Asasinatul este cauza principală a dispariţiei la datorie a jurnaliştilor, într-o lume în care cenzura este din ce în ce mai mult prezentă.
Istorisirile răscolitoare ale jurnaliştilor despre pierderea unor colegi în misiuni şi salvări de ultim moment demonstrează devotamentul cu care aceştia îşi fac meseria, dar şi faptul că o reală protecţie a lor nu este decât o iluzie.
În decembrie 2006, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat în unanimitate Rezoluţia 1738 – prin care se cere o protecţie mai mare pentru jurnaliştii aflaţi în zone de conflict. De atunci, mai mult de 300 de ziarişti au fost ucişi, dar şi mai mulţi au fost luaţi prizonieri sau au dispărut pur şi simplu de la locul de muncă. Nenumăraţi alţii au fost intimidaţi sau obligaţi să plece în exil.
În ultimii ani, numărul actelor de violenţă împotriva presei şi rămase nepedepsite a crescut mult. Guvernele adeseori nu reuşesc să rezolve sau nici măcar să investigheze aceste asasinate, iar în anumite ţări, astfel de cazuri nici nu sunt raportate.
Documentarul „Killing the Messenger: The Deadly Cost of News” – productie SUA, 2013, realizată de Tricia Todd şi Eric Matthies – prezintă mărturii exclusive ale jurnaliştilor care au avut de îndurat consecinţe îngrozitoare ale demersurilor lor jurnalistice.