Astronomul american Percival Lowell a avut un ideal: sa demonstreze ca pe Marte exista forme de viata, la fel ca pe Terra. Timp de 23 de ani, el a produs o sumedenie de harti ale „planetei rosii”, pe care erau trasate sute de canale, deserturi si oaze de vegetatie. Potrivit lui, acele canale ar fi fost construite de fiinte inteligente, a caror civilizatie era pe cale de disparitie si care elaborasera un sistem planetar de irigatie pentru a distribui apa din regiunile polare catre populatiile din zona ecuatorului martian.
Cartea lui Lowell, „Marte, salasul vietii”, publicata in 1908, a starnit un interes enorm din partea publicului larg. Astfel s-a creat mitul popular al civilizatiei martiene, concretizat in carti precum „Razboiul lumilor” a lui H.G. Wells sau, in ultimele decenii, in nenumarate filme produse la Hollywood.
In ciuda fascinatiei pe care povestea croita de Lowell a exercitat-o asupra oamenilor obisnuiti, comunitatea stiintifica nu a considerat-o niciodata prea credibila. Cercetatorii au avut insa datoria de a elucida riguros veridicitatea ipotezelor acestuia. In primul rand, existenta deja faimoaselor canale a fost pusa la indoiala de la bun inceput, pentru simplul motiv ca imaginile telescopurilor nu ofereau imagini suficient de clare.