Modifica setarile cookie
Homepage  / Advertorial

ÎN CĂUTAREA UNOR NOI COMORI ALE ISTORIEI, CU BETTANY HUGHES

de Redactia Tvmania

Comorile, fie ele mici, bune de pus în buzunar, ori mari cât să nu le putem cuprinde cu privirea, au fascinat dintotdeauna oamenii. Iar astăzi, fizic ori cu ochii minții, putem călători oriunde și vedea locuri și lucruri ce altădată erau inaccesibile pentru mulți, și considerate minuni inexplicabile. 

Bettany Huges, istoric britanic de renume mondial, ne prezintă un al doilea sezon din seria documentară Bettany Hughes: Comori, care aruncă lumină asupra celor mai remarcabile comori ale lumii. Seria debutează pe 18 august, ora 22:00, la Viasat History. Ne alăturăm lui Bettany călătorind de-a lungul străvechilor rute ale mătăsii și mirodeniilor din Azerbaidjan, călătorind din Cipru în Turcia, descoperind istoria diversă a Albaniei și explorând deșerturile Iordaniei. 

În articolul acesta, vorbim de doar câteva dintre aceste comori – descriem originile zeiței Afrodita și un zid de flăcări care arde continuu de multe decenii.

În Azerbaidjan există un zid de flăcări care arde din anii 1950

În apropiere de Baku, capitala Azerbaidjanului, există un fenomen ciudat în Peninsula Absheron: se numește Yanar Dagh sau Muntele Arzând. Numele este foarte potrivit, deoarece Yanar Dagh este una dintre cele mai ciudate minuni naturale din lume: flăcări care ajung până la trei metri, alimentate perpetuu de gazele naturale care ies de sub pământ. De-a lungul istoriei, aceste incendii au însemnat peisajul care parcă este de pe altă lume și au atras atenția călătorilor din întreaga lume, inclusiv lui Alexandre Dumas în secolul al XIX-lea. În scrierile sale, Dumas a comparat aceste câmpuri de flăcări cu vulcanul Vezuviu de deasupra Pompeii. El a scris că aceste flăcări nu se sting niciodată și nici vânturile, nici furtuna nu le-au putut stinge. Și asta nu este o exagerare: deși flăcările tind să se stingă din când în când, un zid de flăcări arde continuu de când a fost aprins accidental de țigara unui cioban în anii 1950.

La doar câțiva kilometri distanță, acest peisaj ciudat se mândrește cu o altă minune naturală alimentată de rezerva de gaz: vulcanii noroioși. În Azerbaidjan, există peste 700 de vulcani noroiosi – unii dintre ei au o vechime de 25 de milioane de ani, ca mărime variază de la câțiva metri lățime și înălțime până la 700 de metri înălțime și 10 kilometri lățime. Acești vulcani nu sunt cauzați de magma fierbinte, ei sunt creați atunci când gazul metan ridică apă de sub pământ pentru a forma bazine ce bolborosesc. În mod curios, în Azerbaidjan aceste bazine sunt reci, adesea doar puțin peste temperatura de îngheț.

Cipru este văzut ca locul de naștere al Afroditei, dar ea a fost înfățișată acolo nu ca o frumusețe, ci ca un bulgăre de piatră

Insula Cipru se află la intersecția dintre Europa, Asia și Africa. Timp de secole, s-a aflat la confluența puterilor și influențelor străine, iar mitul spune că acesta este locul de naștere al zeiței iubirii, Afrodita. Potrivit poveștilor, Afrodita s-a născut într-un mod cât se poate de neobișnuit. Când zeul cerurilor, Uranus, a fost castrat de fiul său, organele sale genitale au fost aruncate cu nepăsare în mare, lângă Cipru. Acolo, au interacționat cu spuma mării și au dat naștere în mod uimitor celei mai frumoase zeițe a panteonului grecesc. În vremuri străvechi, pelerinii se înghesuiau pe insulă pentru a-i căuta ajutorul în chestiuni de dragoste și viață: există sute de figurine găsite pe insulă pentru a-i simboliza pe cei care au venit să o adore pe Afrodita. În mod uzual, zeița este reprezentată drept o frumusețe clasică, dar în Cipru adorația ei s-a manifestat în mod destul de surprinzător: era înfățișată drept o mare formațiune de stâncă, denumită „Stânca Afroditei”, sau „Petra tou Romiou”. Primele culte din Orient adorau adesea obiectele abstracte ca reamintire simbolică. Afrodita a fost o ființă a preistoriei, precum și a mitului clasic. Cipru avea deja propriile simboluri de fertilitate vechi de secole ce ar fi putut fi amestecate cu influențele străine. Acest lucru a dat naștere poveștii Afroditei și, până în present, stânca este o destinație populară pentru călători. Un mit local spune că orice persoană care înoată în jurul Stâncii Afroditei va fi binecuvântată cu frumusețe veșnică.

În antichitate, oameni din întreaga lume au venit în Cipru pentru a se închina acestei zeițe, adăugând în continuare noi straturi mitului ei și nu doar creând o figură complexă, puternică, cu multe secrete, ci și un simbol care oglindește viețile, iubirile și ambițiile femeilor și bărbaților care au trăit cu mii de ani înaintea noastră.

În timpul călătoriilor ei, Bettany Hughes ne va arăta noi aspecte ale lucrurilor pe care credeam că le cunoaștem atât de bine, având multe alte comori de împărtășit cu noi. 

Urmărți în august, doar la Viasat History.

(P) Articol realizat în colaborare cu VIASAT WORLD LIMITED.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te