Homepage  / Vedete româneşti

Horia Vîrlan ne prezintă rețeta națională de 1 Decembrie: fasole cu ciolan

Horia Vîrlan ne prezintă rețeta națională de 1 Decembrie: fasole cu ciolan

de Cătălina Matei,

Pentru că se apropie Ziua Națională a României, l-am rugat pe Horia Vârlan, gazda emisiunii „Alege rețeta națională” de la Prima TV, să ne dezvăluie care este cel mai potrivit preparat de 1 Decembrie. Fasole cu ciolan, bineînțeles!  Care sunt ingredientele și cum se prepară? Aflați din cele ce urmează...

La Prima TV este amfitrionul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Alege rețeta națională” și a cutreierat țara-n lung și-n lat pentru filma alături de concurenții care au pregătit tot felul de rețete specifice. Chiar și după atâția ani într-ale gătitului, Horia Vîrlan ne-a mărturisit că tot mai există rețete autohtone care să-l surprindă.

Și pentru că se apropie Ziua Națională a României, l-am rugat pe Horia Vîrlan să ne împărtășească rețeta perfectă pentru 1 Decembrie.

Cuprins

Fasole cu ciolan

Ingrediente

– Un ciolan de porc afumat, de aproximativ 1-2 kg

 – 500 g fasole boabe

– 1 ardei gras, mare sau 1 gogoşar, curăţat şi spălat

– 2 cepe, curăţate

– O rădăcină de păstârnac

 – O rădăcină de pătrunjel

 – O crenguţă de cimbru

– 2 foi de dafin

– 7-8 boabe de piper negru

 – O legătură de mărar, tocat

– 2 linguri de ulei de floarea soarelui

– 2 linguri de pastă de roşii

 – ½ linguriţă de sare

– ¼ linguriţă de piper negru măcinat

Mod de preparare

  1. Opăriţi ciolanul de porc într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateţi-l şi puneţi-l la fiert, în 3l de apă rece, cu foile de dafin.
  2. Puneţi fasolea în apă, ca să se înmoaie, timp de 3-4 ore.
  3. Fierbeţi fasolea în 2 ape, iar în a treia apă adăugaţi păstârnacul, pătrunjelul şi o ceapă întreagă. Fierbeţi fasolea la foc domol, adăugând şi sare, timp de 35-40 de minute, până se înmoaie, apoi strecuraţi-o, păstrând lichidul, dar eliminând zarzavatul.
  4. Tocaţi mărunt ceapă şi ardeiul cubuleţe, apoi încingeţi o cratiţă, adăugaţi uleiul şi căliţi uşor legumele, apoi adăugaţi fasolea şi ciolanul dezosat. Adăugaţi o cană din apa în care a fiert ciolanul, dar şi o cană din cea în care a fiert fasolea, apoi boabele de piper. Fierbeţi fasolea pe aragaz, timp de 5 minute.
  5. Între timp, încingeţi cuptorul la 190°C, stropiţi fasolea cu pastă de roşii în amestec cu 2 linguri de apă şi introduceţi cratiţa în cuptor. Coaceţi descoperit timp de 15 minute.
  6. Serviţi fasolea cu mărar tocat deasupra şi cu ceapă roşie sau cu murături.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton