Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik
Pierderea dinților este o problemă mai comună decât ne-am dori și care poate avea un puternic impact negativ nu doar asupra aspectului zâmbetului tău, ci și a sănătății orale și nu numai. Indiferent de motivul pentru care s-a ajuns în această situație, este foarte important să se intervină cât mai repede pentru înlocuirea dintelui sau dinților lipsă. Din fericire, există mai multe posibile soluții, iar în acest articol îți vom vorbi despre două dintre acestea: implantul dentar și puntea dentară.
Implantul dentar este o dispozitiv sub formă de șurub, fabricat de obicei din titan, care se inserează în os pentru a înlocui rădăcina dintelui pierdut și a susține o coroană dentară, o punte sau chiar o proteză. La ora actuală, este considerat cea mai bună soluție pentru pierderea dinților și prezintă numeroase avantaje. Unul dintre acestea este reprezentat de faptul că procedura de inserare a unui astfel de dispozitiv nu afectează în niciun fel dinții vecini spațiului edentat, ceea ce nu se poate spune și despre puntea dentară. Se mai remarcă prin durabilitate, estetică, precum și prin numeroasele beneficii oferite, inclusiv îmbunătățirea fonației și a masticației și prevenirea resorbției osoase și a deformării feței.
Prezintă însă și anumite dezavantaje, ce includ necesitatea unei intervenții chirurgicale, un timp de vindecare mai lung decât în cazul punții dentare (de 3 până la 6 luni) și prețul, care, de asemenea, poate fi mai ridicat.[1][2]
Puntea dentară este o lucrare protetică formată din 3 sau mai multe elemente care se sprijină pe dinții vecini. Avantajele sale includ faptul că procedura este mai rapidă și mai puțin invazivă decât implantul dentar, poate restabili aspectul estetic și funcționalitatea dinților într-un timp mai scurt și este mai accesibilă din punct de vedere financiar.
Pe de altă parte, dezavantajele punții dentare includ necesitatea șlefuirii dinților învecinați, ceea ce poate cauza sensibilitate sau alte probleme dentare pe termen lung. De asemenea, durabilitatea punților dentare este mai scăzută decât a implanturilor dentare, necesitând înlocuire sau reparare în timp.[1][2]
Există anumite criterii de care se ține cont în astfel de situații. Unul dintre ele este, de exemplu, cantitatea de os disponibilă și calitatea acestuia. În funcție de starea osului, s-ar putea să nu te încadrezi în categoria candidaților eligibili pentru un implant dentar sau să fie necesare proceduri adiționale în vederea pregătirii cavității bucale, ceea ce va influența costul final și durata tratamentului. Mai contează, de asemenea, numărul de dinți ce trebuie înlocuiți, dar și starea ta generală de sănătate.
Prețul și durata tratamentului sunt și ele criterii de care este bine să ții cont. Înainte de a face o alegere, informează-te cât costă un implant dentar, cât costă o punte dentară și cât va dura până vei vedea rezultatul final.[2]
Ține însă cont de faptul că singurul care îți poate spune cu certitudine dacă ar trebui să alegi o punte dentară, un implant dentar ori să optezi pentru o altă soluție de restaurare a danturii este stomatologul tău, iar asta numai după o consultație amănunțită și realizarea investigațiilor necesare. Alege un medic cu experiență și nu ezita să îi adresezi orice întrebare ai avea, astfel încât, la final, să poți face o alegere informată.
Atât implantul dentar, cât și puntea dentară sunt soluții la care apelează adesea pentru a înlocui dinții pierduți, a reda funcționalitatea danturii și a îmbunătăți aspectul zâmbetului. Fiecare prezintă anumite avantaje și dezavantaje, care pot varia de la durabilitate și estetică până la preț sau durata tratamentului. Care dintre aceste două soluții reprezintă cea mai bună alegere poți afla numai după o discuție cu dentistul tău.
Bibliografie: