Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

Îmbunătățirea calității somnului: 6 secrete care te ajută să dormi mai bine

de Redactia Tvmania

Unele lucruri din viața de zi cu zi sau obiceiuri îți pot afecta odihna și, implicit, starea de sănătate. Cu toate acestea, există trucuri simple care pot avea un aport crescut în ameliorarea lor. Îți prezentăm în continuare șase secrete cu ajutorul cărora îți poți îmbunătăți calitatea somnului. 

  1. Alege cu grijă pernele

Una dintre soluțiile cu un grad ridicat de eficiență este reprezentată de alegerea corectă a pernelor. Există o mulțime de perne confortabile de diverse dimensiuni dintre care poți opta, în funcție de preferințele și necesitățile tale. Alege perna în funcție de nivelul de fermitate, dimensiuni și poziția pe care o preferi în timpul somnului. 

În general, pernele dure se recomandă pentru persoanele care preferă să se odihnească pe o parte sau pe spate, iar cele cu fermitate joasă sau medie sunt adecvate persoanelor care dorm pe burtă ori care își schimbă poziția de multe ori pe parcursul somnului.

  1. Identifică salteaua adecvată pentru tine

Asemenea pernei, alegerea saltelei este deosebit de importantă pentru somnul odihnitor. Aceasta ține de preferințele tale, dar și de anumite caracteristici, printre care dimensiunile sale, nivelul de fermitate și necesitățile persoanei sau persoanelor care o utilizează.

De pildă, în cazul în care ai alergii, trebuie să folosești o saltea cu proprietăți hipoalergenice. Optează pentru materiale naturale sau tratate special contra factorilor alergeni. În cazul în care te confrunți cu dureri la nivelul spatelui, te-ar putea ajuta o saltea cu fermitate crescută.

  1. Reglează intensitatea luminii

Lumina adecvată poate contribui foarte mult la ambianța potrivită pentru inducerea relaxării și a somnului. Corpurile de iluminat intense pot perturba somnul, astfel că este indicat să optezi pentru unele ce au funcții de reglare sau pentru veioze create anume pentru a facilita condițiile pentru somn.

Se recomandă o lumină difuză sau cât mai redusă, întrucât cu cât este mai intensă, cu atât creierul tău va percepe că nu este momentul potrivit pentru culcare și nu va secreta melatonină. Sunt șanse crescute să nu te poți odihni în condiții de lumină intensă. Poți alege să utilizezi și câteva spoturi de mici dimensiuni sau lumini de veghe.

  1. Deprinde obiceiuri care să te destindă

Evită ca în perioada de dinainte de a merge la culcare să te expui unor factori ce ți-ar crea neliniște, precum timpul petrecut în fața ecranului telefonului sau al computerului. Optează, în schimb pentru activități care să te destindă. Câteva sugestii sunt: aromaterapia, baia relaxantă, lectura, ceaiurile cu efect calmant. 

Încearcă să îți creezi o rutină din obiceiurile relaxante pe care le adopți și să nu te abați de la ea. Acestea pot fi de ajutor în inducerea somnului și a dobândirii unei calități crescute a odihnei.

  1. Consumă alimente ușoare la cină

Evită să îți încarci stomacul, deoarece crește posibilitatea de a te confrunta cu disconfort digestiv, ceea ce ar duce la tulburări de somn. Este important să iei masa cu două sau trei ore înainte să te așezi în pat, deoarece digestia se realizează în parametrii optimi atunci când încă ai activitate.

Consumă alimente sau mâncăruri ușoare la cină și încearcă să nu mănânci după orele 18:00 – 19:00 ori să iei o gustare sănătoasă, pentru a îi oferi timpul necesar digestiei realizate în mod corect.

  1. Menține ordinea în cameră

Camera în care se menține ordinea și curățenia contribuie la destindere. Încearcă să ții în cameră obiectele de maximă necesitate și, în limita spațiului disponibil, să ai suficient loc, încât să pară aerisit. 

Dacă încăperea este de dimensiuni reduse, apelează la cutii și tehnici eficiente de depozitare, pentru a câștiga loc și a îl fructifica pe cel disponibil. În cazul în care te bucuri de un spațiu generos, se recomandă să apelezi la plante decorative, întrucât pot contribui la crearea unei ambianțe relaxante.

Petrecem o mare parte din timp dormind, întrucât somnul are o importanță majoră pentru sănătate. Pe lângă condițiile de natură medicală ce necesită supravegherea medicului și tratamentele specifice prescrise de acesta, se poate recurge la trucuri ce pot contribui la îmbunătățirea calității odihnei. 

Ține cont de secretele pe care ți le-am dezvăluit și bucură-te de odihna corespunzătoare!

Sursă foto: shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te