşă: Vulcanul din Islanda”.
Devastatoarea erupţie a vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda, petrecută la mijlocul lunii aprilie, a adus haos pe cerul Europei prin oprirea traficului aerian şi blocarea a sute de mii de pasageri în diverse părţi ale lumii.
În vreme ce echipele de jurnalişti monitorizau cu frenezie evoluţia norului de cenuşă şi transmiteau revenirea în ţările de origine ale turiştilor şi călătorilor în interes de afaceri, o echipă de filmare a National Geographic Channel se afla la locul evenimentului, în Islanda, pentru a înregistra evenimentele chiar de la faţa locului, în timpul şi după cele două erupţii, una din 20 martie şi cea de-a doua, mai mare, din 14 aprilie.
Membrii acestei echipe au primii care au primit permisiunea de a zbura cu elicopterul până la gheţar, pe vârful vulcanului şi au reuşit să obţină imagini incredibile ale vulcanului în timpul erupţiei.
Echipa de filmare a fost în permanenţă ameninţată de pericole uriaşe, filmările având loc chiar în apropierea enormului crater care scuipa foc şi cenuşă, iar, la fiecare zece minute, un bubuitură sonică îi zguduia pe curajoşi până în măduva oaselor.
Impresionanta erupţie a provocat, de asemenea, inundaţii locale masive care au devastat drumurile. Echipa National Geographic a fost prinsă într-o astfel de inundaţie, pe care au şi filmat-o. Din când în când, membrii echipei erau nevoiţi să pătrundă în norul imens şi dens de cenuşă, unde lumina solară nu mai pătrundea, iar ei îşi pierdeau cu totul simţul orientării, întâmpinau dificultăţi de respiraţie şi se vedeau nevoiţi să se oprească atunci când drumul nu mai era vizibil.
Documentarul mai include şi alte aspecte dramatice din jurul evenimentului precum zborurile de salvare efectuate de Garda de Coastă, mărturii ale martorilor oculari, colectarea de date de către geologi renumiţi în urma studierii lavei şi cenuşii, descifrarea ştiinţei din spatele erupţiei şi impactul global al acesteia, inclusiv paralizarea traficului aerian cu cea mai mare amploare de la evenimentele din 11 septembrie.
„Cea de-a doua şi mai devastatoare erupţie a lui Eyjafjallajökull a avut acele consecinţe majore asupra transportului aerian în toată Europa din cauza enormului nor de cenuşă care s-a format. Echivalentul a 800 de mici maşini japoneze erau scuipate din uriaşul crater la un kilometru jumătate în aer, în fiecare secundă”, mărturiseşte regizorul peliculei, Johann Sigfússon.