Homepage  / Știri / Televiziune

În memoria Regelui Mihai, History Channel redifuzează documentarul „Regele care l-a păcălit pe Hitler”

În memoria Regelui Mihai, History Channel redifuzează documentarul „Regele care l-a păcălit pe Hitler”

de Redactia Tvmania

Documentarul „Regele care l-a păcălit pe Hitler” va fi difuzat de History Channel astăzi, miercuri 6 decembrie, la orele 20.00 și 23.00, sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 16.00, și duminică, 10 decembrie, de la ora 15.00.

 

Documentarul „Regele care l-a păcălit pe Hitler” își propune să pună în lumină rolul jucat de tânărul rege Mihai I în cel de-al Doilea Război Mondial. Un rol care, conform peliculei, nu este deloc unul neglijabil, pentru că a redus durata războiului cu cel puțin 200 de zile. „Regele care l-a păcălit pe Hitler” / „The King Who Tricked Hitler” insistă pe hotărârea și curajul tânărului monarh, în vârstă de 23 de ani, al cărui regat era prins între Germania nazistă, pe de o parte, și Rusia sovietică de cealaltă parte. Mihai I a fost artizanul rupturii de Hitler, dar succesul său, aplaudat inițial de toată lumea, a fost repede uitat. La Ialta, România a fost pur și simplu abandonată în mâinile lui Stalin, iar regele a trebuit să abdice și să ia calea exilului. Adevărul a fost uitat, Rusia şi comuniştii din România întrecându-se să-şi asume meritele pentru evenimentele din 1944.

 

 

Regele fără de țară

Pelicula, care beneficiază de vocea lui Marcel Iureș ca narator, utilizează mijloacele tradiționale ale filmului istoric: imagini de arhivă și comentarii actuale ale cercetătorilor, istorici specializați pe război sau pe România, marea majoritate din spațiul anglofon. Pe lângă acestea, regizorul Trevor Poots a apelat și la reconstrucții, secvențe scurte jucate de actori care pun în scenă momentele decisive. Dar, cu ceea ce se laudă documentarul realizat în 2016 este lungul interviu cu regele Mihai, bătrân, dar încă perfect stăpân pe amintirile sale. El povestește de fapt ceea ce s-a întâmplat acum 73 de ani. Iar contrastul dintre imaginea tânărului rege din timpul războiului prins în vâltoarea evenimentelor și cea a personajului de astăzi cu totul ieșit din lumea politică și aproape uitat de istorie este uluitor. Nu există dealtfel în film nicio aluzie la România de astăzi, sau la regimul lui Ceaușescu.

 

Receptare

„Regele care l-a păcălit pe Hitler” a fost selecționat, în competiția pentru documentare a Festivalului Internațional de Film Istoric de la Pessac, în noiembrie 2016. Anul acesta, sub numele „Războiul regelui”, pelicula a putut fi vizionată în România, în cadrul Festivalul Internațional de Film Cinepolitica (20 – 23 aprilie). În prezentarea de la Cinepolitica se precizează: „Aceasta este ultima dintre marile povești nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial, dezvăluită de ultimul Șef de Stat din acele vremuri rămas în viață, Regele Mihai I al României: «Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale și am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută». Povestea deciziei unui Rege care, într-un punct critic în al Doilea Război Mondial, a renunțat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre Aliați și a grăbit sfârșitul războiului”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton