La Prima TV este amfitrionul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Alege rețeta națională” și a cutreierat țara-n lung și-n lat pentru filma alături de concurenții care au pregătit tot felul de rețete specifice. Chiar și după atâția ani într-ale gătitului, Horia Vîrlan ne-a mărturisit că tot mai există rețete autohtone care să-l surprindă.
Și pentru că se apropie Ziua Națională a României, l-am rugat pe Horia Vîrlan să ne împărtășească rețeta perfectă pentru 1 Decembrie.
[toc]
Fasole cu ciolan
Ingrediente
– Un ciolan de porc afumat, de aproximativ 1-2 kg
– 500 g fasole boabe
– 1 ardei gras, mare sau 1 gogoşar, curăţat şi spălat
– 2 cepe, curăţate
– O rădăcină de păstârnac
– O rădăcină de pătrunjel
– O crenguţă de cimbru
– 2 foi de dafin
– 7-8 boabe de piper negru
– O legătură de mărar, tocat
– 2 linguri de ulei de floarea soarelui
– 2 linguri de pastă de roşii
– ½ linguriţă de sare
– ¼ linguriţă de piper negru măcinat
Mod de preparare
- Opăriţi ciolanul de porc într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateţi-l şi puneţi-l la fiert, în 3l de apă rece, cu foile de dafin.
- Puneţi fasolea în apă, ca să se înmoaie, timp de 3-4 ore.
- Fierbeţi fasolea în 2 ape, iar în a treia apă adăugaţi păstârnacul, pătrunjelul şi o ceapă întreagă. Fierbeţi fasolea la foc domol, adăugând şi sare, timp de 35-40 de minute, până se înmoaie, apoi strecuraţi-o, păstrând lichidul, dar eliminând zarzavatul.
- Tocaţi mărunt ceapă şi ardeiul cubuleţe, apoi încingeţi o cratiţă, adăugaţi uleiul şi căliţi uşor legumele, apoi adăugaţi fasolea şi ciolanul dezosat. Adăugaţi o cană din apa în care a fiert ciolanul, dar şi o cană din cea în care a fiert fasolea, apoi boabele de piper. Fierbeţi fasolea pe aragaz, timp de 5 minute.
- Între timp, încingeţi cuptorul la 190°C, stropiţi fasolea cu pastă de roşii în amestec cu 2 linguri de apă şi introduceţi cratiţa în cuptor. Coaceţi descoperit timp de 15 minute.
- Serviţi fasolea cu mărar tocat deasupra şi cu ceapă roşie sau cu murături.