Homepage  / Vedete româneşti

Ilinca Goia, dincolo de rolul său din serialul „Lia – soția soțului meu”. „Cred în destin. Norocul? Doar Dumnezeu îl știe”. EXCLUSIV

Ilinca Goia, dincolo de rolul său din serialul „Lia – soția soțului meu”. „Cred în destin. Norocul? Doar Dumnezeu îl știe”. EXCLUSIV
10

de Cătălina Matei,

După ceva ani de absență de pe micul ecran, Ilinca Goia a revenit la Antena 1 în serialul „Lia – soția soțului meu” cu un rol provocator. Otilia Bădescu este o femeie autoritară, obsedată de control, manipulatoare... are toate „ingredientele” unui personaj negativ, însă actrița în vârstă de 53 de ani mizează și pe latura umană.

Pentru Ilinca Golia, ritmul alert, rapid al filmărilor pentru serialul de la Antena 1 nu reprezintă un impediment. Dimpotrivă, este o provocare. Mai ales când personajul pe care îl interpretează în „Lia – soția soțului meu” are atât de multe valențe, bune și rele deopotrivă. Otilia Bădescu este o femeie complexă, care își duce devotamentul în extremele caracteristice unui personaj negativ. Mai multe ama aflat chiar de la actrița Ilinca Goia în cele ce urmează…

Din nou într-un proiect TV, după câțiva ani de pauză… Cu ce v-a convins rolul din serialul „Lia – soția soțului meu”?

Un calibru per total, o anumită eleganță ce o conține în tematică, limbaj și în expresie. Otilia Bădescu dispune de un tip de rafinament și putere interioară care m-a interesat. M-a captivat imensa ei capacitate de dedicare, devotamentul necondiționat, faptul că a adoptat trei copii și a crescut … cinci, mămoșenia ei m-a sedus pe mine la Otilia, camuflată în nevoia ei de ordine și de structură, fiindcă este un „control freak” însă e plină de regrete, de speranțe, de îndoieli, are pusee manipulative și suferințe afective neștiute de nimeni. Sunt multe „straturi” în descrierea acestui rol. Și nu în ultimul rând… Ritmul fast-paced al unui serial te ajută foarte mult ca actor, te călește și responsabilizează vis-a-vis de replici, text, compoziție, relaționări între personaje. E un tip de muncă foarte vie, neosificată.

Și care au fost, până acum, cele mai mari provocări pe care le-a presupus personajul dvs.?

Să trec dincolo de această folie oțelită de autoritarism pe care Otilia și-a constituit-o pentru a-și apăra, ascunde îndoielile și cumpenele, fiindcă mi-aș dori ca spectatorii sa-i perceapă umanitatea, sensibilitatea și fragilitatea, tot ce ține de natura ei feminină și maternală care e conținută, nu e neapărat expresivă sau în prim-plan, dar care o descriu, determină, sunt parte integrantă din ea.

În serial, sunteți și bunică. Cum vă imaginați în această postură și în viața reală? 😉

Deocamdată nu mă imaginez !  Otilia e mai în vârstă decât mine cu minimum o decadă, cel puțin așa o construiesc eu.

Cum vi se pare generația nouă de actori? Dintre colegii dvs., în cine vă regăsiți cel mai mult?

Distribuția este foarte bine și echilibrat alcătuită. E o plăcere să lucrezi cu ei și-mi bazez mult din rolul meu pe probitatea profesională ce ei o dezvăluie. Îmi face mare bucurie și e prilej de sărbătoare de câte ori filmez cu fetele mele Alice (Ioana Blaj) şi Ema (Tina Duceac), îmi bizui „cârmele” personajului pe dialogul scăpărător și perceptiv cu acting-coach-ul nostru Andrei Barbu, cu regizorul-scenarist Radu Grigore, și în găselnițele contra-textuale ingenioase, valide ale regizorului Bogdan Dumitrescu. Aș vrea să amintesc de toată lumea dar mă opresc aici.

ilinca-goia-2Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 10

Ce sfat i-ați da acum unei tinere care își dorește să devină actriță? Ce este cel mai important când pășești pe acest drum?

Cel mai important e să nu poți trăi fără această lume, a actoriei. Dacă poți și fără, fă altceva.

Ce faceți dincolo de filmări? În ce alte proiecte sunteți implicată?

Sunt actriță a Teatrului Național „I. L. Caragiale” și joc trei spectacole în această stagiune, două dintre ele foarte longevive, „Micul infern” și „Anonimul venețian” iar cel de-al treilea, „Bolta cerească”, una dintre premierele acestei stagiuni, este pentru noi (treisprezece actrițe și trei actori) o mare izbândă personală și actoricească, dar și o echipă de-o coeziune remarcabilă.

ilinca-goia-4-1Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  6 / 10

Și ce vă place să faceți când nu jucați?

Citesc, ascult muzică, mă plimb, merg la spectacol sau concert, călătoresc, fac sport, ce face orice om…

Dar la TV ce urmăriți?

Nu sunt un telespectator disciplinat. Dar îmi place când găsesc actorie de calitate, documentare despre miraculoasa lume interioară a animalelor, jocuri de cultură generală, pamflete politice deștepte.

Care este răsfățul suprem pentru dvs.?

Conștiința curată, fapta bună făcută cu inima.

Credeți în destin? Sau norocul și-l face și omul cu mâna lui?

Cred în destin. Norocul ? doar Dumnezeu îl știe…

ilinca-goia-8Icon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  8 / 10
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton