Homepage  / Nu rata!

In Memoriam Ion Besoiu. TVR 2 difuzează azi ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat marele actor

In Memoriam Ion Besoiu. TVR 2 difuzează azi ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat marele actor

de Redactia Tvmania

Casa de Producție TVR a anunțat că joi, 19 ianuarie, de la ora 20.10, pe TVR 2 va fi difuzată o ediţie specială IN MEMORIAM Ion Besoiu: spectacolul cu piesa „Livada de vişini” de A.P. Cehov, în regia lui Alexandru Lustig, ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat Ion Besoiu.

Cu o distribuţie de excepţie, montarea creaţiei cehoviene poartă semnatura unui regizor tânăr, Alexandru Lustig.

Nume celebre ale scenei româneşti s-au întâlnit pe platourile Televiziunii Române şi au recreat atmosfera tradiţională a producţiei de teatru TV: Valeria Seciu, Ion Besoiu, Dan Aştilean, Marian Râlea, Anca Sigartău, Gelu Niţu, Ioana Anastasia Anton, Dan Rădulescu apar  în distribuţia propusă de regizor.

„Livada de vișini” a fost ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat Ion Besoiu

„Livada de vișini” a fost ultimul spectacol de teatru TV în care a jucat Ion Besoiu

 „Mă bucur să fiu parte din distribuţia acestui spectacol minunat, alături de nişte actori formidabili şi un regizor foarte talentat, aflat la început de drum. 

E o rază de speranţă faptul că Televiziunea Română continuă tradiţia de a făptui spectacole de teatru. Mă leagă multe amintiri de TVR şi mă bucur că m-am întors aici”, a mărturisit îndrăgitul actor, după proiecţia spectacolului.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”3493″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”619″ thumbnail_height=”464″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” template=”/var/www/tvmania/wp-content/themes/tvmaniaseventeen/nggallery/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Care sunt cele mai cunoscute roluri ale lui Ion Besoiu

Ion Besoiu s-a născut în 11 martie 1931, la Sibiu.

A debutat în 1957. În anii ’70 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt:

  • Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), 
  • Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), 
  • Polonius, în „Hamlet” (1985), 
  • Oronte, în „Mizantropul” (1989), 
  • Corifeu, în „Antigona” (1993), 
  • Ferapont, în „Trei surori” (1995), 
  • Senecus, în „Caligula” (1996),
  • Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

 

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna„, „Neamul Șoimărestilor„, „Haiducii„, „Răscoala„, „Mihai Viteazul„, „Ciprian Porumbescu„, „Păcală„, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii„, „Ultima noapte de dragoste„, „Lumini și umbre„.

Una dintre ultimele apariţii în public a fost la proiecţia spectacolului „Livada de vişini” care a avut loc în octombrie 2016 în sediul Televiziunii Române.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton