Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

Humanitas lansează astăzi, marți 6 iulie, romanul „Albatrosul”, de Simona Lo Iacono

de Redactia Tvmania

Marți, 6 iulie, de la ora 19.00, Humanitas își invită cititorii pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45) la lansarea romanului „Albatrosul” de Simona Lo Iacono, recent apărut în traducerea lui Mihai Banciu în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu.

La eveniment participă: Mihai Banciu, traducătorul romanului, Sandra Ecobescu, președinte Fundația Calea Victoriei și criticii literari Dana Pîrvan și Angelo Mitchievici.  Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction. Pe toată durata lansării, toate cărțile Humanitas Fiction vor putea fi achiziționate din Librăria Humanitas Kretzulescu cu 15% reducete.

 

Viața celui care a scris „Ghepardul”

„Albatrosul” este povestea ficțională a vieții scriitorului sicilian Giuseppe Tomasi di Lampedusa, faimos pentru singurul său roman: „Il Gattopardo” („Ghepardul”).

La Roma, între 13 iunie și 18 iulie 1957, Giuseppe Tomasi di Lampedusa scrie din Clinica Villa Angela, unde este internat pentru cobaltoterapie, așteptând un răspuns legat de publicarea „Ghepardului”. Va muri la 23 iulie, cinci zile mai târziu de la ultima însemnare pe care imaginația plină de subtilitate și rafinament a Simonei Lo Iacono ne-o oferă drept mărturie – fictivă, însă veridică – a autorului sicilian.

În prefața sa la „Ghepardul”, scriitorul Giorgio Bassani povestește un episod din viața lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa. În 1954, acesta împreună cu vărul său, Lucio Piccolo, participă la un simpozion literar care a avut loc la San Pellegrino Terme. Bassani relatează că cei doi au fost însoțiți de un slujitor. Imaginea acestui servitor fidel, mărturisește Simona Lo Iacono într-un interviu, a fost cea care i-a inspirat povestea din „Albatrosul”. Procedând cu toate mijloacele unui autor de mare talent, Simona Lo Iacono transformă imaginea însoțitorului loial, inocent și neclintit în devotamentul său, într-o veritabilă temă a dublului scriitorului. Acesta reușește să preia tensiunea lumilor diferite, a dimensiunilor temporale ireconciliabile și nefaste între care Tomasi se mișcă, oferindu-i o perspectivă salvatoare – cea a scrisului.

Simona Lo Iacono s-a născut în 1970, la Siracusa, și este magistrat la Tribunalul din Catania. Romanul său de debut, Tu non dici parole, a apărut în 2008 și a primit Premio Vittorini opera prima. Au urmat, în 2011, romanul Stasera Anna dorme presto, iar în 2013, romanul Effatà, laureat al Premiului Martoglio. În 2016 publică Le streghe di Lenzavacche, câștigător al Premiului Chianti 2017 și finalist al Premiului Strega din același an. Romanul Il morso, din 2017, va câștiga Premiul Racalmare-Sciascia. În 2019 îi apare romanul Albatrosul (L’albatro, Humanitas Fiction, 2021). Este, de asemenea, autoarea volumelor de povestiri I semi delle fave, din 2006, și La coda di pesce che inseguiva l’amore (în colab.), din 2010. Simona Lo Iacono colaborează ca voluntar cu diferite instituții penitenciare, unde ține cursuri de literatură și de teatru pentru deținuți. Scrie în mod susținut la rubricile culturale ale publicației La Sicilia.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te